Έρευνα Εconomist: Ποια είναι η χειρότερη και η καλύτερη πόλη του κόσμου για να ζεις

Η έρευνα αξιολογεί την Αθήνα σαν τη λιγότερο βιώσιμη πόλη στη Δυτική Ευρώπη.

Ο Εconomist Intelligence Unit (EIU), θυγατρική του περιοδικού Εconomist. δημοσιεύει κάθε χρόνο ένα παγκόσμιο κατάλογο με τις περισσότερο και τις λιγότερο βιώσιμες  πόλεις στον κόσμο.

Συγκρίνει 173 πόλεις απ΄όλον τον κόσμο και η σύγκριση γίνεται με βάση ένα σύνθετο δείκτη τον ΕΙU.

Ο δείκτης  βαθμολογεί τις πόλεις με βάση την επιτυχία τους, την επάρκειά τους  στις απαιτήσεις που  ορίζει κάθε κριτήριο.

Η βαθμολόγηση γίνεται σε 30 τομείς, που χωρίζονται στις  πιο κάτω  κατηγορίες:

1. Σταθερότητα

2. Υγεία

3. Πολιτισμός

4. Περιβάλλον

5.  Εκπαίδευση

6. Υποδομές

Στόχος της  δράσης αυτής είναι να αποτυπωθεί πόσο άνετες συνθήκες ζωής προσφέρει η κάθε πόλη. Κάθε βαθμός κάτω από το 50 σημαίνει ότι οι συνθήκες ζωής στην πόλη είναι εξαιρετικά δύσκολες, με πολλά εμπόδια και περιορισμούς.

Στη φετεινή ανάλυση της έρευνας, η Βιέννη και φέτος, όπως τα τελευταία τρία χρόνια, αναδείχθηκε η πόλη με την καλύτερη επίδοση, διατηρώντας την πρωτιά στις πιο βιώσιμες πόλεις παγκοσμίως

Το περιοδικό εστιάζει στις πόλεις εκείνες που είναι χειρότερες  για να ζεις. Φυσικό αποτέλεσμα είναι ότι τον τίτλο αυτό θα το διεκδικούν οι πόλεις εκείνες που σπαράσσονται από εμφύλιες και άλλες συγκρούσεις, είτε οι κάτοικοί τους αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες ως ακραία φτώχεια, είτε όλα αυτά ταυτόχρονα.

Την τελευταία θέση στην κατάταξη έχει καταλάβει η Δαμασκό. Η πόλη αυτή έχει υποστεί καταστροφές ενός πολέμου 13 χρόνων  και με συνέπειες που συνοδεύουν αυτόν και κάνουν τη ζωή στη πόλη σχεδόν αβίωτη  Γι αυτό τα τελευταία 11 χρόνια, δεν μπορεί να ξεκολίσει από τον πάτο της παγκόσμιας κατάταξης Η Δαμασκός είναι λοιπόν η λιγότερο βιώσιμη πόλη στον κόσμοκαι η βαθμολογία της είναι μόλις στο 30,7 στην 100βάθμια κλίμακα. Η αμέσως χαμηλότερη πόλη με 10 μονάδες διαφορά από την Δαμασκό, είναι ηΤρίπολη , πρτεύουσα της Λιβύης .

Τρεις άλλες πόλεις της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής  βρίσκονται στην τελευταία δεκάδα. Η πρωτεύουσα της Αλγερίας και η μεγαλύτερη πόλη και πρώην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, το Αλγέρι και το Λάγος αντίστοιχα, συμπληρώνουν την τετράδα των χειρότερων πόλεων. Πολύ κοντά βρίσκεται και η Χαράρε, η πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε. Όπως σημειώνει ο Economist, οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της υποσαχάριας Αφρικής εξασθενούν εν μέσω πληθυσμιακής έκρηξης. Η πίεση φαίνεται ήδη: μεγάλες, και ενίοτε αιματηρές, κοινωνικές διαμαρτυρίες, στις οποίες πρωταγωνιστεί η νεολαία, δείχνουν ότι η Αφρική είναι καζάνι που βράζει.

Ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Γάζας έχει μειώσει την κατάταξη του Τελ Αβίβ, το οποίο συνήθως έχει σχετικά υψηλή βαθμολογία. Η ισραηλινή πόλη υποχώρησε 20 θέσεις στην κατάταξη, στην 112η, η μεγαλύτερη μετακίνηση στη φετινή έρευνα. (Οι πόλεις στη Γάζα, οι οποίες έχουν καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, δεν περιλαμβάνονται στον δείκτη).

Στη σύνοψη της έκθεσης του Economist Ιntelligence Unit δεν περιλαμβάνονται αναλυτικά στοιχεία για τη Δυτική Ευρώπη, τη γεωγραφική περιοχή στην οποία περιλαμβάνεται η Ελλάδα. Ωστόσο όπως προκύπτει από το σχετικό γράφημα, η Αθήνα είναι μακράν η λιγότερο βιώσιμη πόλη στην περιοχή, μακράν από όλες τις υπόλοιπες. Ο Δείκτης Βιωσιμότητας προσεγγίζει το 75. Αυτό σημαίνει ότι η πρωτεύουσα της Ελλάδας ανήκει στη δεύτερη ταχύτητα του παγκόσμιου χάρτη, μια θέση κάτω από τις βιώσιμες πόλεις, που βαθμολογούνται από 80 μονάδες και πάνω.. Η βαθμολογία του EIU κατατάσσει την Αθήνα στις πόλεις όπου «η καθημερινή ζωή είναι σε γενικές γραμμές ομαλή, αλλά κάποιες πλευρές της μπορεί να έχουν προβλήματα». Ακόμα κι έτσι η Αθήνα είναι μακράν σε καλύτερη θέση απο τις πόλεις της Ανατολικής Ευρώπη. Τελευταία στην ευρύτερη ευρωπαϊκή περιοχή είναι η Κωνσταντινούπολη, με βαθμολογια 57,7, οριακά πάνω από τη βάση. Ακολουθούν το Μπακούτο Βουκουρέστι, η Αγία Πετρούπολη και η Σόφια, με την τελευταία να πλησιάζει την Αθήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα του Εconomist, συμπίπτει με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ποιότητα ζωής στις Ευρωπαϊκές πόλεις, όπου η Αθήνα βρίσκεται στη δεύτερη χαμηλότερη θέση μετά το Παλέρμο της Σικελίας, ισοβαθμώντας με την Κωνσταντινούπολη. Ακολουθούν τα Τίρανα, η Νάπολη και το Βελιγράδι. Τα Σκόπια μας αφήνουν μακράν πίσω, με 72% των κατοίκων να δηλώνουν σε γενικές γραμμές ικανοποιπημένοι με την ποιότητα της ζωής τους στην πόλη, έναντι 65% στην Αθήνα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα