Έβαν Γκέρσκοβιτς: «Θα μπορούσε μήπως ο Πούτιν να μου παραχωρήσει μια συνέντευξη;»

Μόνο αυτό ζήτησε ο Αμερικανός δημοσιογράφος λίγο πριν τη συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων ΗΠΑ - Ρωσίας, τη στιγμή που συμπλήρωνε την ειδική φόρμα απευθυνόμενος προς τον Ρώσο πρόεδρο

Πριν αποφυλακιστεί, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης ανταλλαγής αιχμαλώτων που έγινε χθες μεταξύ Ρωσίας και Δύσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, ο Έβαν Γκέρσκοβιτς ήταν υποχρεωμένος, μαζί με τους άλλους κρατούμενους που θα αποφυλακιζόντουσαν μαζί του, να συμπληρώσει μια φόρμα απευθυνόμενος στον Βλαντίμιρ Πούτιν ζητώντας γραπτώς επιείκεια ώστε ο Ρώσος πρόεδρος να μπορεί να υπογράψει τα διατάγματα για να δώσει χάρη στους 13 κρατούμενους που απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο της ανταλλαγής, σύμφωνα με την Wall Street Journal όπου εργάζεται ο δημοσιογράφος.

Σε αυτή την τυπική διαδικασία, που ήταν ωστόσο προϋπόθεση για τη συμφωνία ανταλλαγής, ο Αμερικανός δημοσιογράφος πρόσθεσε ένα δικό του αίτημα στο έντυπο: Μια κατ’ ιδίαν συνέντευξη με τον Πούτιν μετά την απελευθέρωσή του. «Η φόρμα στο έντυπο του αιτήματος είχε στο τέλος έναν κενό χώρο, που κάθε κρατούμενος μπορούσε να συμπληρώσει αν το επιθυμούσε, ή απλά να τον αφήσει κενό (…)».

Ο ανταποκριτής της WSJ στη Ρωσία συμπλήρωσε το κενό και στην τελευταία γραμμή έγραψε προτείνοντας: «Μετά την αποφυλάκισή μου, θα ήταν διατεθειμένος ο Πούτιν να μου παραχωρήσει μια κατ’ ιδίαν συνέντευξη;» σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα. Δεν είναι σαφές αν ο Πούτιν απάντησε στο αίτημα ή αν διάβασε την επιστολή.

Ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς, είχε συλληφθεί πέρυσι, ενώ έκανε ρεπορτάζ στο Γεκατερίνεμπουργκ, ανατολικά της Μόσχας.

Οι ρωσικές αρχές τον κατηγόρησαν για κατασκοπεία υπέρ της CIA και τον καταδικάστηκε σε κάθειρξη 16 ετών σε σωφρονιστική αποικία υψίστης ασφαλείας. Ήταν η πρώτη καταδίκη Αμερικανού δημοσιογράφου για κατασκοπεία εδώ και τρεις δεκαετίες.

Ο Γκέρσκοβιτς, που μεγάλωσε στο Νιου Τζέρσεϊ, κατάγεται από μια οικογένεια Εβραίων που έφυγαν από την ΕΣΣΔ στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Σε αντίθεση με πολλούς άλλους Αμερικανούς συναδέλφους του που έφυγαν από τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, επέλεξε να συνεχίσει να εργάζεται στη χώρα.

gerskovich_1

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα