Γκρίνια εις το πηλίκον

Παρά το γεγονός ότι σε μία εβδομάδα θα διεξαχθεί το συνέδριο του Ποταμιού, η εσωστρέφεια στο κόμμα καλά κρατεί.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Χαρακτηριστικό του κακού κλίματος που επικρατεί είναι η έκρηξη του Σταύρου Θεοδωράκη στην Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου με αφορμή το… κλειστό γκρουπ στελεχών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τίτλο «Ευρωπαϊκό Ποτάμι», στο οποίο εμμέσως πλην σαφώς τέθηκε θέμα ηγεσίας με αφορμή τις κατηγορίες για έλλειψη στήριξης από τα κεντρικά του κόμματος στις εκλογές του Σεπτέμβρη. Ο κ. Θεοδωράκης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κάλεσε όλα τα στελέχη να θέσουν τα θέματα στο επικείμενο Συνέδριο.

Ο ίδιος ο Θεοδωράκης, όπως λένε οι συνεργάτες του, ετοιμάζει εκπλήξεις στην εισαγωγική του ομιλία στο Συνέδριο. Το πιθανότερο είναι να θελήσει να προλάβει τις όποιες εξελίξεις για τη συγκρότηση του περίφημου 3ου πόλου. Κατ’ αρχάς, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι στην ομιλία τού επικεφαλής θα περιέχει σημαντικές δόσεις αυτοκριτικής –«δεν θέλει να ρίξει την μπάλα στην εξέδρα και να μην αντιμετωπίσει τα όποια λάθη και παραλείψεις έγιναν», λένε αξιόπιστες πηγές–,   ώστε να εκτονωθούν και οι σύνεδροι, οι οποίοι μέσω των social media έχουν δώσει τα ρέστα τους, διαμαρτυρόμενοι κι εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για τη λειτουργία της Σεβαστουπόλεως.

Αισιοδοξία στην ηγετική ομάδα
Παρά τα κάποια εσωκομματικά μέτωπα, η ηγετική ομάδα του Ποταμιού είναι ικανοποιημένη από τη μέχρι τώρα κοινοβουλευτική παρουσία του κόμματος, ενώ, όπως αναφέρουν πληροφορίες, επικρατεί και –συγκρατημένη– αισιοδοξία από τα μέχρι τώρα μηνύματα ενότητας που στέλνουν οι βουλευτές και τα στελέχη του Ποταμιού. Η δεύτερη εξέλιξη αξιολογείται ακόμη πιο θετικά υπό το πρίσμα της πόλωσης ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ., καθώς τέτοιες διεργασίες πάντα τείνουν να συμπιέζουν τα μικρά κόμματα. Ωστόσο, όπως λένε στη Σεβαστουπόλεως, «το Ποτάμι περνά με επιτυχία τον κάβο».

Την ίδια στιγμή, επιχειρείται επανασυσπείρωση αποστασιοποιημένων στελεχών του κόμματος, υπό το πρίσμα της επανένωσης όλων όσοι ψήφισαν Ποτάμι στις ευρωεκλογές και στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Στελέχη του Ποταμιού εκτιμούν ότι τα μέχρι τώρα μηνύματα δείχνουν τη διάθεση μεγάλης μερίδας του κόσμου που προτίμησε το Ποτάμι να προσέλθει για συζήτηση. Εξάλλου, ο επικεφαλής του Ποταμιού αναμένεται να απαντήσει στις κατηγορίες περί συγκεντρωτισμού, με τη ριζική αναδόμηση του κόμματος, καθώς αναμένεται να δημιουργηθούν κεντρικά όργανα τα οποία θα προσφέρουν στο Ποτάμι καλύτερο συντονισμό. Και μάλιστα στη στελέχωσή τους μόνο το 10% θα είναι διορισμένα από τον ίδιο τον Θεοδωράκη.

Για τον 3ο πόλο
Παράλληλα, το συνέδριο του Ποταμιού θα σημάνει και την έναρξη των συζητήσεων για τη συγκρότηση του τρίτου πόλου, με τον κ. Θεοδωράκη να ετοιμάζεται να προσκαλέσει πρόσωπα τα οποία έχουν ισχυρό μεταρρυθμιστικό προφίλ, αλλά και ριζοσπαστικές θέσεις σε θέματα όπως η αντιμετώπιση της ανεργίας και δεν έχουν ταυτιστεί με τον λαϊκισμό.

Επίσης, το Ποτάμι δεν κρύβει το γεγονός ότι πρέπει να γίνει η συζήτηση σχετικά με τις αλλεπάλληλες κρούσεις της Φώφης Γεννηματά και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ωστόσο, αναμένεται το ίδιο το Συνέδριο να δώσει λύση σε αυτά τα ζητήματα, καθώς, όπως τονίζουν μέλη του Ποταμιού, «τέτοιες αποφάσεις είναι συλλογικές. Πρέπει πρώτα να καθορίσει το συνέδριο τι είναι και τι θέλει το Ποτάμι εκ νέου, και μετά να παρθεί κάποια τέτοια απόφαση, είτε θετική, είτε αρνητική». Βέβαια, μια πρώτη γεύση πήρε όλο το πολιτικό προσωπικό από το ηλεκτρονικό δημοψήφισμα των μελών του Ποταμιού στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν η μεγάλη πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της αυτόνομης πορείας. Και με βάση τον προσυνεδριακό διάλογο δεν φαίνεται να έχει διαφοροποιηθεί αυτή η τάση.

Την ίδια στιγμή, είναι γνωστό πως ιδίως η Κεντροαριστερά, αλλά και μια μεγάλη μερίδα της Νέας Δημοκρατίας, επιθυμούν διακαώς τη σύμπλευση με τον Στ. Θεοδωράκη, καθώς θεωρούν ότι έχει ένα ακροατήριο το οποίο οι ίδιοι δεν μπορούν να προσελκύσουν, το λεγόμενο ριζοσπαστικό Κέντρο. Από το Ποτάμι τονίζουν ότι δεν είναι αρνητικοί σε τέτοιες συζητήσεις, ωστόσο αυτό που προέχει είναι να υπάρξει σύγκλιση σε μια ευρεία μεταρρυθμιστική ατζέντα, η οποία θα καλύπτει με προωθημένες θέσεις τομείς όπως τα κοινωνικά δικαιώματα και με αναπτυξιακή ατζέντα, η οποία θα αλλάξει το επενδυτικό προφίλ της χώρας αλλά θα προσφέρει ουσιαστική ελπίδα στα αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

Οι βουλευτές
Σε ό,τι αφορά τους βουλευτές του κόμματος, υπερισχύει η κεντροαριστερή τάση. Βέβαια, οι περισσότεροι τονίζουν πως περιμένουν την ομιλία του Θεοδωράκη, προκειμένου να τοποθετηθούν στη συνέχεια.

Είναι σαφές, πάντως, πως σε διαφορετικό μήκος κύματος κινούνται για παράδειγμα ο βουλευτής του Ποταμιού και επί δεκαετίες στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς, Σπύρος Λυκούδης, που έχει χαρακτηρίσει «ενδιαφέρουσα» την πρόταση της Φώφης Γεννηματά, από τον Ιάσωνα Φωτήλα, που με την εκλογή ακόμα του Κυριάκου Μητσοτάκη έσπευσε να προτείνει τη σύμπλευση του Ποταμιού με τη Ν.Δ. Εξάλλου, είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σπ. Λυκούδης μεθαύριο Δευτέρα θα μετάσχει στο πάνελ εκδήλωσης στο Άργος με θέμα «Η Ελλάδα σε Κρίση – Προοδευτικές Απαντήσεις», μαζί με τον Γιάννη Μανιάτη και τον Φίλιππο Σαχινίδη.

Πάντως, οι βουλευτές κρατούν ότι ο Στ. Θεοδωράκης τους προετοίμασε για ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες. Ο κ. Θεοδωράκης προανήγγειλε μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες του κόμματός του «προς τις δυνάμεις που θέλουν να συγκρουστούν με τον λαϊκισμό», ενώ σε ό,τι αφορά τη δημιουργία ενός νέου κεντρώου κόμματος με εκλογή αρχηγού από τη βάση ήταν ξεκάθαρος: «Έχω υπάρξει στη ζωή μου πολύ τολμηρός για να με φοβίσει μια πρόταση για εκλογή από τη βάση. Όλα στην ώρα τους. Η δημιουργία ενός νέου μεγαλύτερου μεταρρυθμιστικού κινήματος όμως είναι υπόθεση των πολιτών και όχι των κομματικών μηχανισμών».

Από ό,τι διαφαίνεται, όμως, από ιδιωτικές συζητήσεις, η ομιλία τού επικεφαλής του Ποταμιού στο συνέδριο θα καθορίσει τις αποφάσεις στελεχών, όπως ο Χάρης Θεοχάρης και ο Σπ. Λυκούδης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα