Επανεκκίνηση με «ορόσημο» το 2027

Το Μαξίμου θεωρεί ότι η ίδια στρατηγική και το ίδιο πολιτικό τέμπο θα επιφέρει σταθερότητα και κυριαρχία

Η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα, από τις ευρωεκλογές μέχρι σήμερα, δεν έχει δείξει κανένα σημάδι ανάκαμψης. Αυτό που κάνει είναι διαχείριση της φθοράς, ξοδεύοντας πολύ χρόνο αναλύοντας αν οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι που την εγκατέλειψαν είναι δεξιοί ή κεντρώοι και προς ποια κατεύθυνση πρέπει να στρίψει για να τους ξανακερδίσει.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις κατέδειξαν ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει. Περίπου επτά στους δέκα πολίτες την κρίνουν αρνητικά. Ο πραγματικός στόχος που έχει βάλει το Μέγαρο Μαξίμου είναι η δημοσκοπική ανάκαμψη, ώστε να βρίσκονται τουλάχιστον πάνω από το ψυχολογικό όριο του 30%.

Η αλήθεια είναι ότι καλή και άγια η στόχευση για άνοδο των δημοσκοπήσεων, αλλά στο Μαξίμου θα πρέπει να σκεφτούν τι έχουν κάνει λάθος σε διάφορα ζητήματα με συνέπεια να απομακρύνονται πολλοί δεξιοί ψηφοφόροι. Τα μπρος-πίσω στα εθνικά ζητήματα, το μεταναστευτικό, αλλά και η ασφάλεια είναι αυτά που θεωρούν απολύτως σημαντικά οι δεξιοί ψηφοφόροι. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν τόσο η ακρίβεια, όσο και τα σοβαρά χρόνια προβλήματα στην υγεία, τα οποία δεν επιλύονται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε δημοσκοπική πτώση. Στην τελευταία έρευνα της κοινής γνώμης από την εταιρεία ALCO για τον τηλεοπτικό σταθμό Star σε σύγκριση με τον Ιούνιο η δημοφιλία του πρωθυπουργού υποχώρησε κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες και στην σχετική λίστα βρίσκεται στην 3η θέση, πίσω από τον Δημήτρη Κουτσούμπα (40), Ζωή Κωνσταντοπούλου (39), ισοβαθμώντας με το Νίκο Ανδρουλάκη (34), ο οποίος σε σύγκριση με τον Ιούνιο ανέβηκε τέσσερις μονάδες. Ακολουθούν σε δείκτη δημοφιλίας ο Κυριάκος Βελόπουλος (26), η Αφροδίτη Λατινοπούλου (24), ο Αλέξης Χαρίτσης (21), ο Στέφανος Κασσελάκης (17), ο Δημήτρης Νατσιός (13) και ο Βασίλης Στίγκας (6).

Όπως, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό το να γυρίσεις τοκλίμα που διαμορφώνεται στην κοινωνία δεν αρκεί η υποστήριξη από τα συστημικά ΜΜΕ. Ούτε φυσικά η καλή επικοινωνιακή τακτική του Μαξίμου. Χρειάζονται τα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας να τα κατανοήσει και ο απλός πολίτης. Ο πρωθυπουργός δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει η κυβέρνηση του τις μεταρρυθμίσεις, όμως την ίδια ώρα οι λεγόμενοι κεντρώοι ψηφοφόροι έχουν την δική τους οπτική γωνία. Ισχυρίζονται ότι οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις απουσιάζουν, το τραπεζικό σύστημα παραμένει ανεξέλεγκτο, τα προβλήματα της δικαιοσύνης, η μη αντιμετώπιση της διαφθοράς και της αυθαιρεσίας, η μικρή οικονομική ανάπτυξη και τα όποια αποτελέσματα που δεν φτάνουν στους πολλούς. Και καταλήγουν το συμπέρασμα ότι πλέον δεν τους εκφράζει η κυβέρνηση. Συνέπεια των παραπάνω είναι και η δημοσκοπική καθίζηση.

Ποιο είναι το αντίδοτο σε αυτή την καθίζηση, η οποία δεν είναι τωρινή. Έχει επί της ουσίας ξεκινήσει λίγο μετά τη νίκη στις εθνικές εκλογές του 2023, όπου ξεκίνησαν τα φάλτσα πριν συμπληρωθεί ένας μήνας της δεύτερη τετραετίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως φάνηκε και στην ΔΕΘ ποντάρει στο αφήγημα της σταθερότητας, ελπίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι βρίσκονται σε περίοδο εσωκομματικών εκλογών θα αργήσουν να βρουν την περπατησιά τους.

Παρά το γεγονός ότι ήδη υπάρχουν εισηγήσεις προς τον κ. Μητσοτάκη για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες (εντός του 2025), πριν προλάβουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και ορθοποδήσουν, ώστε να εξασφαλιστούν άλλα δύο χρόνια στην εξουσία για τη Νέα Δημοκρατία. Όμως η συγκεκριμένη εισήγηση σκοντάφτει πάνω στις μέτριες δημοσκοπικές επιδόσεις του κυβερνώντος κόμματος. Και αυτό διότι εάν επαληθευθούν στις κάλπες, τότε δεν υπάρχει αυτοδυναμία. Και φυσικά θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα να βρει σύμμαχο για να συγκυβερνήσει.

Θα σπάσει το ρεκόρ

Οπότε πολύ λογικά ο Κυριότατος Μητσοτάκης κάνει λόγο για σταθερότητα με βασικό στόχο να επιστρέψουν πίσω αυτοί που του έδωσαν την αυτοδυναμία το 2023, έτσι ώστε να ελπίζει σε μία 3η θητεία σπάζοντας το ρεκόρ της μεταπολίτευσης που είναι δύο ολοκληρωμένες θητείες και το έχουν επιτύχει μόλις δύο, ο Ανδρέας Παπανδρέου (1981-1989) και ο Κώστας Σημίτης (1996-2004), ενώ ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αποχώρησε από την πρωθυπουργία ένα χρόνο πριν ολοκληρωθεί η δεύτερη θητεία για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ελπίζει ότι το σχέδιο για τη βελτίωση της καθημερινότητας θα αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί και εσχάτως αποτυπώθηκε στις πρώτες δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου. Ότι οι ανακοινώσεις για τις παρεμβάσεις στήριξης σε ειδικά κοινά, όπως οι νέοι, οι οικογένειες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες, θα αποτελέσουν τη… γέφυρα επανασύνδεσης της Νέας Δημοκρατίας με κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, που διαδραμάτισαν μέσω της ψήφου τους, το δικό τους ρόλο στην πορεία για τις δύο διαδοχικές τετραετίες.

«Οι κυβερνήσεις κρίνονται σε ορίζοντα τετραετίας. Είναι πολύ σαφές ότι κάποιες από τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες υλοποιεί αυτή η κυβέρνηση, προφανώς ακόμα δεν έχουν γίνει αισθητές στους πολίτες. Για αυτό και επιμένω τόσο πολύ αφενός να παρουσιάζω αυτά τα οποία κάναμε τον πρώτο χρόνο για να αντικρούσω την επιχειρηματολογία περί μεταρρυθμιστικής κόπωσης, αλλά να καταδείξω και τη συνέπεια έργων και λόγων και να επιμείνω πολύ σε αυτά τα οποία έχουμε να κάνουμε την επόμενη τριετία», σημείωσε ο πρωθυπουργός, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Σταθερή στρατηγική

Παρά τις φωνές στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, παρά το κλίμα αμφισβήτησης πολιτικών και στρατηγικών για το σύνολο της οικονομικής, κοινωνικής και εθνικής ατζέντας, εκπεφρασμένο πριν δύο μήνες από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει μήνυμα ότι θα συνεχίσει στην ίδια πορεία.

Με δεδομένη και πολλάκις εκπεφρασμένη την πρωθυπουργική πρόθεση για συνέχεια στο ίδιο στρατηγικό και πολιτικό τέμπο που έχει χαραχθεί από την επομένη των εθνικών εκλογών του 2023, ο κ. Μητσοτάκης έχει την προσδοκία ότι η παραγωγή απτών αποτελεσμάτων στο μέτωπο της καθημερινότητας, σε συνδυασμό με την απουσία ενός ισχυρού αντιπολιτευτικού πόλου, θα δώσει το 2027 τη δυνατότητα επανεκλογής και μίας νέας αυτοδυναμίας. Εφόσον, λοιπόν, το περιβάλλον στο τέλος του καθαρού διαδρόμου των «1.000 ημερών» το επιτρέψει, τότε είναι εμφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης θα διεκδικήσει μία τρίτη θητεία στο Μέγαρο Μαξίμου. Κάτι που ουδείς έχει πετύχει στα χρονικά της μεταπολίτευσης.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα