Fast track διαδικασίες για απόλυση 6.000 συμβασιούχων από το Δημόσιο

Αποφασισμένος να λύσει τον γόρδιο δεσμό των μονιμοποιήσεων που ταλαιπωρεί το Δημόσιο μέσω προσωρινών δικαστικών διαταγών είναι ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου. 

Συγκεκριμένα, με νομοθετική ρύθμιση-εξπρές που αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Δικαιοσύνης τις επόμενες ημέρες, η κυβέρνηση σκοπεύει να βάλει τέλος στο καθεστώς της μακροχρόνιας δικαστικής προστασίας που μπορούσαν να πετύχουν συμβασιούχοι του Δημοσίου, οι οποίοι, παρά τη λήξη της εργασιακής σχέσης, κατόρθωναν να παραμένουν στις θέσεις τους, μέχρι και 7 χρόνια σε κάποιες περιπτώσεις μετά από προσωρινές  διαταγές.

Την ίδια στιγμή, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων στο δημόσιο εν δυνάμει αποτελεί τη βασική «δεξαμενή» απολύσεων, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 4.000 απολύσεων εντός του 2013. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι «πρέπει να μπει τέλος στη φάμπρικα των “νομιμοποιήσεων” υπαλλήλων με προσωρινές διαταγές, αφήνοντας αιχμές για νομικούς κύκλους που σε συνεργασία με εργαζόμενους επιδίωκαν και πετύχαιναν συνεχείς αναβολές, αξιοποιώντας τις «τρύπες» του θεσμικού πλαισίου με στόχο να παραμείνουν στις θέσεις οι υπάλληλοι.

«βάση» για τη νομοθετική ρύθμιση που θα προωθηθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου θα αποτελέσει η αντίστοιχη ρύθμιση που είχε καταρτιστεί επί υπουργίας του Αντώνη Ρουπακιώτη. Σημειωτέον ότι η αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις προσωρινές διαταγές για υποθέσεις συμβασιούχων είχε αποτελέσει αντικείμενο έντονης διένεξης μεταξύ του κ. Ρουπακιώτη και του τότε υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη.

Το σκεπτικό της «ρύθμισης Ρουπακιώτη», η οποία, ωστόσο, δεν πρόλαβε να κατατεθεί στη Βουλή, στηρίζεται στη μειωμένη χρονικά ισχύ των προσωρινών διαταγών και στην ταχύτερη εκδίκαση των αγωγών που αφορούν υποθέσεις συμβασιούχων του Δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα.

Μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι η συζήτηση της προσωρινής διαταγής θα πρέπει να γίνεται εντός δύο ημερών από την κατάθεση της αίτησης, ενώ η κύρια υπόθεση θα πρέπει να έχει συζητηθεί εντός ενός μηνός και σε -εξαιρετικές περιπτώσεις- εντός διμήνου. Το ίδιο «αυστηρά» είναι τα χρονοδιαγράμματα και για την εκδίκαση της κύριας αγωγής, καθώς επιτρέπεται μία αναβολή εντός δύο μηνών, ενώ για δεύτερη αναβολή θα πρέπει να συντρέχει «λόγος ανωτέρας βίας». Η νέα δικάσιμος σε αυτήν την περίπτωση προσδιορίζεται εντός ενός μηνός. Ως προς την έκδοση της απόφασης ορίζεται όριο δύο μηνών από τη συζήτηση, όταν αυτή αφορά εργατικά.

Παράλληλα, στο ίδιο πλαίσιο, της μείωσης των υπαλλήλων του Δημοσίου, συζητήθηκε και το θέμα της αναδιάρθρωσης εν λειτουργία των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), σε χθεσινή σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών. Γ. Στουρνάρα με την αναπληρώτρια υπουργό Αμυνας, Φώφη Γεννηματά. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην κλείσει η ΔΕΚΟ, αλλά να προχωρήσει στην αναδιάρθρωσή της, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το ενδεχόμενο να γίνουν και απολύσεις αργότερα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα