Ένταση εξοπλισμών και ανασφάλειας στην Ευρώπη

Σε επικίνδυνα μονοπάτια, στη μεταπολεμική ιστορία της, μπαίνει η Ευρώπη, καθώς εξοπλίζεται, αναπτύσσοντας όπλα αποτροπής της ρώσικης απειλής, με την Μόσχα να ανταπαντά

Η γηραιά ήπειρος εξοπλίζεται, αφού το ΝΑΤΟ αναπτύσσει όπλα αποτροπής της ρώσικης απειλής και τη Μόσχα να υπόσχεται στρατιωτική απάντηση. Μετά τις αποφάσεις που λήφθηκαν  στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, οι συμφωνίες που έκλεισαν  όπως η άμεση παράδοση αεροσκαφών F-16 και επιπλέον μέσων αεράμυνας στην Ουκρανία, είχαν  έντονες αντιδράσεις  τόσο από τη Μόσχα όσο και το Πεκίνο, ενώ έφεραν απειλές και για στρατιωτική κλιμάκωση.

Οι εξελίξεις απειλούν να αποσταθεροποιήσουν πλήρως την ισορροπία δυνάμεων και σε στρατιωτικό πλέον επίπεδο στην ήπειρο μας  αλλά και στην Ασία, ξεπερνώντας κατά πολύ την διαμάχη με την Ουκρανία

Εντονες αντιδράσεις

Η μετατροπής της Γερμανίας από το 2026 σε απέραντη βάση για αμερικανικούς πυραύλους (cruise, Tomahawk και άλλων), Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Πολωνία ανακοίνωσαν πρόγραμμα για την ανάπτυξη πυραύλων cruise βεληνεκούς άνω των 500 χλμ. με σκοπό να καλύψουν το κενό στο ευρωπαϊκό οπλοστάσιο που αποκαλύφθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Κενό που θα γεμίσει με φρέσκο χρήμα την ευρωπαϊκή βιομηχανία όπλων.

Παράλληλα, Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία υπέγραψαν άλλη συμφωνία που επιτρέπει την ταχεία διασυνοριακή μετακίνηση στρατευμάτων και όπλων στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, αναβαθμίζοντας περαιτέρω τον ρόλο της Αλεξανδρούπολης και εμπλέκοντας βαθύτερα τη χώρα σε μια σύγκρουση για την οποία υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με το εάν μπορεί να τη «σηκώσει». Τέλος, το ΝΑΤΟ δεσμεύεται ότι θα δεχτεί το επόμενο διάστημα την Ουκρανία στους κόλπους του, θέλοντας να ολοκληρωθεί η «ευρωατλαντική ενσωμάτωση» της χώρας.

Στα παραπάνω η Μόσχα απάντησε , ξεκαθαρίζοντας ότι οι αποφάσεις αυτές ξεπερνούν σημαντικές κόκκινες γραμμές που έχει θέσει η ρωσική ηγεσία και φέρνουν πολύ πιο κοντά μια στρατιωτική απάντηση από πλευράς της. Με διάφορες δηλώσεις εκπρώσοποι της  ξεκαθάρισαν ότι θεωρούν πως απειλείται η εθνική ασφάλεια της Ρωσίας και ότι θα απαντήσουν πρώτα απ’ όλα στρατιωτικά, με στόχο, όπως δήλωσε ο  πιο σκληρός από όλους τους Ρώσους αξιωματούχους Μεντβέντεφ, την εξαφάνιση τόσο της Ουκρανίας όσο και της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Οι ανησυχίες για μια απευθείας σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας είναι πλέον έκδηλες, τουλάχιστον μεταξύ των ηγετών όπως ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας και πλέον προεδρεύων της ΕΕ Βίκτορ Ορμπάν και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας  Πέτερ Σαγιάρτο προειδοποίησε ότι η χώρα δεν μπορεί να υποστηρίξει τη μετατροπή του ΝΑΤΟ σε αντικινεζική συμμαχία.  Από την πλευρά του ο Ερντογάν σημείωσε ότι θεωρεί ανησυχητική την προοπτική «απευθείας σύγκρουσης ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και στη Ρωσία».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα