Ένα μασάζ χαλαρώνει την γκρίνια

Μετά την διαγραφή του Μάριου Σαλμά με εντολή Μητσοτάκη οι υπουργοί ξεκίνησαν να συναντιούνται και να ενημερώνουν τους βουλευτές της Ν.Δ.

Η επομένη της «εξόδου» του Μάριου Σαλμά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., αλλά και από το ίδιο το κυβερνών κόμμα με απόφαση της γραμματέως Μαρίας Συρεγγέλα, βρίσκει το κυβερνών κόμμα σε κατάσταση έντονης κινητικότητας. Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη, όμως ο θόρυβος που προκάλεσαν τα όσα είπε ο Μάριος Σαλμάς, ακούστηκε μέχρι την μεγαλούπολη των ΗΠΑ

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Και βέβαια για να μην εξαπλωθεί ο «ιός Σαλμά» και σε άλλους εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος η εντολή από τις ΗΠΑ προς τους υπουργούς ήταν ξεκάθαρη: «Ανοίξτε τις πόρτες των υπουργείων τώρα». Έτσι αίφνης εγκαινιάστηκε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, με ένα εντονότερο «μασάζ» υπουργών σε βουλευτές για τα θέματα του χαρτοφυλακίου τους.

Άλλωστε, ουκ ολίγες φορές οι «γαλάζιοι» βουλευτές έχουν καταγγείλει ότι δεν τους δέχονται οι υπουργοί στα γραφεία τους, ενώ ακόμη και οι γραμματείς των υπουργείων ούτε καν απαντούν στα τηλεφωνήματα. «Συμπεριφέρονται ως βασιλιάδες», είχαν πει στην περίφημη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας λίγο μετά τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Από αυτή την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ιουνίου έχουν περάσει τρεις μήνες και οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού για αλλαγή της νοοτροπίας αποδείχθηκαν φρούδες ελπίδες. Οι «γαλάζιοι» βουλευτές εξακολουθούν να διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν επαρκή ενημέρωση για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που λαμβάνονται. Και το σπουδαιότερο οι υπουργοί αρνούνται καν να ακούσουν τις προτάσεις των βουλευτών για διορθώσεις στα νομοθετήματα, μεταφέροντας επί της ουσίας τα αιτήματα των πολιτών.

Ήδη μετά την επερώτηση των «11» προς τον Κωστή Χατζηδάκη για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς σπιτιών που αποτελούν την πρώτη κατοικία, αλλά και την διαγραφή του Μάριου Σαλμά, η Νίκη Κεραμέως έκανε την αρχή και συναντήθηκε με βουλευτές της Ν.Δ. για να συζητήσουν εφ όλης της ύλης για τα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους και συνταξιούχους, αλλά και για τις  νομοθετικές πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος.

Μάλιστα, ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., Σταύρος Καλαφάτης που οργανώνει τις σχετικές συναντήσεις έχει δρομολογήσει και τα επόμενα ραντεβού, τα οποία δεν θα αργήσουν. Πιο συγκεκριμένα, έχουν ήδη προγραμματιστεί επόμενες επαφές με τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα, Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο και Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο.

Συναντήσεις και με τον πρωθυπουργό

Όμως η κυβερνητική αντίδραση στις γκρίνιες των βουλευτών θα συνεχιστεί και με «μασάζ» που θα κάνει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος φιλοδοξεί μέχρι τέλη Οκτωβρίου να συναντηθεί με όλους τους βουλευτές (κατά ομάδες) στο Μέγαρο Μαξίμου. Κι όπως έλεγαν συνεργάτες του «οι συναντήσεις αυτές θα γίνουν σε χαλαρό κλίμα στη λογική της σύσφιγξης των σχέσεων» . Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «οι συγκεκριμένες συναντήσεις δεν συσχετίζονται με τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών», υπογραμμίζοντας ότι συνδέεται με τους επικείμενους εορτασμούς για τα 50στά γενέθλια της Ν.Δ. Όμως δεν έπεισε κανένα, αν σταθούμε το τι έλεγαν στα πηγαδάκια της Βουλής, με την συμμετοχή «γαλάζιων» βουλευτών.

«Ο πρωθυπουργός κάνει καθημερινά, όταν είναι στη Ελλάδα, συναντήσεις και με μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και αυτό θα συνεχίσει να κάνει, γιατί είναι και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και εν όψει και των εορτασμών των 50 ετών θα υπάρχει μια κορύφωση συναντήσεων. Θα υπάρχουν και σχετικές εκδηλώσεις την επόμενη εβδομάδα, θα ανακοινωθούν αυτά από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά είναι γεγονότα που συνδέονται χωρίς λόγο μεταξύ τους», τόνισε ο κ. Μαρινάκης. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι το πρώτο ραντεβού με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος θα γίνει την Τρίτη 1η Οκτωβρίου, δηλαδή τρεις ημέρες πριν από τον εορτασμό των 50ων γενεθλίων της Νέας Δημοκρατίας, που φέτος θα πραγματοποιηθεί έξω από τα πρώην γραφεία της Νέας Δημοκρατίας επί την οδό Ρηγίλλης.

 «Φρένο» λόγω Σαλμά σε ερωτήσεις

Πάντως η διαγραφή του Μάριου Σαλμά άναψε κόκκινο προς ώρας σε άλλες δύσκολες ερωτήσεις που ετοιμάζουν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, υποκαθιστώντας την αντιπολίτευση που βρίσκεται εν μέσω περιδίνησης εσωκομματικών διεργασιών. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο Γιώργος Βλάχος με ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις υπογράμμισε ότι θα επανέλθει για το θέμα των κόκκινων δανείων, αναμένοντας το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Η διαγραφή του κ. Σαλμά, πάντως, μοιάζει να «τρενάρει» κάπως τις εξελίξεις, καθώς αρκετοί βουλευτές δεν θέλουν να ταυτιστούν με τον διαγραφέντα βουλευτή, ο οποίος είχε βγει εδώ και καιρό στο «αντάρτικο». Πάντως αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος επισήμαναν ότι δεν αποτελούν συγκροτημένη εσωκομματική τάση, ούτε θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση, αλλά να την αφυπνίσουν. «Ο στόχος μας είναι να μάθουν οι υπουργοί τον παλμό της κοινωνίας τον οποίο εμείς τον καταγράφουμε καθημερινά», έλεγαν μεταξύ άλλων κάποιοι από τους «11». Βέβαια την ίδια ώρα υπάρχει και ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία επισημαίνει πως «η κυβέρνηση έχει ξεφύγει από το ιδεολογικό πλαίσιο της Νέας Δημοκρατίας».

Οι επόμενες πρωτοβουλίες

Και μπορεί από τους «11» που έμειναν δέκα μετά την διαγραφή Σαλμά να λένε πως δεν λειτουργούν ούτε ως τάση, ούτε ως φράξια, αλλά καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ετοιμάζουν κι άλλες πρωτοβουλίες. Αλλά λόγω Σαλμά κρατούν κρυφό το πότε θα «ξαναχτυπήσουν». Εξάλλου μετά την ερώτηση που κατέθεσαν υπάρχουν και άλλοι βουλευτές που βγάζουν δυσαρέσκεια, είτε συνολικά για την κυβέρνηση, είτε για ορισμένους υπουργούς, είτε με εκ μεταγραφής κυβερνητικά στελέχη κι έχουν δείξει διάθεση να μετάσχουν και αυτοί σε ανάλογες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες. «Οι νεοδημοκράτες που μας έχουν εγκαταλείψει, δεν θα γυρίσουν, αν δεν νοιώσουν ότι εκπροσωπούνται. Και αυτό θα κάνουμε», λένε γαλάζιοι βουλευτές, οι οποίοι προφανώς δεν πτοούνται από τη διαγραφή του κ. Σαλμά και τα μηνύματα που επιχειρήθηκε να σταλούν με την ευκαιρία της καρατόμησής του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Φωτεινή Αραμπατζή, ο Γιώργος Βλάχος, ο Βασίλης Γιόγιακας, ο Θανάσης Δαβάκης, ο Νικήτας Κακλαμάνης, η Άννα Καραμανλή, ο Θεόδωρος Καράογλου, ο Χρήστος Μπουκώρος, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος διατείνονται πως δεν πρόκειται να σταματήσουν εδώ καθώς οι εξηγήσεις του οικονομικού επιτελείου για τα κόκκινα δάνεια και τις τακτικές των funds και των servicers εις βάρος των δανειοληπτών, των εγγυητών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν τους καλύπτουν. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρονται έτοιμοι να επανέλθουν στο θέμα και μάλιστα με τρόπο που θα αναγκάσει τον κ. Χατζηδάκη να προσέλθει στη Βουλή για να τους απαντήσει αυτοπροσώπως. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες αυτές, τότε κάποιοι εκ των ερωτώντων βουλευτών εξετάζουν την ιδέα να καταθέσουν ξεχωριστές επίκαιρες ερωτήσεις, ώστε να φέρουν τον υπουργό Οικονομικών στο Κοινοβούλιο για μια face to face συζήτηση.

Ο Χρήστος Μπουκώρος είναι μεταξύ εκείνων που δεν κρύβουν τον έντονο προβληματισμό τους και για τις κυοφορούμενες περικοπές στις συντάξεις χηρείας, ένα θέμα που κάποιοι σκέφτονται να θέσουν με ερώτησή τους ζητώντας εξηγήσεις από τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνο Τσακλόγλου.

Όπως επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους «το… Μένουμε Σπίτι για τους βουλευτές τελείωσε», ενώ θέτουν και ένα ευρύτερο πλαίσιο που έχει να κάνει, όπως λένε, με την «υπεράσπιση των αρχών και των αξιών της παράταξης». Είναι εξάλλου εκείνοι που εναντιώθηκαν στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, που δεν δίστασαν να θέσουν θέμα ενώπιον του κ. Μητσοτάκη στην ΚΟ του περασμένου Ιουνίου για τη ροπή προς το «Κέντρο», για τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, ακόμα και για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εν όψει της προεδρικής εκλογής τον Μάρτιο του 2025.

Αναταράξεις

Η αλήθεια είναι ότι η διαγραφή του Μάριου Σαλμά προκάλεσε έντονες αναταράξεις στη βάση του κόμματος. Ναι μεν δεν υιοθετούν τις καταγγελίες του Αιτωλοακαρνάνα βουλευτή, αλλά την ίδια στιγμή δεν μπορούν να καταλάβουν την πρεμούρα του Μαξίμου να προστατεύσει υπουργούς που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, όπως η Λίνα Μενδώνη. Να θυμίσουμε ότι για τον διαγωνισμό των κυλικείων στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους αρμοδιότητα είχε το υπουργείο Πολιτισμού.

Και βέβαια τα μικρομεσαία στελέχη που είναι σε άμεση επαφή με τον απλό πολίτη αδυνατούν να δώσουν πειστικές απαντήσεις στο αγωνιώδες ερώτημα-ακόμη και ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας- για ποιο λόγο δεν λαμβάνονται δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Συν τοις άλλοι ότι υπάρχουν τεράστιες διαφωνίες για την στροφή που επιχειρεί η ηγεσία στην ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος. Αναμφίβολα όλο αυτό το σκηνικό είναι προβληματικό και αυτό καλείται να  αλλάξει άμεσα ο πρωθυπουργός.

Αυτή την εποχή η κυβέρνηση παίζει μπάλα μόνη της, λόγω των όσων απίστευτων συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Εν τούτοις συνεχίζεται η δημοσκοπική της πτώση, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ (το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης) κινείται μεταξύ 4ης και 5ης θέσης. Και προκαλεί τεράστιο προβληματισμό στην βάση βλέποντας πως το ΠΑΣΟΚ (αν και βρίσκεται εδώ και τρεις μήνες σε διαδικασία εσωκομματικών εκλογών) παρουσιάζει αύξηση των ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις. Κάτι που σημαίνει ότι μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση μετά την εκλογή νέου προέδρου στις 13 Οκτωβρίου είναι πολύ πιθανό να αμφισβητηθούν ακόμη και τα πρωτεία της Νέας Δημοκρατίας.

Και μπορεί η κυβέρνηση να θεωρεί ως καθοριστικό το επόμενο τρίμηνο, εν τούτοις δεν κάνει κάτι για να ξεφύγει από αυτή την κατάσταση. Τουναντίον την εποχή που στον ΣΥΡΙΖΑ όλοι θεωρούν ότι η επόμενη μεγάλη διάσπαση θα έρθει την 1η Δεκεμβρίου (όταν θα έχει εκλεγεί ο νέος πρόεδρος) η εσωστρέφεια έχει χτυπήσει και την πόρτα της Νέας Δημοκρατίας, καθώς είναι ο δεύτερος βουλευτής που διαγράφεται μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό. Θυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί η διαγραφή του Λευτέρη Αυγενάκη και η Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος διαθέτει πλέον 156 βουλευτές. Ένας αριθμός που δεν θέτει μεν σε κίνδυνο την κυβερνητική σταθερότητα, όμως αναμφίβολα είναι ότι από τις ευρωεκλογές και μετά, η γαλάζια παράταξη βιώνει τις πιο δύσκολες στιγμές της κατά την πενταετία διακυβέρνησης της χώρας.

Καμπανάκια κι ερωτήματα

Βέβαια ουκ ολίγοι υποστηρίζουν πως η αποφασιστικότητα που επέδειξε ο κ. Μητσοτάκης ήταν ένα μήνυμα προς και άλλους διαφωνούντες και παραπονούμενους βουλευτές σε μία προσπάθεια να συγκρατήσει την ολοένα αυξανόμενη εσωκομματική γκρίνια.

Πάντως τα καμπανάκια τα είχαν χτυπήσει και οι δύο πλέον αρχηγοί του κόμματος και πρώην πρωθυπουργοί, ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς. Λίγες ημέρες μετά τις ευρωεκλογές είχαν μιλήσει σε εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, όπου υπέδειξαν όλες τις αστοχίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι δύο πρώην πρόεδροι του κόμματος και πρώην πρωθυπουργοί αναμένεται να κάνουν άλλη μία κοινή ομιλία σε εκδήλωση που προγραμματίζεται από το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» για τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα μία πολύ μεγάλη μερίδα των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και η βάση της παράταξης αναμένει αυτή τη νέα παρέμβαση των δύο πρώην πρωθυπουργών.

Πέραν των όσων είπε ο κ. Σαλμάς για τους φωτογραφικούς διαγωνισμούς και οδήγησαν στην διαγραφή του, υπάρχουν αρκετά ερωτήματα σχετικά με την λειτουργία της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, ο Μάριος Σαλμάς είχε πει στην ομιλία του κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον Ιούνιο ότι «δεν νοείται το Επιτελικό Κράτος να στέλνει έτοιμα τα νομοσχέδια και να καλούνται να τα υποστηρίξουν στην Βουλή οι υπουργοί και οι βουλευτές που έχουν διαφωνία σε πολλά κομβικά σημεία». Και αυτή είναι η αλήθεια. Στις συνομιλίες τους με δημοσιογράφους μία πλειάδα υπουργών μοιάζουν έτοιμοι να εκραγούν με το ότι τους έρχεται «πεσκέσι» από το Μαξίμου το νομοσχέδιο που πρέπει να καταθέσουν και να υποστηρίξουν στην Βουλή. Και απλά όπως είπε και ο έμπειρος Νικήτας Κακλαμάνης «η εξουσία είναι σαν συγκολλητική ουσία, οπότε όλα καλύπτονται».

Όμως προκαλεί ερωτηματικά για παράδειγμα πως είναι δυνατόν μία αλυσίδα ταχυφαγείων να έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία των κυλικείων των αρχαιολογικών χώρων, αλλά και νοσοκομείων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα