«Γιατί η Γερμανία δεν είναι έτοιμη να “αφήσει” την Ελλάδα»

Το ρόλο της Γερμανίας και τους λόγους που δεν είναι έτοιμη να «αφήσει» την Ελλάδα εξηγούν οι Financial Times. Στο δημοσίευμά τους κάνουν λόγο για δύο στρατόπεδα που είναι διαιρεμένοι οι δανειστές της Ελλάδας, με το Βερολίνο να υιοθετεί την πιο σκληρή γραμμή.

Όσο πλησιάζει η 20ή Αυγούστου –η επόμενη ημερομηνία-σταθμός που θα σηματοδοτήσει την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, ένα βασανιστικό ερώτημα κυριαρχεί: πώς θα εξασφαλίσουν οι δανειστές ότι η χώρα θα αποπληρώνει με συνέπεια το χρέος των 200 δισ. ευρώ για τα επόμενα 60 χρόνια;

Για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η απάντηση είναι μία: πρέπει να δοθεί στους Έλληνες μια γενναιόδωρη ελάφρυνση χρέους ώστε να διασφαλιστεί η ικανότητά τους να εξυπηρετούν το χρέος τους και, ταυτόχρονα, να αποτραπεί μια νέα κρίση στο μέλλον. Οι Ευρωπαίοι εταίροι όμως –κυρίως η Γερμανία– εμφανίζονται διστακτικοί, αφού όσο μεγαλύτερη είναι η ελάφρυνση τόσο λιγότερα χρήματα θα πάρουν πίσω οι δανειστές.

Ένα άλλο πεδίο «μάχης» μεταξύ των πιστωτών της χώρας είναι ο μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους, ο οποίος θα συνδέει τις αποπληρωμές του χρέους με τις επιδόσεις της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, θα προβλέπει μείωση των δόσεων σε περιόδους ισχνής ανάπτυξης και κανονική αποπληρωμή όταν η οικονομία αναπτύσσεται επαρκώς.

Το Βερολίνο και οι σύμμαχοί του στη Βόρεια Ευρώπη –που ακόμη δεν έχουν ξεπεράσει το σοκ από την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ– θέλουν ο μηχανισμός να περιλαμβάνει αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, σημειώνουν οι FT.

Ο νέος Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, επιμένει ότι χρειάζεται επικύρωση από τη γερμανική Βουλή σε ετήσια βάση. Τα «γεράκια» της Ευρωζώνης ζητούν πάγωμα της ελάφρυνσης εάν διαπιστωθεί ότι η Αθήνα αδυνατεί να εκπληρώσει τους όρους που θα ισχύουν μετά το πρόγραμμα, καθώς και τους δημοσιονομικούς στόχους.

Στον αντίποδα βρίσκονται η Γαλλία και το ΔΝΤ που υποστηρίζουν ότι ο μηχανισμός πρέπει να είναι πλήρως αυτοματοποιημένος και να μην προβλέπει πολιτικές αποφάσεις από το Βερολίνο. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να πειστούν οι επενδυτές ότι η ΕΕ θέλει πραγματικά να βοηθήσει την Ελλάδα, τονίζουν.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στη Σόφια, πάντως, δεν αναμένονται οριστικές αποφάσεις, ωστόσο, τα δύο «στρατόπεδα» θα πρέπει σύντομα να συμβιβαστούν. Η τελική προθεσμία για να κλείσει η συμφωνία για την ελληνική μετα-μνημονιανή εποχή είναι τον Ιούνιο, αν και το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία εντός Μαΐου προκειμένου να προλάβει να ενεργοποιήσει το δικό του πρόγραμμα.

Το πραγματικό ερώτημα που τίθεται, όμως, είναι πώς θα αναγκάσουν οι δανειστές τις μελλοντικές κυβερνήσεις και γενιές να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα, καταλήγει το δημοσίευμα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα