Ένα «πέπλο μυστηρίου» πάνω από το μεγάλο πάρτι για τα 50 χρόνια της ΝΔ

Ως ένα «μήνυμα συστράτευσης» χαρακτηρίστηκε η προσωπική πρόσκληση που απηύθυνε ο πρωθυπουργός στους κ.κ. Καραμανλή και Σαμαρά, με τους ίδιους να αποφεύγουν να απαντήσουν θετικά ή αρνητικά. Εν κατακλείδι, κατάφεραν να δυναμώσουν τους ψιθύρους γύρω από τα ονόματά τους

Τη… μπάλα στην πλευρά των δύο πρώην Πρωθυπουργών έριξε ο κ. Μητσοτάκης με την προσωπική πρόσκληση που τους απηύθυνε τηλεφωνικά για να παρευρεθούν στην εκδήλωση για τα πενήντα χρόνια της ΝΔ που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στη Ρηγίλλης, έξω από το κτίριο που στεγάστηκαν τα ιστορικά γραφεία του κόμματος.

Με μία κίνηση ενότητας από την πλευρά του, όπως την χαρακτηρίζουν συνεργάτες του, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε ένα μήνυμα συστράτευσης καλώντας το μεσημέρι της Δευτέρας τον κ. Σαμαρά και τον κ. Καραμανλή στο τηλέφωνο για να τους προσκαλέσει.

Οι ίδιοι απέφυγαν να απαντήσουν θετικά ή αρνητικά, όμως πλέον τα βλέμματα είναι στραμμένα σε αυτούς. Η συζήτηση στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης τις προηγούμενες μέρες ήταν ζωηρή για το τι στάση θα τηρήσουν, αφού έχουν επιλέξει τους τελευταίους μήνες να πάρουν αποστάσεις από κυβερνητικές πρωτοβουλίες και με κοινές παρουσίες τους σε εκδηλώσεις να στείλουν το μήνυμα ότι υπάρχει συνεννόηση και συναντίληψη ανάμεσα τους.

Αποκορύφωμα ήταν τα όσα είπαν στο Πολεμικό Μουσείο τον Ιούνιο, όπου άσκησαν αυστηρή κριτική και ειδικά ο κ. Σαμαράς υπήρξε ιδιαίτερα αιχμηρός απέναντι στον κ. Μητσοτάκη. Από τότε το κλίμα με το Μέγαρο Μαξίμου ήταν ομολογουμένως βαρύ και το τηλεφώνημα του Πρωθυπουργού μπορεί να εκληφθεί ως μία προσπάθεια από την πλευρά του να σπάσει ο πάγος. Σε λόγους «αβροφροσύνης και ειδικής μεταχείρισης την οποία δικαιούνται εκ της ιδιότητάς τους οι πρώην Πρωθυπουργοί», απέδωσε το τηλεφώνημα ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης (ΣΚΑΪ).

Συνεργάτες τόσο του κ. Σαμαρά όσο και του κ. Καραμανλή στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την διαρροή του τηλεφωνήματος έδιναν μονότονα την ίδια απάντηση: «Δεν έχει αποφασίσει ακόμα». Και δεν απέκλειαν να γίνουν γνωστές οι προθέσεις του ακόμα και την Παρασκευή, λίγες ώρες πριν την εκδήλωση. Στελέχη της γαλάζιας παράταξης εκτιμούσαν ότι πολύ δύσκολα ο κ. Καραμανλής δεν θα δώσει το παρών σε μία εκδήλωση για τα πενήντα χρόνια του κόμματος, ειδικά στα ιστορικά γραφεία της Ρηγίλλης, όπου το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζει ένα street party σε πιο χαλαρούς ρυθμούς. «Το πιο πολιτικό για τα 50 χρόνια είναι ότι έχουμε κάνει ένα Συνέδριο στο Ζάππειο. Τώρα είναι συγκέντρωση πιο επετειακή, πιο χαλαρή. Είναι η ιστορία και η διαδρομή της παράταξης», σύμφωνα με τον κ. Βορίδη.

Και από την πλευρά του κ. Σαμαρά δεν αποκλείεται τίποτα. «Την απόφαση θα την πάρει ο ίδιος», δηλώνουν συνομιλητές του. «Νομίζω για τα 50 χρόνια παρέστησαν, έγινε ειδικό συνέδριο στο Ζάππειο και ήταν εκεί», υπογράμμισε ο βουλευτής Μεσσηνίας και τακτικός συνομιλητής του κ. Σαμαρά Μίλτος Χρυσομάλλης (Talk Radio 98,9). Μια αντίληψη που θέλει να διαχωρίσει την εκδήλωση της Παρασκευής με την ουσία των γενεθλίων της παράταξης που έγιναν τον Απρίλιο. Βέβαια, ακόμα και αν επιλέξουν και οι δύο πρώην πρόεδροι του κόμματος και Πρωθυπουργοί να περάσουν από την Ρηγίλλης την Παρασκευή δεν σημαίνει ότι αίρουν τις διαφωνίες του με το Μέγαρο Μαξίμου ή αρκεί για να εξομαλυνθούν οι διαταραγμένες σχέσεις με τον κ. Μητσοτάκη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα