Γράφουν το νέο «συμφωνητικό»

Οι προερχόμενοι από τη ΔΗΜΑΡ υπουργοί και υφυπουργοί παραιτήθηκαν, οπότε και ανοίγει ο δρόμος για τη νέα κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ. Οι Αντώνης Μανιτάκης, Αντώνης Ρουπακιώτης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και Φωτεινή Σκοπούλη απέστειλαν τις παραιτήσεις τους στο Μαξίμου και πλέον όλο το ενδιαφέρον στρέφεται στη σημερινή (κατά πάσα πιθανότητα) συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

 

Οι δύο αρχηγοί θα θέσουν επί τάπητος όλα τα κρίσιμα ζητήματα και όχι μόνο τον ανασχηματισμό και την ακατάσχετη ονοματολογία, που κυκλοφορεί από τα ξημερώματα της Παρασκευής, όταν όλοι κατάλαβαν ότι ο Φώτης Κουβέλης και η Δημοκρατική Αριστερά αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το κυβερνητικό σχήμα. Σαμαράς και Βενιζέλος θα συζητήσουν πρώτα από όλα τη νέα προγραμματική συμφωνία των δύο κομμάτων με στόχο η κυβέρνηση συνεργασίας να έχει ορίζοντα μέχρι το 2016. Αφού οι δύο αρχηγοί καταλήξουν στον τρόπο λειτουργίας, εν συνεχεία οι Χρύσανθος Λαζαρίδης και Κώστας Σκανδαλίδης θα αναλάβουν να καταγράψουν με κάθε λεπτομέρεια αυτή τη συμφωνία, ώστε να αποφευχθούν εν συνεχεία οι παρεξηγήσεις.

Με βάση τις πληροφορίες, οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία το νέο Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Αντώνη Σαμαρά να απαρτίζεται κατά 66% με βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. και κατά 33% από στελέχη που θα υποδείξει το ΠΑΣΟΚ και θα έχει αποδεχθεί και ο πρωθυπουργός. Σίγουρα κάποιοι δεν είναι αρεστοί στους δύο αρχηγούς, αλλά όπως εκτιμούν καλά πληροφορημένες πηγές θα βρεθεί η χρυσή τομή. Μάλιστα, από το Μαξίμου μετέφεραν στους δημοσιογράφους την αισιοδοξία του πρωθυπουργού, ότι το νέο σχήμα θα είναι πολύ πιο ισχυρό.

 

Η συνάντηση

Το πότε θα γίνει η συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών είναι άγνωστο. Αυτό που είναι 100% βέβαιο είναι ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος ακύρωσε το ταξίδι του στη Θεσσαλονίκη λόγω της αργίας του Αγίου Πνεύματος, ενώ την ίδια ώρα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ακύρωσε το ταξίδι του για το τριήμερο στη Λευκάδα, κάτι που σημαίνει ότι αναμένονται εξελίξεις εντός του τριημέρου.

Την ίδια ώρα άλλες πηγές ανέφεραν ότι η συνάντηση των δύο αρχηγών θα διεξαχθεί για να τεθεί το πλαίσιο λειτουργίας της συγκυβέρνησης, ώστε από Τρίτη να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το νέο σχήμα. Οι ίδιες πηγές έλεγαν πως δεν θεωρούν απίθανο ο ανασχηματισμός τελικά να γίνει μετά το Συνέδριο της Ν.Δ. το τριήμερο 28-30 Ιουνίου, τονίζοντας πως τους δύο υπουργούς της ΔΗΜΑΡ που παραιτήθηκαν θα τους αναπληρώνουν τον μεν Μανιτάκη στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο Μ. Βολουδάκης και τον Ρουπακιώτη στο Δικαιοσύνης ο Κ. Καραγκούνης. Ενώ για τη Σκοπούλη και τον Παπαθεοδώρου δεν τίθεται ζήτημα.

Βέβαια χθες το πρωί ο Αντώνης Σαμαράς δέχθηκε αντικρουόμενες εισηγήσεις από τους συνεργάτες του. Μία εξ αυτών ήταν απλά να προχωρήσει σε άμεση αντικατάσταση μόνο όσων αποχωρούν, προκειμένου να υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος μετά το Συνέδριο για να γίνει ο ανασχηματισμός και αφού προηγουμένως υπάρχει αρκετός χρόνος για διαβούλευση. Η δεύτερη εισήγηση προς τον πρωθυπουργό είναι να προχωρήσει, εδώ και τώρα, σε σαρωτικό ανασχηματισμό, δίνοντας άμεσα εικόνα επανεκκίνησης της κυβέρνησης.

 

Ονόματα

Όπως ήταν αναμενόμενο, ουκ ολίγα ονόματα ακούγονται σε ό,τι αφορά τα στελέχη που θα αξιοποιηθούν στο νέο σχήμα. Πάντως από τη Ν.Δ. «σιδέρωναν» τα καλά τους κοστούμια οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης.

Την ίδια ώρα ως υποψήφιοι για αποχώρηση ακούγονταν οι Κώστας Μουσουρούλης, Θεόδωρος Καράογλου, Γιάννης Βρούτσης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Ανδρέας Λυκουρέντζος (είναι 50-50 οι πιθανότητες με τον Μάριο Σαλμά), Κώστας Τζαβάρας και Σταύρος Καλογιάννης.

Από το ΠΑΣΟΚ το μεγάλο ερωτηματικό είναι εάν τελικά θα μετάσχει στην κυβέρνηση ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος όπως ανέφερε δημοσίευμα της «Wall Street Journal» θα αναλάβει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να μετακινείται στο υπουργείο Εσωτερικών.

Πηγές της Ιπποκράτους έλεγαν ότι η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, θα αναλάβει το υπουργείο Υγείας, ενώ ακούγεται το όνομα της Εύης Χριστοφιλοπούλου για θέση στο υπουργείο Εργασίας. Μεταξύ των «υπουργίσιμων» αναφέρεται ο βουλευτής Αρκαδίας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (πληροφορίες λένε ότι θα είναι ο νέος υφυπουργός για τη δημόσια τηλεόραση), ενώ ως φαβορί για το κυβερνητικό σχήμα προβάλλει ο νυν γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Γιάννης Μανιάτης. Επίσης μεταξύ των υποψηφίων να αναλάβουν υπουργικό θώκο θεωρείται και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ακόμη έχουν ακουστεί τα ονόματα του Βασίλη Κεγκέρογλου και του Συμεών Κεδίκογλου.

 

Αλλαγές και σε γραμματείς

Εκτός των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, λόγω της αποχώρησης των στελεχών της ΔΗΜΑΡ, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θα πρέπει να αποφασίσουν και για τις αλλαγές που θα γίνουν σε διάφορα υπουργεία και οργανισμούς. Κι αυτό διότι αναμένεται η ΔΗΜΑΡ να ζητήσει και από αυτούς να αποχωρήσουν από τον κρατικό μηχανισμό. Πηγές από τα δύο κόμματα αναφέρουν ότι αυτές οι αλλαγές θα γίνουν όταν αναλάβουν οι υπουργοί τα χαρτοφυλάκιά τους και προτείνουν τους αντικαταστάτες τους.

Οι προερχόμενοι από τη ΔΗΜΑΡ γενικοί γραμματείς είναι:

 

Άννα Αναγνωστοπούλου, Γενική Γραμματέας Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης

Μάρω Ευαγγελίδου, γενική γραμματέας ΠΕΚΑ

Βασίλης Μάγλαρης, γενικός γραμματέας υπουργείου Ανάπτυξης

Ελένη Καραντζόλα, γενική γραμματέας υπουργείου Παιδείας

Γιάννης Σπιλάνης, γενικός γραμματέας υπουργείου Ναυτιλίας

Υπάρχει επίσης και ο Ηλίας Θεοδωρίδης, περιφερειάρχης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που είχε διαφωνήσει με την ψήφιση του Μνημονίου και προσχώρησε στη ΔΗΜΑΡ.

Οι ειδικοί Γραμματείς είναι:

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ειδικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών

Μιχάλης Κανδαράκης, ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα