Εμείς τη δουλειά μας

Σαν επισκέπτες που έπρεπε «να βγάλουν την… υποχρέωση» περιέγραφαν κυβερνητικά στελέχη τους επικεφαλής της τρόικας κατά την πρώτη τρίωρη συνάντηση με την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ. Μετέφεραν το κλίμα της «πολιτικής» κυρίως καθόδου μετά τις «ταραχές» που προκάλεσαν το Σαββατοκύριακο οι δηλώσεις περί αναβολής της συνολικής διαπραγμάτευσης για την νέα (4η ) αξιολόγηση, τον Ιανουάριο.

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για «διαπραγμάτευση σε… θολά νερά» καθώς οι δανειστές δείχνουν να μην ανοίγουν πλήρως τα χαρτιά τους, αλλά να «ακούν» την πρόοδο που περίμεναν σε δεκάδες πεδία μνημονιακών δεσμεύσεων. «Μπορεί να κλείσουν μέτωπα άμεσα, μπορεί να μην κλείσει τίποτα», ανέφερε αρμόδια πηγή περιγράφοντας το κλίμα.

Οι δανειστές ζητούν πλέον την άμεση νομοθέτηση – και εντός του έτους – των διαρθρωτικών μέτρων για να… «απαντήσουν» τελικά περί νέων δημοσιονομικών μέτρων για το 2014.

«Είτε με συμφωνία είτε χωρίς συμφωνία με την τρόικα η κυβέρνηση θα προχωρήσει», λένε πηγές του Μαξίμου θέλοντας να δείξουν την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού. «Στόχος πάντως είναι, όλα τα ζητήματα να προχωρήσουν με συμφωνία», διευκρίνιζε η ίδια πηγή, αποτυπώνοντας τη στρατηγική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση σε αυτή τη φάση των συζητήσεων.

Με τους ξένους ηγέτες και τους Ευρωπαίους επιτρόπους και αξιωματούχους να πυκνώνουν τις τελευταίες ημέρες τις επισκέψεις τους στην Αθήνα, ενόψει της ανάληψης της Ευρωπαϊκής Προεδρίας από τη χώρα μας, το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να κλείσει όλα τα ανοικτά μέτωπα και να μπει χωρίς εμπόδια στο α’ εξάμηνο του 2014.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Γιοχάνες Χαν, αλλά και οι εντολές που έδωσε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης.

Η διαπραγμάτευση

Σε ότι αφορά την διαπραγμάτευση με την τρόικα η κυβερνητική θέση προχωρά με τις εξής παραδοχές:

* Από 01/01/2014 θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος όπου θα ισχύσει καθεστώς προστασίας για τους δανειολήπτες, το οποίο θα είναι πιο αυστηρό και πολύπλοκο από το νόμο Κατσέλη. Δεν αμφισβητούνται από την τρόικα οι βασικές αρχές των νόμων προστασίας (νόμοι Κατσέλη και 4110/2013), όμως υπάρχει η απαίτηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης να βρει τρόπους επιτάχυνσης της επίλυσης των υποθέσεων όσων καταφεύγουν στα Ειρηνοδικεία.

* Από 01/01/2015 θα ισχύει πλέον ένα μόνιμο σύστημα αντιμετώπισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που θα ακολουθεί το «μοντέλο» της Ιρλανδίας. Αυτό θα πρέπει να προετοιμαστεί εντός του 2014 και επί της ουσίας θα πρόκειται για ένα νέο μόνιμο σύστημα εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Από την άλλη, η βασική διαφωνία μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των εκπροσώπων των δανειστών, εντοπίζεται στη χρονική διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, με την τρόικα να επιμένει ότι δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 6 μήνες, ενώ διάσταση απόψεων υπάρχει και για το περιεχόμενο των ρυθμίσεων που θα ισχύουν για τους επόμενους 6 ή 12 μήνες. Η αποφασιστικότητα, ωστόσο του Μεγάρου Μαξίμου να κλείσει τα ανοικτά μέτωπα με την τρόικα μέχρι την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, είναι δεδομένη όπως φάνηκε από τις απανωτές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Γιάννη Στουρνάρα, πριν και μετά τις συναντήσεις με την τρόικα.

Μ.Κ.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα