Φοιτητικό καμπανάκι για τη στατικότητα του ΑΠΘ

Ζητούν την πραγματοποίηση άμεσων ελέγχων και λήψη μέτρων προσεισμικού ελέγχου στα κτίρια του πανεπιστημίου

Τα «κουνήματα» του Εγκέλαδου στην Αταλάντη πριν από μερικές ημέρες δεν ήταν τέτοιας έντασης που να προκαλέσουν ρίχτερ ανησυχίας στους κατοίκους της περιοχής ή στους Αθηναίους που ένιωσαν τις δονήσεις. Δεν παύει, ωστόσο, κάθε φορά που έχουμε την εκδήλωση του γεωφυσικού φαινομένου να ξανανοίγει η κουβέντα για τη σεισμική θωράκιση της χώρας και για το πόσο ασφαλείς είναι οι λογιών λογιών κρατικές δομές που φιλοξενούν πλήθος πολιτών όπως είναι για παράδειγμα οι δημόσιες υπηρεσίες, τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια κλπ.

Κάπου στα μέσα του Μάρτη, με νωπές ακόμη τις εικόνες από τον διπλό φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία και βεβαίως πριν μας πιάσει η… κάψα των βουλευτικών εκλογών, από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (σ.σ. ηγείτο μέχρι τη διάλυση της Βουλής ο Κύπριος πρώην επίτροπος της Ε.Ε. Χρήστος Στυλιανίδης) είχε διαρρεύσει η πληροφόρηση ότι ήταν θέμα λίγου χρόνου να ξεκινήσει άμεσα ο προσεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτιρίων της χώρας για τον οποίο μάλιστα αναμενόταν να κατατεθεί και σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα ανέθετε στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας την αρμοδιότητα.

Τελικά η επίμαχη ΚΥΑ δημοσιεύτηκε στις αρχές Μαΐου αλλά μεσοβδόμαδα ήρθαν οι φοιτητές και οι οικότροφοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να χτυπήσουν το καμπανάκι του κατεπείγοντος. Ζητούν συγκεκριμένα την πραγματοποίηση άμεσων ελέγχων στατικότητας στα κτίρια του ΑΠΘ, τη λήψη μέτρων προσεισμικού ελέγχου των κτιρίων, αντιπυρικής θωράκισης και αντιπλημμυρικής προστασίας, αλλά και πρόβλεψη σχεδίου αντίδρασης, ενδεχόμενης καταστροφής της εργαστηριακού ή του ερευνητικού εξοπλισμού από φυσικά φαινόμενα, κάνοντας λόγο για υποχρηματοδότηση των σχολών και των υποδομών του ιδρύματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη ΣΕΙΣΜΟΓΕΝΗ Ελλάδα από το 2001 που ξεκίνησαν να διενεργούνται προσεισμικού έλεγχοι μέχρι και σήμερα έχουν ελεγχθεί σε πρώτο βαθμό μόλις το 20% των κτιρίων δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης (περίπου 16.000 έλεγχοι επί συνόλου 80.000) και κάτι περισσότερο από τα μισά σχολεία της χώρας (από περίπου 16.000 μονάδες έχουν τσεκαριστεί περίπου οι 9.000), αλλά είναι δεδομένο ότι απαιτείται τροχάδην για να μην έχουμε τίποτα ανείπωτες συμφορές.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα