Επτά συν ένας υποψήφιοι αναζητούν τη χαμένη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ

Οι διεκδικητές της αρχηγίας του ΠΑΣΟΚ κάνουν επαφές, μετρούν ψήφους, κονταροχτυπιούνται υπογείως, κανείς όμως δεν μιλά για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ και τη χαμένη του... τιμή

Ποιοι άραγε από τα πολιτικά κόμματα και ανάμεσά τους την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, πήραν το μήνυμα αποχής και δυσαρέσκειας για το πολιτικό σύστημα; Τι έφταιξε που το “Κίνημα Αλλαγής” βγήκε εκτός στόχων. Και ποιος ήταν ο στόχος; Το κόμμα πήγε συντεταγμένα και με συγκεκριμένη στόχευση στις εκλογές, ο αρχηγός του υπηρέτησε τις ιδέες, πρόβαλε τη φυσιογνωμία του και εν τέλει τι εκπροσωπεί σήμερα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ;

Την ίδια ώρα, οι υποψήφιοι, που λογικά θα φτάσουν στους 8, περιδιαβαίνουν περιχαρείς τα μονοπάτια των επαφών, διαβουλεύσεων προς άγραν στήριξης και ψήφων, παραποιώντας για πολλαπλή φορά την έννοια της εσωκομματικής δημοκρατίας.

Όλα τα στελέχη -κάποιοι με κυβερνητική θητεία- όφειλαν να καταθέσουν τις σκέψεις και προτάσεις του, κυρίως όμως να διασαφηνίσουν με τον δικό τους τρόπο τη φυσιογνωμία του κόμματος. Πρόκειται για ένα κεντροαριστερό κόμμα, σοσιαλιστικό ή απλά ένας τιτλοφορούμενος προοδευτικός πόλος;

Στις προηγούμενες εκλογές, με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητά απεγνωσμένα κοινή προσπάθεια, το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης του γύρισαν την πλάτη και μετέτρεψαν τον προεκλογικό αγώνα σε μονομέτωπο. Υπήρχαν σοβαρές διαφωνίες; Όχι, απλώς νεφελώδεις αντιλήψεις περί του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ. Πού εστιάζαν την επιλογή τους; Να πέσει από τη 2η θέση το σημερινό κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και το “Κίνημα” να πάρει τη θέση του. Χαλίφης στη θέση του Χαλίφη αλλά… χωρίς αντικείμενο.

Το πρώτο ερώτημα είναι: σε ποιους τομείς-ζητήματα υπάρχει σημαντική διάσταση απόψεων με τον ΣΥΡΙΖΑ; Πού τον κατατάσσουν στον πολιτικό χάρτη και πού το ίδιο τους το κόμμα;

Τι σχέση έχει το σημερινό ΠΑΣΟΚ με εκείνο του Ανδρέα ή ακόμη και του Γιώργου Παπανδρέου; Δεν πας παρακάτω αν δεν έχεις ξεκαθαρίσει το παρελθόν σου.

Οι δηλώσεις του Νίκου Παπανδρέου και της Μιλένας Αποστολάκη για την αρχηγία του κόμματος δεν απαντούν σε καμία από τις ερωτήσεις και ό,τι λένε το λένε έχοντας ως background το… κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ. Προς τι, για ποιον; Ποιον θα εξυπηρετήσει, τι είδους εκσυγχρονισμό οραματίζεται;

Η μόνη πολιτικός, χωρίς να προχωρήσει σε αναλύσεις, που εξέφρασε ανησυχίες ήταν η πρώην Ελληνίδα επίτροπος της Κομισιόν και ιστορικός στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου:

«Εξετάζω σοβαρά να είμαι υποψήφια, η διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ είναι η πιο κρίσιμη από την κρίση και μετά, γιατί όλο το πολιτικό σύστημα ρευστοποιείται».

«Το κόμμα ακόμη διατηρεί υψηλό φρόνημα διακυβέρνησης»

Νίκος Παπανδρέου: «Στην παρούσα ιστορική συγκυρία η παράταξη έχει ανάγκη από έναν αρχηγό

που θα συνθέσει διαφορετικές απόψεις, θα απελευθερώσει στελέχη, θα έχει σχέσεις σε διεθνές επίπεδο και θα γνωρίζει τα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας. Στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ πέτυχε, διότι συνδύασε τις ανάγκες της κοινωνίας και τις διαχρονικές αξίες με την τεχνοκρατική επάρκεια. Το κόμμα ακόμη διατηρεί υψηλό φρόνημα διακυβέρνησης. Αντιστοίχως, ο επικεφαλής του κόμματος πρέπει να έχει ίδια άποψη για την οικονομική παραγωγή, καθώς και σχετική εμπειρία. Αυτό αφορά τα πολιτικά κόμματα οριζοντίως χωρίς εξαιρέσεις».

«Ο κόσμος ζητάει ένα πλειοψηφικό ΠΑΣΟΚ»

Μιλένα Αποστολάκη: «Ο κόσμος ζητάει ένα πλειοψηφικό ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχει έστω και ένας συνυποψήφιος, ο οποίος δεν έχει το αίσθημα της ευθύνης. Δεν είμαι από αυτούς που το βράδυ των εκλογών έθεσαν θέμα ηγεσίας στην παράταξη, διότι έχω διαφορετική θεσμική αντίληψη για τα πράγματα και για το πώς τοποθετείσαι απέναντι σε μια ιστορική πορεία για την οποία δούλεψαν πολλοί άνθρωποι».

Κατά τα άλλα, οι δημοσκοπήσεις βλέπουν την υπόθεση της αρχηγίας σας κούρσα με άλογα.

Τι δείχνουν οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις

Οι δυο τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης κρατάει τη δύναμη του, με τον Χάρη Δούκα και τον Παύλο Γερουλάνο να ακολουθούν, αλλά να μην έχουν μεγάλη δυναμική.

Σε δημοσκόπηση της GPO (δεν συμπεριέλαβε τη Γιαννακοπούλου και τον Κανελλάκη), ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 39.4%, με τον Χάρη Δούκα να ακολουθεί με 22,3%, τον Παύλο Γερουλάνο με 19,9%, τη Μιλένα Αποστολάκη με 7,9% και τον Μιχάλη Κατρίνης 5,0%.

Ο νυν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ υπερτερεί και στην ερώτηση για το ποιος εκφράζει καλύτερα το ΠΑΣΟΚ, αλλά στο ποιος είναι πιο αποτελεσματικός.

Σε δημοσκόπηση της Protata ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται στην κούρσα για την προεδρία, αλλά ο Χάρης Δούκας σε ευρύτερο επίπεδο και σε ψηφοφόρους άλλων κομμάτων έχει μεγαλύτερη αποδοχή. Μάλιστα στην εκτίμηση ψηφοφόρων άλλων κομμάτων, ο Χάρης Δούκας και ο Παύλος Γερουλάνος προηγούνται, σε αντίθεση με την άποψη των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

 

 

Unmute

Υπενθυμίζεται πως η Άννα Διαμαντοπούλου θα βρει απέναντί της τους Νίκο Ανδρουλάκη, Χάρη Δούκα, Παύλο Γερουλάνο, Μιλένα Αποστολάκη, Μιχάλη Κατρίνη, Νάντια Γιαννακοπούλου και Γιάννη Κανελλάκη.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της Α. Διαμαντοπούλου

«Βλέπουμε μια σοβαρή πίεση από δυνάμεις της ΝΔ, για να πάει πιο δεξιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, είναι σε βέρτιγκο. Δεν υπάρχει στην Ελλάδα κουλτούρα συναίνεσης. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βγει μπροστά και να καλέσει τον κόσμο να στηρίξουν το εγχείρημα παρουσιάζοντας ένα συγκεκριμένο αφήγημα.

Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η συντηρητική κυριαρχία δεν αντιμετωπίζεται μόνο με ένα πρόσωπο. Πρέπει να έχει συμμάχους. Χρειάζεται να μιλήσουμε για τα προβλήματα μιας πολύ μεγάλης τάξης, που δουλεύει, αγωνίζεται, τα «κουτσοβολεύει», αλλά ενώ το ’80 έβλεπαν να αλλάζουν οι οικογένειές τους επίπεδο, τώρα βλέπουν τα παιδιά τους ότι θα πάνε χειρότερα από αυτούς».

Ο κ. Ανδρουλάκης είχε ένα μικρό κόμμα με δύο απόψεις, προς τη ΝΔ και προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο αρχηγός πρέπει να πείθει πιο είναι το σωστό κάθε φορά, όχι να βγάζει το μέσο όρο, να συνθέτει και όχι απλώς να ανακοινώνει αποφάσεις»

ADVERTISING

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα