ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ:Ο Κυριάκος προσπαθεί, ο Μπόρις τη μπάλα στην εξέδρα…

Οι ηγέτες όλων των χωρών από το παρελθόν έως και σήμερα στο πίσω μέρος του μυαλού τους, πέραν της διαχείρισης της εξουσίας, έχουν το πώς θα περάσουν στο πάνθεον της ιστορίας. Άλλοι τα καταφέρνουν κι άλλοι όχι, και απλά η θητεία τους ξεχνιέται με την πάροδο των χρόνων.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας υπήρξαν πρωθυπουργοί που έμειναν στην ιστορία για πολλούς λόγους. Όπως για παράδειγμα ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος υπέγραψε και την περίφημη συνθήκη της Λωζάννης μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, που έκοψε τη φόρα των Τούρκων. Μία συνθήκη που πολλάκις έχουμε ακούσει από τον Ερντογάν να ζητά την αλλαγή της, κάτι που δεν είναι δυνατόν, καθώς θα πρέπει να συμφωνήσουν όλες οι χώρες (άλλες έξι εκτός Ελλάδας και Τουρκίας) που την υπέγραψαν το 1923. Και πριν από τη Συνθήκη της Λωζάννης είχε πετύχει να μεγαλώσει τη χώρα στα σημερινά της σύνορα.

Στην ιστορία έχει μείνει και ο Χαρίλαος Τρικούπης, που καταγράφηκε ως εκσυγχρονιστής, ενώ επί ημερών του προχώρησαν σημαντικά έργα υποδομών. Όμως στην ιστορία έμεινε περισσότερο για τη χρεοκοπία τού 1897 και τη φράση του στο Κοινοβούλιο, το «δυστυχώς επτωχεύσαμεν». Και όταν έχασε τη βουλευτική έδρα αναφώνησε και το «ανθ’  ημών Γουλιμής».

Στην ιστορία έχουν περάσει και τρεις πρωθυπουργοί των νεότερων χρόνων, ως μύθοι. Ο λόγος για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Αναμφίβολα θέση στην ιστορία κέρδισε και ο Γεώργιος Παπανδρέου με την αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος με την καθιέρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά ηλικίας 6-15 ετών, τη διδασκαλία της δημοτικής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και τη μετάβαση της δωρεάν διανομής βιβλίων και την εφαρμογή του «Ακαδημαϊκού Απολυτηρίου», το μακρινό 1964.

Θέση στην ιστορία ελπίζει να λάβει και ο Κώστας Σημίτης, για την απόφασή του να εντάξει την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, κάτι που ήταν σωτήριο για τη χώρα μας κατά τη διάρκεια της υπερδεκαετούς οικονομικής κρίσης, αλλά και τώρα με την πανδημία, όπου δεκάδες χώρες σε όλο τον πλανήτη αντιμετωπίζουν το φάσμα τού κραχ, όπως η Τουρκία. Επίσης ο κ. Σημίτης διεκδικεί και μέρος των ευσήμων για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση δίχως να έχει λυθεί το Κυπριακό.

Ο μεγάλος στόχος του Κυριάκου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη μέχρι τώρα θητεία του έχει καταφέρει να ξεπεράσει πλείστα εμπόδια που παρουσιάστηκαν. Αφενός μεν κατάφερε να αντιμετωπίσει την υβριδική επίθεση των Τούρκων στον Έβρο μέσω των Αφγανών και Αφρικανών μεταναστών και σε καμία περίπτωση προσφύγων από τον πόλεμο της Συρίας.

Σε γενικές γραμμές τα έχει πάει καλά με την πανδημία, κρατώντας όρθια την κοινωνία. Θα πρέπει να αναγνωριστεί επίσης η άρτια οργανωμένη εμβολιαστική αλυσίδα. Βέβαια, υπήρξαν και αστοχίες. Στα υπέρ του πρωθυπουργού καταγράφεται και ο πρωταγωνιστικός του ρόλος για το πράσινο πάσο των εμβολιασμένων, όπως και στη σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης. Πιο σωστά, στην προσπάθεια να πειστούν οι ακραίοι βόρειοι που αρνούνταν την οποιαδήποτε παρέκκλιση από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Όμως, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, το μεγάλο στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να πείσει την αγγλική κυβέρνηση και να επιστρέψουν οι ελληνικές αρχαιότητες στην Ακρόπολη. Είναι τα περίφημα Γλυπτά του Παρθενώνα που έκλεψε ο λόρδος Έλγιν και για τα οποία είχε ξεκινήσει διεθνή εκστρατεία ζητώντας την επιστροφή τους η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη. Από τότε που η Μελίνα ξεκίνησε τον αγώνα της που έγινε στόχος ζωής έχουν περάσει 40 χρόνια, και πλέον έχει αυξηθεί η αισιοδοξία ότι τελικά θα πειστούν οι Βρετανοί να τα επιστρέψουν.

Ήδη η βρετανική κοινή γνώμη, σύμφωνα με όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, έχει πειστεί ότι οι αρχαιότητες ανήκουν στην Ελλάδα. Η εταιρεία YouGov ζήτησε την Τρίτη από 7.717 ενήλικες στη Μεγ. Βρετανία να απαντήσουν στο ερώτημα «πού πιστεύετε ότι ανήκουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα». «Στην Ελλάδα» απάντησε το 59% αυτών, «στη Βρετανία» μόλις το 18% και το 22% δεν έδωσε απάντηση. Σχολιάζοντας τη δημοσκόπηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter πως είναι δυνατές οι σχέσεις Ελλάδας-Βρετανίας, αλλά ο δεσμός των δύο χωρών μπορεί να γίνει ισχυρότερος με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό μουσείο είναι το μεγαλύτερο στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Για να επιτύχει τον μεγάλο του στόχο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να πείσει και τον Μπόρις Τζόνσον. Ο Βρετανός πρωθυπουργός –σύμφωνα με τον «Guardian»– αν και κατανοεί την επιχειρηματολογία της Ελλάδας για την επιστροφή των γλυπτών, πρέπει να ενεργήσει υπέρ του Λονδίνου. Η εφημερίδα έφερε στο φως μια απαντητική επιστολή από το 2012 τού τότε δημάρχου Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον προς στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας από την Ηλεία, στην οποία ο νυν πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου έγραφε ότι «σε έναν ιδανικό κόσμο είναι ασφαλώς αλήθεια ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν θα είχαν απομακρυνθεί ποτέ από την Ακρόπολη». Στην έκκληση για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο Μπόρις Τζόνσον είχε απαντήσει αρνητικά, υποστηρίζοντας πως η αποχώρησή τους από το Βρετανικό Μουσείο μετά από 250 χρόνια θα συνιστούσε «σοβαρή και αθεράπευτη απώλεια. Όσο και αν κατανοώ την επιχειρηματολογία για την αποκατάσταση στην Αθήνα, αισθάνομαι ότι εν τέλει πρέπει να υπερασπιστώ τα συμφέροντα του Λονδίνου».

Όμως οι εποχές άλλαξαν και, όπως αναφέρουν από το Μαξίμου, το 2021 δεν είναι 2012. Και πλέον ο Μπόρις Τζόνσον δεν είναι δήμαρχος Λονδίνου, αλλά πρωθυπουργός της Βρετανίας. Εξάλλου, στο τετ-α-τετ που είχε με τον κ. Μητσοτάκη δεν εμφανίστηκε το ίδιο αρνητικός. Εάν το εννοούσε, ή απλά χρησιμοποίησε την ευγένεια της βρετανικής αστικής τάξης (από όπου προέρχεται) προκειμένου να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα είναι κάτι που θα το διαπιστώσουμε το επόμενο διάστημα.

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που υπάρχουν για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Εάν τα καταφέρει, τότε θα περάσει στην ιστορία και φυσικά θα του προσθέσει πόντους στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Αν πάλι δεν το επιτύχει, θα έχει γίνει το πιο αποφασιστικό βήμα για το επόμενο στάδιο, καθώς πλέον έχει τεθεί το ζήτημα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα