Εσωκομματική σπαζοκεφαλιά το Σκοπιανό για το ΚΙΝ.ΑΛ.

Οι συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου, της Εκτελεστικής Επιτροπής, αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής φαίνεται ότι αποτέλεσαν ένα ισχυρό παυσίπονο για αρκετούς από τους πονοκεφάλους στο Κίνημα Αλλαγής. Όχι μόνο επειδή ανανεώθηκαν οι όρκοι πίστης όλων των εμπλεκόμενων στο εγχείρημα του ΚΙΝ.ΑΛ., αλλά και διότι όσοι βλέπουν τις εξελίξεις από διαφορετική οπτική γωνία τα είπαν και ξεθύμαναν.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η αποσυμπίεση επιτεύχθηκε, επίσης, με την υπόσχεση της κας Γεννηματά προς τους κορυφαίους του Πολιτικού Συμβουλίου ότι τα όργανα θα συνεδριάζουν συχνότερα, προκειμένου να λαμβάνονται κοινές αποφάσεις και ακολούθως όλοι να είναι έτοιμοι να τις υπερασπιστούν δημοσίως. Όμως η ανησυχία στη Χαριλάου Τρικούπη επεκτείνεται και στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Όλοι συμφώνησαν ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. θα κινηθεί στο τρίπτυχο «σύνθετη ονομασία – όνομα για όλες τις χρήσεις – αλλαγή συντάγματος της γείτονος». Όμως τόσο οι δημόσιες παρεμβάσεις του Σταύρου Θεοδωράκη, όσο και αυτές του Θανάση Θεοχαρόπουλου δημιουργούν ανησυχία. Κι αυτό διότι ο επικεφαλής του Ποταμιού εκτιμά πως πρέπει να λυθεί το θέμα. Μάλιστα, εξηγεί στους συνομιλητές του πως η ψήφιση της συμφωνίας που θα φέρει ο Αλέξης Τσίπρας σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει και ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Το γεγονός ότι ο Στ. Θοδωράκης και το Ποτάμι εμφανίζονται ένα βήμα πιο μπροστά στο Σκοπιανό, αφενός μεν προβληματίζουν τη Χαριλάου Τρικούπη, αφετέρου δε φοβίζουν τη βάση του ΠΑΣΟΚ, η οποία προσπαθεί κι αυτή με τη σειρά της να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Σε αυτό το τοπίο θα πρέπει να προστεθεί και ο Θ. Θεοχαρόπουλος, ο οποίος βρίσκεται πιο κοντά στις απόψεις Θεοδωράκη, αλλά και του Γιώργου Παπανδρέου (σ.σ. επισημαίνει ότι είναι ευκαιρία για λύση), οπότε αυξάνεται η πίεση προς τη Φ. Γεννηματά. Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ έχει να λύσει και τις εσωτερικές διαφωνίες που υπάρχει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, καθώς υπάρχει η δεδηλωμένη απόφαση του Ανδρέα Λοβέρδου, του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και άλλων, οι οποίοι είναι της άποψης «να μην ψηφίζει τίποτα η ΔΗ.ΣΥ. εάν δεν ψηφίζουν και οι ΑΝ.ΕΛ.». Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του Ανδ. Λοβέρδου, «εγώ δεν θα κάνω τα ρεπό του Καμμένου». Οπότε το Σκοπιανό εξελίσσεται σε σπαζοκεφαλιά και για το ΚΙΝΑΛ.

 

Σε κοινή ρότα

Η ίδια η κα Γεννηματά επιμένει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί στο τρίπτυχο: «Ενότητα-Διεύρυνση-Ανανέωση», ενώ έχει ανεβάσει πολύ τους τόνους της αντιπαράθεσης, κατηγορεί ευθέως τον πρωθυπουργό για μία σειρά από ζητήματα, ενώ σε νομοθετήματα της κυβέρνησης υπόσχεται κατάργησή τους, δείγμα ότι σε αρκετά ζητήματα υπάρχει συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατ’ αρχάς, υποσχέθηκε στον Γιώργο Πατούλη και την αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ ότι το ΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να ψηφίσει τον νόμο Σκουρλέτη, τον «Κλεισθένη ΙΙ» για την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα συμβάλει στην κατάργησή του από την επόμενη κυβέρνηση.

Την Τετάρτη το απόγευμα απευθύνοντας ομιλία στον Πειραιά σε κομματικό ακροατήριο ανήγγειλε τη ριζική αλλαγή του νόμου Κατρούγκαλου που βάζει βαθιά το ψαλίδι στις συντάξεις όλων των κατηγοριών. Η κα Γεννηματά παρουσίασε τις «10+1 προτάσεις για ένα πραγματικό Κοινωνικό Κράτος». Εκεί αναφερόμενη στον νόμο Κατρούγκαλου είπε: «Ριζική Αλλαγή του αντι-ασφαλιστικού Νόμου Κατρούγκαλου. Του Νόμου της ντροπής, που υπονομεύει την Κοινωνική Ασφάλιση, μετατρέπει τις συντάξεις σε φιλοδωρήματα, εξοντώνει επαγγελματίες, αγρότες και επιστήμονες. Επιδιώκουμε μια ριζική αλλαγή με ένα Δίκαιο, Βιώσιμο Σύστημα που θα σέβεται την ανταποδοτικότητα, θα θέτει μηνιαίο πλαφόν στις εισφορές, θα διασφαλίσει αξιοπρεπείς συντάξεις και διαγενεακή αλληλεγγύη». Μάλιστα, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη κάνουν λόγο για επαναφορά του νόμου Λοβέρδου-Κουτρουμάνη, τον οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έβαλε στα συρτάρια.

Την Πέμπτη το πρωί από του βήματος της Βουλής η κα Γεννηματά, όπου παρενέβη στη συζήτηση για τον νόμο Γαβρόγλου για την Παιδεία, είπε ορθά-κοφτά ότι οι περισσότερες από τις διατάξεις αυτού του νόμου πρέπει να καταργηθούν όταν θα αλλάξει η κυβέρνηση, υιοθετώντας έτσι την πολιτική γραμμή και στάση της Νέας Δημοκρατίας, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι η κατάργηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου θα είναι μία από τις πρώτες κυβερνητικές πράξεις της Νέας Δημοκρατίας. «Επιχειρείτε τη Συριζοποίηση της εκπαίδευσης με την κυριαρχία του ρουσφετιού. Ευτυχώς η αντίστροφη μέτρηση για σας έχει αρχίσει», ήταν τα λόγια της κας Γεννηματά.

 

 

Διήμερο το συνέδριο του Κύκλου Ιδεών

 

Δευτέρα και Τρίτη είναι προγραμματισμένο σε κεντρικό ξενοδοχείο το 2ο Συνέδριο του «Κύκλου Ιδεών» του Ευάγγελου Βενιζέλου με τη συμμετοχή μία πλειάδας επιστημόνων (από την κεντροδεξιά, ως τις παρυφές του ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και της Άννας Διαμαντοπούλου και του Διονύση Σαββόπουλου. Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν στραμμένη την προσοχή στο τι θα πει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος πολλάκις έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις του για τη στρατηγική του ΚΙΝΑΛ.

Στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών θα παρέμβουν οι Παναγιώτης Λιαργκόβας (πρώην επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής), Μιλτιάδης Νεκτάριος (καθηγητής, πρώην διοικητής του ΙΚΑ), Μιράντα Ξαφά (πρώην στενή συνεργάτιδα του Κων. Μητσοτάκη), Γιώργος Παγουλάτος (καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας), Γιώργος Προκοπάκης, Γκίκας Χαρδούβελης (πρώην ΥΠ.ΟΙΚ.), Νίκος Αλιβιζάτος (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών), Γιάννης Βούλγαρης (καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας), Ξενοφών Γιαταγάνας (πρώην Νομικός Σύμβουλος της Ε.Ε.), Ιωάννης Κονιδάρης (καθηγητής Νομικής Σχολής), Βασίλης Μαρκής (επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων), Κώστας Μποτόπουλος (Δρ. Συνταγματικού Δικαίου), Πέτρος Παπασαραντόπουλος, Σταύρος Τσακυράκης (καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου), Ρούλα Γεωργακοπούλου (Συγγραφέας), Λένα Διβάνη (Συγγραφέας), Λευτέρης Κουσούλης (Πολιτικός Επιστήμονας), Παναγής Παναγιωτόπουλος, επίκουρος Καθηγητής), Βασίλης Παπαβασιλείου (ηθοποιός-σκηνοθέτης), Δημήτρης Παπαδημητρίου (συνθέτης), Γιώργος Σκαμπαρδώνης (συγγραφέας), Χρήστος Χωμενίδης (Συγγραφέας), Πέτρος Ευθυμίου (πρώην υπουργός), Ιωάννης Ζέπος (Πρέσβης επί τιμή), Δημήτρης Καιρίδης (Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων), Δημήτρης Καραϊτίδης (Πρέσβης επί τιμή), Δημήτρης Κούρκουλας (πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών), Σπύρος Λίτσας (Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων), Αλέξανδρος Μαλλιάς (Πρέσβης επί τιμή), Βάσω Κιντή (Καθηγήτρια Φιλοσοφίας), Κωνσταντίνος Κορίκης, Γιάννης Μαστρογεωργίου (πολιτικός αναλυτής), Νίκος Μαυρίδης (καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης), Μάριος Α. Νόττας (Δημοσιολόγος-Πανεπιστημιακός), Βαλεντίνος Τζέκας (Ιδρυτής FightHoax.com), Γρηγόρης Φαρμάκης (Διευθύνων Σύμβουλος, AGILIS S.A. Statistics & Informatics), Νίκος Βέττας (Γενικός Διευθυντής στο ΙΟΒΕ), Αχιλλέας Γραβάνης (Καθηγητής Πανεπιστημίου), Άννα Διαμαντοπούλου (πρώην υπουργός), Κώστας Καρτάλης (Καθηγητής Πανεπιστημίου), Κώστας Μητρόπουλος (Εντεταλμένος Σύμβουλος PwC Ελλάδος), Γιώργος Στρατόπουλος (Αναλυτής), Γιώργος Βερνίκος (εφοπλιστής), Τάσος Γιαννίτσης (πρώην Υπουργός), Γιάννης Ρέτσος (Πρόεδρος του ΣΕΤΕ), Θεόδωρος Φέσσας (Πρόεδρος του ΣΕΒ).

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα