Έως €10 δισ. θα «σηκώσει» η Ελλάδα την ερχόμενη χρονιά από τις αγορές ομολόγων

Με την ολοκλήρωση της προγραμματισμένης πληρωμής, η Ελλάδα θα έχει επιστρέψει στο Ευρωπαίους δανειστές της περίπου 20 δισ. ευρώ από τα 53 δισεκατομμύρια που έλαβε στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου διάσωσης

Την στρατηγική της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων που έλαβε η Ελλάδα κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονιακού προγράμματος (2010-2012) αναμένεται να συνεχίσει και το 2025 η κυβέρνηση. Αυτό τουλάχιστον  αποκάλυψαν πριν από μερικά 24ωρα στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters δύο Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι τους οποίους το πρακτορείου δεν κατονομάζει. Σύμφωνα, λοιπόν, με το σχετική πληροφόρηση ο σχεδιασμός για το 2025 θέλει την Ελλάδα να αντλεί 8 έως 10 δισ. ευρώ από τις αγορές χρέους μέσω νέων βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων εκδόσεων ομολόγων προκειμένου εκμεταλλευόμενη τους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας (σ.σ. +2,5% το 2024 και παραπλήσιο ποσοστό το 2025) να συνεχίσει την αποπληρωμή των δανείων νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Σημειώνεται ότι μέσω επανεκδοθέντων αλλά και καινούργιων ομολόγων η Ελλάδα έχει συγκεντρώσει στο πρώτο εννεάμηνο του 2024 ποσό που προσεγγίζει τα 9 δισεκατομμύρια, ενώ τον φετινό Δεκέμβριο η χώρα μας θα αποπληρώσει δόσεις ύψους 8 δισ. ευρώ των οποίων οι λήξεις χρονολογούνται στα έτη 2026, 2027 και 2028. Το τελευταίο σημαίνει ότι με την ολοκλήρωση της προγραμματισμένης πληρωμής, η Ελλάδα θα έχει επιστρέψει στο Ευρωπαίους δανειστές της περίπου 20 δισ. ευρώ από τα 53 δισεκατομμύρια που έλαβε στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου διάσωσης, έχοντας μάλιστα καταφέρει το 2022 να σβήσει τα υψηλά… βερεσέδια της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δύο χρόνια πριν από το dead line που είχε συμφωνηθεί.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι από το 2020 μέχρι και το 2023 το ελληνικό χρέος έχει συρρικνωθεί κατά 40 ποσοστιαίες μονάδες φτάνοντας στο 160% του ΑΕΠ με τις εκτιμήσεις να θέλουν την περεταίρω αποκλιμάκωσή τη φετινή χρονιά στο 152% του ΑΕΠ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα