Γεωργιάδης: Οι έκτακτες εισαγωγές φαρμάκων του ΙΦΕΤ να γίνονται μέσω ΕΟΦ

Η αύξηση των δαπανών του ΙΦΕΤ σύμφωνα με τον υπ. Υγείας οφείλονται στην αύξηση των ΑΜΚΑ που λαμβάνει φάρμακα από το ΙΦΕΤ , αλλά και από τις καινοτόμες θεραπείες, γι’ αυτό και πρότεινε ο ΕΟΦ να ξεκινήσει τις έκτακτες εισαγωγές ώστε να μειωθεί η κίνηση μέσω ΙΦΕ.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η δαπάνη των ΦΥΚ έχει μεγεθυνθεί, λόγω της αύξησης των κωδικών ασθενών που λαμβάνουν φάρμακο μέσω ΙΦΕΤ. Από τα 1.372 ΑΜΚΑ το 2023 με αξία επιβάρυνσης για το Ινστιτούτο 48.159.697 ευρώ, έχουμε φτάσει μέσα στο 2024 στις 2.463 ΑΜΚΑ με αξία επιβάρυνσης 78.708.327 ευρώ. Η αύξηση αυτή φθάνει το 63,4%, επιβαρρύνοντας  τις φαρμακευτικές στο σύνολό τους, καθώς επιμερίζονται το clawback του ΙΦΕΤ, είτε έχουν δικά τους φάρμακα, είτε όχι. Οι συνολικές πωλήσεις της περιόδου 2020-2024 παρουσίασαν σημαντική αύξηση και από 126,1 εκατ. ευρώ το 2020 έφτασαν στα 266,6 εκατ. ευρώ το 2023, ενώ το 2024 μέχρι στιγμής είναι στα 139.2 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, επεσήμανε ότι, εκτός των νέων ΑΜΚΑ για την αύξηση των δαπανών, ευθύνονται και οι καινοτόμες θεραπείες και πρότεινε ο ΕΟΦ να ξεκινήσει τις έκτακτες εισαγωγές για να μειωθεί η κίνηση μέσω ΙΦΕΤ.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΕΟΦ καθηγητή Μανωλόπουλο, είπε «πείτε μου αν χρειάζεται να βγάλω υπουργική απόφαση ή ό,τι άλλο είναι απαραίτητο ώστε να σταματήσει η επιβάρυνση του προϋπολογισμού ΙΦΕΤ». Όπως είπε, αν το φάρμακο έρθει μέσω του καναλιού του ΕΟΦ, το clawback θα χρεωθεί στην εταιρεία που έχει το φάρμακο και όχι σε όλες τις εταιρείες.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην ανάγκη να ελέγχονται τα φάρμακα που έρχονται μέσω ΙΦΕΤ κατά πόσο είναι αποδοτικά για τον κάθε ασθενή. Κάτι το οποίο ανέλυσε περαιτέρω ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, λέγοντας ότι είναι απαραίτητη η συστηματική παρακολούθηση των εκβάσεων των θεραπειών αυτών, για να έχουμε πλήρη εικόνα ποιες από αυτές πρέπει να αποζημιώνονται πλήρως. Ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε δε πως δεν είναι βιώσιμη η «ορθόδοξη» οδός εισαγωγής των νέων φαρμάκων για τις εταιρείες, γι’ αυτό έρχονται μέσω ΙΦΕΤ.

Οι γνωρίζοντες  την  αγορά επισημαίνουν, ωστόσο, ότι το  σύστημα λειτουργίας του ΙΦΕΤ αφήνει περιθώρια για «παράλογες» δαπάνες, ενώ δεν είναι λίγες οι φωνές που υποστηρίζουν ότι το ΙΦΕΤ πρέπει να κλείσει και να επιληφθεί σοβαρά της κατάστασης ο ΕΟΦ που έτσι κι αλλιώς αυτός δίνει τις εντολές για τις εισαγωγές.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα