Γιώργος Στάσσης: Κατακτητής κορυφών και μετρ στην αποτελεσματικότητα

Μεγάλη τιμή για τον CEO της ΔΕΗ -και για την Ελλάδα- η ανάληψη της αντιπροεδρίας της Eurelectric

Με μία μεγάλη τιμή για τον ίδιο αλλά και για τη χώρα ξεκίνησε η προτελευταία εβδομάδα του Ιουνίου για τον ιθύνοντα νου της ΔΕΗ τον Γιώργο Στάσση, καθώς εδώ και μερικά 24ωρα στον πρόεδρο και CEO της ελληνικής δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού δόθηκε το χρίσμα του αντιπροέδρου της Eurelectric της ένωσης ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας που εκπροσωπεί περισσότερες από 3.500 εταιρείες του κλάδου από 30 χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Για την επόμενη διετία, λοιπόν, και στο πλαίσιο της καινούργιας Προεδρίας της Eurelectric ο Έλληνας μάνατζερ έχει ακόμη ένα διπλό στοίχημα να κερδίσει. Όπως το περιέγραψε ο ίδιος αυτό είναι αφενός το μέγεθος αφετέρου ο ρυθμός ανάπτυξης των καθαρών τεχνολογιών στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του εξελισσόμενου ενεργειακού μετασχηματισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Στάσση η παροχή αξιόπιστης και οικονομικά προσιτής ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές χωρίς όμως να υπάρχει απόκλιση από τους κλιματικούς στόχους που έχουν τεθεί απαιτούν την ύπαρξη μίας ευέλικτης αγοράς ηλεκτρισμού που θα προωθεί τις επενδύσεις και την ίδια στιγμή θα μειώνει τον κίνδυνο της απότομης αύξησης των τιμών σε μικρό χρονικό διάστημα.

Μαθημένος στα δύσκολα
Δύσκολο, χωρίς αμφιβολία, το εγχείρημα και η στοχοθεσία που τίθεται από την Εσπερία αλλά μία ματιά στο βιογραφικό του Γιώργου Στάσση αρκεί για να διαπιστωθεί ότι ο νέος σε ηλικία τεχνοκράτης δεν είναι… άμαθος στα δύσκολα.

Τι πιο δύσκολο, άλλωστε, από το να αναλάβεις τα ηνία ενός εθνικού ενεργειακού γίγαντα που όμως είχε πήλινα πόδια –όπως ήταν η ΔΕΗ το 2019– και μέσα σε διάστημα μικρότερο της τετραετίας να πετυχαίνεις την extreme makeover της οικονομικής θέσης του; Θυμίζεται ότι στα αποτελέσματα χρήσης του 2019 η ΔΕΗ είχε «γράψει» ζημιές ύψους 1,68 δισ. ευρώ (σ.σ. που ήταν σημαντικά αυξημένες σε σύγκριση με τις καθαρές ζημίες 903,8 εκατ. ευρώ το 2018), καθώς και απομείωση της αξίας περιουσιακών στοιχείων ύψους 2,098 δισ. ευρώ.

Αν στα παραπάνω προστεθούν το έλλειμμα ρευστότητας που παρουσίαζε η εταιρεία, το υψηλό εργασιακό κόστος εξαιτίας της υπεραριθμίας του προσωπικό αλλά και το αντίστοιχα υψηλό κόστος λειτουργίας που «γεννούσε» η παλαιότητα των μονάδων παραγωγής, η εικόνα προσομοίαζε με αυτήν ενός επερχόμενου black out.

Τελικά το black out όχι απλώς αποφεύχθηκε αλλά διαγράφηκε ακόμη και ως ακραίο σενάριο δεδομένου ότι επί διοίκησης Στάσση η ΔΕΗ έχει περάσει στον αστερισμό της ανάπτυξης και της κερδοφορίας. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου του 2023, όπου η ΔΕΗ παρουσίασε επαναλαμβανόμενα EBITDA (σ.σ. τα κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και αποσβέσεων) 280,5 εκατομμυρίων ευρώ (από €170.000.000 πέρσι) και καθαρά κέρδη 51,1 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 185,7 εκατομμυρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.

Ακόμη και στον ενεργειακό μετασχηματισμό της η ΔΕΗ πήρε κεφάλι από τον ανταγωνισμό που όχι πολύ καιρό πριν τον έβλεπε με το… κυάλι σε ό,τι αφορά το χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναγκάζοντας τρόπον τινά τον CEO Γ. Στάσση να στοχοθετεί την μετατροπή της ΔΕΗ από φτωχό συγγενή σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το είχε ξανακάνει
O ερχομός του Γ. Στάσση στη ΔΕΗ ήταν μεταξύ πολλών άλλων και αποτέλεσμα της ευτυχούς συγκυρίας να βρίσκεται εκείνον τον καιρό στο τιμόνι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Κωστής Χατζηδάκης, πριν ο τελευταίος μετακομίσει στο υπουργείο Εργασίας.

Στα κυβερνητικά κλιμάκια είχαν σκανάρει την περίπτωση Στάσση και γνώριζαν ότι πέρα από την πενταετή θητεία του (2001-2006) στην Tellas Telecommunications S.A., ο πολιτικός μηχανικός απόφοιτος του πανεπιστημίου Kingston της Μεγάλης Βρετανίας, διέθετε –αν και νέος σε ηλικία– περισσότερα από 13 χρόνια εμπειρίας στη αγορά της ενέργειας, έχοντας αναλάβει από σημαντικές θέσεις ευθύνης σε οργανισμούς και φορείς του κλάδου την αναδιάρθρωση κι άλλων ενεργειακών επιχειρήσεων.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο Γ. Στάσσης εργάστηκε στον ιταλικό όμιλο ενέργειας ENEL SpA, όπου από το 2007 διετέλεσε επικεφαλής της Εnel Green Power για την Νοτιοανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή, υπεύθυνος μεταξύ άλλων για τις χώρες Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, και Αίγυπτο, ενώ από το 2016 μέχρι που πήγε στη ΔΕΗ το 2019 κατείχε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στη μεγαλύτερη ενεργειακή επιχείρηση της Ρουμανίας, την Εnel Romania SrL.

Σε αυτό ακριβώς το βιογραφικό στήριξε η νεοεκλεγείσα το 2019 κυβέρνηση την πεποίθηση και εμπιστοσύνη της ότι ο Γ. Στάσης ήταν ο κατάλληλος άνθρωπο στην κατάλληλη στιγμή και για την δίχως περιθώριο αποτυχίας αποστολή διάσωσης της ΔΕΗ και επιστροφής της στην κορυφή. Και μόνο έξω δεν έπεσε…

Οι τρεις προτεραιότητες της Eurelectric
Με τον Γ. Στάσση πλέον στις τάξεις του το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Eurelectric έθεσε την ενίσχυση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, τον ασφαλή εφοδιασμό της Ευρώπης και την εξασφάλιση κατάλληλων επενδυτικών συνθηκών ως το τρίπτυχο των άμεσων προτεραιοτήτων του.

Πρώτη-πρώτη στη σχετική ατζέντα του φορέα είναι σημειωμένη η επέκταση και ψηφιακοποίηση των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να συνδεθούν σημαντικά νέα φορτία από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αντλίες θερμότητας και ηλεκτρικά οχήματα.

Μόνο για την παραγωγή ΑΠΕ, η σύνδεση επιπλέον 650 GW έως το 2030 στην Ευρώπη παραμένει μια αδιανόητη πρόκληση χωρίς εκσυγχρονισμένα και ανθεκτικά δίκτυα. Παράλληλα, χρειάζονται σημαντικά έργα και δράσεις για την αποθήκευση ενέργειας και στην ανταπόκριση της ζήτησης των καταναλωτών για να διασφαλιστεί η αξιόπιστη προσφορά.

Όπως αναφέρει η Eurelectric, η επίτευξη αυτών των προκλήσεων είναι δυνατή μόνο με ένα σταθερό επενδυτικό πλαίσιο που θα διευκολύνει τις μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ, αποθήκευση και διανομή. Οι κίνδυνοι, το κόστος και τα οφέλη ενός τέτοιου πλαισίου θα πρέπει να κατανεμηθούν δίκαια μεταξύ των επενδυτών, των καταναλωτών και της Πολιτείας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα