«Έχουμε μια εκ νέου συμφωνία, σύμφωνα με την οποία… τι;»

Με άρθρο που έχει τον τίτλο «Δελφικό παράγγελμα», ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, σχολιάζει στους New York Times την κατάληξη του κρίσιμου Eurogroup και τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και εταίρων.

«Εντάξει, έχουμε μια εκ νέου συμφωνία με την Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία… τι;» διερωτάται ο νομπελίστας οικονομολόγος και προσθέτει: «Εχουμε τέσσερις μήνες χρηματοδότησης, καθώς και ότι μοιάζει με μια συμφωνία να μην υποχρεωθεί η Ελλάδα σε δημοσιονομικούς στόχος για τώρα υπό την απειλή μιας πιθανής επιδείνωσης της δημοσιονομικής κατάστασης. Το ερώτημα είναι τι δεσμεύσεις το συνόδευσαν.

Η Ελλάδα φαινομενικά έχασε πολύ έδαφος σε ότι αφορά στη διατύπωση: τα πράγματα σχετικά με τη δημοσιονομική προσαρμογή, στη γραμμή του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 είναι ξανά μέσα, όπου η Γερμανία πιθανώς θα ισχυριστεί ότι αντιπροσωπεύει μια δέσμευση να παραμείνει ο στόχος του 4,5% πρωτογενούς πλεονάσματος. Αλλά προφανώς η Ελλάδα υποστηρίζει ότι η συμφωνία προσφέρει νέα ευελιξία, πράγμα που σημαίνει ότι θα ισχυριστεί ότι έχει συμφωνήσει με κάτι τέτοιο.

Ετσι είμαστε σε μια περίεργη θέση: αυτό μοιάζει με ήττα για την Ελλάδα, αφού τίποτα ουσιαστικό δεν επιλύθηκε, αυτό θα είναι ήττα, αν οι έλληνες το αποδεχτούν ως μια τέτοια, το οποίο σημαίνει ότι τίποτα δεν έχει σαφώς επιλυθεί. Και αυτό είναι αναμφισβήτητα ένα καλό αποτέλεσμα- είναι ώρα για την Ελλάδα να αναδιοργανωθεί.

Πιάνω τον εαυτό μου να θυμάται ένα παλιό ανέκδοτο, το οποίο ελαφρώς τροποποιημένο ταιριάζει με την περίσταση: τι θα προκύψει αν διασταυρωθεί ένας νονός με μια ομάδα υπουργών Οικονομικών; Κάποιον που θα σου κάνει μια προσφορά που δεν θα μπορείς να καταλάβεις».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα