Ένα νέο σοκ στον πληθωρισμό δεν είναι απίθανο, εάν δεν προσέξουμε τους κινδύνους επισημαίνει η Deutsche Bank

Μπορεί να φαίνεται εκτός… μόδας να μιλήσει κανείς για τον κίνδυνο πληθωρισμού αυτήν τη στιγμή, επισημαίνει η Deutsche Bank, ωστόσο προειδοποιεί πως οι επενδυτές δεν πρέπει να τον "ξεχάσουν" καθώς είναι πολύ πιθανό να στοιχειώσει και πάλι τις αγορές.

Είναι δεδομένο ότι ο πληθωρισμός έχει σε όλες τις μεγάλες οικονομίες τιθασυτεί και βρίσκεται μέσα στα όρια των στόχων τους. Επίσης πολλές κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει να μειώνουν τα επιτόκια, καθώς η νομισματική πολιτική γίνεται τώρα πιο χαλαρή, από πολλές απόψεις. Σε αυτή ακριβώς τη στιγμή απαιτείται να είμαστε προσεκτικοί, όπως τονίζει η Deutsche Bank.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η Deutsche Bank, πάνω από όλα αξίζει να αναγνωρίσουμε ότι έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος στον πληθωρισμό τα τελευταία 2-3 χρόνια.

Πράγματι, τόσο ο πληθωρισμός PCE των ΗΠΑ (2,5%) όσο και ο ονομαστικός πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ (2,2%) έχουν τώρα το “2” μπροστά και πάλι και είναι πολύ κοντά στους στόχους των κεντρικών τους τραπεζών. Αυτή η αισιοδοξία έχει αποτυπωθεί και στους επενδυτές στις αγορές.

Γιατί λοιπόν αξίζει να δώσουμε προσοχή στον κίνδυνο πληθωρισμού;

Για τέσσερις πολύ σημαντικούς λόγους, απαντά η γερμανική τράπεζα – τους εξής:

Πρώτον, η νομισματική πολιτική χαλαρώνει πλέον παγκοσμίως και η αύξηση της προσφοράς χρήματος επιταχύνεται ξανά.

Μετά από έναν από τους μεγαλύτερους κύκλους νομισματικής σύσφιξης από τη δεκαετία του 1980, πολλές από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει τώρα να χαλαρώνουν τη στάση τους ή έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να ξεκινήσουν τις μειώσεις επιτοκίων.  Η τιμολόγηση της αγοράς δείχνει ότι οι μειώσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν και αυτό έχει ήδη βοηθήσει στη χαλάρωση των οικονομικών συνθηκών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αύξηση της προσφοράς χρήματος τώρα επιταχύνεται ξανά. Ομολογουμένως είναι από χαμηλό επίπεδο, αλλά η κατεύθυνση είναι σαφής. Εάν αυξηθεί ταχύτερα από ό,τι η οικονομία, ο πληθωρισμός θα δεχθεί και πάλι ανοδικές πιέσεις.

Δεύτερον, ο πληθωρισμός σε κάποιους τομείς είναι επίμονος. Όπως σημειώνει η Deutsche Bank, η επιμονή του πληθωρισμού το τελευταίο έτος οφείλεται σε ορισμένες κατηγορίες στο καλάθι του πληθωρισμού, στις οποίες οι πιέσεις των τιμών παρέμειναν “κολλημένες”.

Για παράδειγμα, στη ζώνη του ευρώ, ο πληθωρισμός των αγαθών είναι μόλις 1,4%, αλλά ο πληθωρισμός των υπηρεσιών (που τείνει να είναι πιο επίμονος) εξακολουθεί να είναι πάνω από το 4%. Πράγματι, η σειρά υπηρεσιών σημείωσε άνοδο σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδό της από τον Οκτώβριο του 2023.

Τρίτον, οι γεωπολιτικοί κλυδωνισμοί εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να ωθήσουν τον πληθωρισμό υψηλότερα μέσω των τιμών των εμπορευμάτων.

Τα τελευταία χρόνια επέφεραν αρκετούς γεωπολιτικούς κλυδωνισμούς που συνέβαλαν στην άνοδο του πληθωρισμού.

Έχουμε λοιπόν άφθονη πρόσφατη εμπειρία για το πώς η γεωπολιτική μπορεί να προκαλέσει σοκ στην προσφορά και να ωθήσει τον πληθωρισμό υψηλότερα χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση, τονίζει η Deutsche Bank.

Τέταρτον, οι αυστηρότεροι περιορισμοί στη δημοσιονομική πολιτική, όπως οι υψηλότερες πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων, σημαίνουν ότι η νομισματική πολιτική είναι πλέον πιο πιθανό να παράσχει κίνητρα στην οικονομία όταν απαιτείται.

Η μετά την πανδημία εποχή έχει δει μια μεγάλη αλλαγή σε σχέση με τη δεκαετία του 2010. Οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής δεν βρίσκονται πλέον στο μηδενικό κατώτερο όριο για τα επιτόκια, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν αρκετά περιθώρια να χαλαρώσουν την πολιτική εάν είναι απαραίτητο.

Αντίθετα, οι φορείς χάραξης δημοσιονομικής πολιτικής είναι πολύ πιο περιορισμένοι. Οι πραγματικές αποδόσεις έχουν σημειώσει αξιοσημείωτη αύξηση και οι δείκτες χρέους προς ΑΕΠ είναι επίσης υψηλότεροι ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Επομένως, εάν υπάρξει μελλοντικό αναπτυξιακό σοκ, είναι εύλογο ότι η χαλάρωση θα προέλθει από τη νομισματική πολιτική περισσότερο από ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν. Φυσικά, ανάλογα με το πώς γίνεται αυτό και πώς αλληλεπιδρά με άλλες πολιτικές, αυτό θα μπορούσε να έχει άμεσες πληθωριστικές συνέπειες, καταλήγει η γερμανική τράπεζα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα