Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Ο Γερουλάνος ελέγχει το παιχνίδι ανάμεσα σε Δούκα και Ανδρουλάκη

Μπορεί ο Ανδρουλάκης να "κλείνει το μάτι" στους ψηφοφόρους της Διαμαντοπούλου και ο Δούκας σε όσους ψήφισαν Κατρίνη - Γιαννακοπούλου, όμως το κρίσιμο ερώτημα παραμένει: Που θα κατευθύνει του 63.632 ψηφοφόρους του ο Γερουλάνος;

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ -φανερές και υπόγειες – για τις συμμαχίες ενόψει β’ γύρου.

Οι δύο διεκδικητές της θέσης του προέδρου, κ.κ. Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας, τηλεφώνησαν στους άλλους συνυποψηφίους τους για να δουν διαθέσεις, ενώ τα επιτελεία τους επιχειρούν να προσεγγίσουν τα στελέχη και τα μέλη της βάσης των 4.

Από τους 303. 223 που έσπευσαν στις κάλπες του α’ γύρου, ο Νίκος Ανδρουλάκης πήρε 89.288 ψήφους και ο Χάρης Δούκας 64.490, συνολικά δηλαδή 153.778 ψήφοι. Στόχος των δύο μονομάχων είναι οι σχεδόν 150.000 ψήφοι (147.494 για την ακρίβεια) που επέλεξαν κάποιον από τους άλλους τέσσερις. Ωστόσο, η συμμετοχή στον β’ γύρο πάντα είναι πεσμένη και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για προσέλευση περίπου 200.000 ψηφοφόρων καθώς αρκετοί απογοητευμένοι ίσως επιλέξουν να μην σηκωθούν από τον καναπέ αυτή την Κυριακή.

Η ηχηρή υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου, που ουσιαστικά κονταροχτυπήθηκε με τον Παύλο Γερουλάνο διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα, αφού έκοψε στα δύο το κοινό στο οποίο απευθύνονταν. Σε ελάχιστο χρόνο, η πρώην επίτροπος άλλαξε τα δεδομένα και προκάλεσε αίσθηση, καθώς πλασαρίστηκε στην τέταρτη θέση. Συγκέντρωσε 58.809 ψηφοφόρους και πλασαρίστηκε στην τέταρτη θέση με 4.823 ψήφους διαφορά από τον τρίτο, Παύλο Γερουλάνο. Όσο μεγαλύτερο κομμάτι από το κοινό της που θα προσέλθει στην κάλπη την Κυριακή, φιλοδοξεί να εκφράσει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ωστόσο υπάρχει πάντα ο φόβος της απογοήτευσης και της αποχής.

Από την άλλη, ο Χ. Δούκας στοχεύει στους ψηφοφόρους του Μιχάλη Κατρίνη (18.163) και της Νάντιας Γιαννακοπούλου (6.890 ψήφοι), χωρίς να είναι σαφές πόσοι από αυτοί θα προσέλθουν και πόσους θα καταφέρει να προσελκύσει.

Ίδιος κίνδυνος ίσως ελλοχεύει και για το εκλογικό σώμα που επέλεξε τον Παύλο Γερουλάνο, ωστόσο η εμφάνιση-έκπληξη που έκανε, (δεν πέρασε στον β’ γύρο για μόλις 858 ψήφους) εγγράφοντας μελλοντικές υποθήκες, τον καθιστά πρόσωπο-κλειδί. Εξ ου και οι επιτελείς των Ανδρουλάκη-Δούκα να επιχειρούν να προσεταιριστούν όσο μεγαλύτερο κομμάτι γίνεται από τους 63.632 ψηφοφόρους του.

Στο πλαίσιο αυτό, αμφότεροι οι μονομάχοι έσπευσαν να συναντηθούν μαζί του στη Βουλή. Στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις αυτές που είχαν διάρκεια περίπου 45’ έκαστη, όπως είναι ευνόητο, δεν πρόκειται κανείς να μάθει τι πραγματικά ειπώθηκε, παρά μόνο τις επίσημες ανακοινώσεις. Ωστόσο, πληροφορίες του iefimerida.gr αναφέρουν ότι ουδείς εκ των κ.κ. Ανδρουλάκη-Δούκα μπήκε στη διαδικασία «διαπραγμάτευσης» μαζί του, ούτε ο ίδιος ο κ. Γερουλάνος θα το επέτρεπε με τη στάση του.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κ. Ανδρουλάκης ενημέρωσε πως η συνάντηση με τον Παύλο Γερουλάνο πήγε εξαιρετικά, καθώς υπήρχε «κοινή γλώσσα συνεννόησης», είπε.

«Ο Παύλος Γερουλάνος ήταν σε έναν σημαντικό τομέα μας στη Βουλή, στα Οικονομικά, υπεύθυνος για το μεγάλο χρηματοδοτικό εργαλείο του Ταμείου Ανάκαμψης, και είμαι σίγουρος θα συνεργαστούμε ακόμα πιο δυνατά, γιατί ο στόχος μας είναι να βρούμε τον τρόπο να εκφράσουμε τις νέες προσδοκίες του κόσμου, χωρίς τα λάθη του χθες», σημείωσε.

Ο Χάρης Δούκας δήλωσε: «Είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση, σε εξαιρετικό κλίμα. Αναφέρθηκα στο πρόγραμμά μου, την ανάγκη για ανακατεύθυνση της χώρας. Τόνισα την αναγκαιότητα, γιατί ανοίγει κερκόπορτα, κάθε μέρα που περνάει, στην Ακροδεξιά και τη μισαλλοδοξία. Το μήνυμα της κάλπης είναι ξεκάθαρο, να αλλάξουμε τώρα. Θα αποτυπωθεί την Κυριακή».

Κανείς από τους κ.κ. Γερουλάνο, Διαμαντοπούλου, Κατρίνη και ίσως Γιαννακοπούλου δεν θα βγει δημοσίως να στηρίξει κάποιον υποψήφιο. Από την άλλη, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν τηλεφώνησε στη Νάντια Γιαννακοπούλου τα πρώτα 24ωρα, κάτι που αναμένονταν να το πράξει χθες. Η ίδια διαψεύδει κατηγορηματικά οποιαδήποτε συνάντηση μαζί του.

Ο ίδιος ο κ. Γερουλάνος έκανε λόγο για «μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση και με τους δύο διεκδικητές του β’ γύρου». «Μιλήσαμε για το ΠΑΣΟΚ επόμενης μέρας που θέλουμε να το ανοίξουμε, να το μεγαλώσουμε για να είναι νικηφόρο στις επόμενες εκλογές» πρόσθεσε και σημείωσε πως «υπήρξε ταύτιση απόψεων σε πολλά πράγματα, αναγνωρίζουν και οι δύο ότι πρέπει το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει τις δυσλειτουργίες του, να γίνεται πιο δελεαστικό, να μιλήσει με περισσότερα στρώματα». Διευκρίνισε δε πως «η πρόσκληση για τη συνάντηση έγινε από τους δύο υποψηφίους και εγώ ανταποκρίθηκα».

Στην ερώτηση αν θα υποδείξει κάποιον εκ των δύο στους ψηφοφόρους του, ο κ. Γερουλάνος ανέφερε: «Αυτά τα απάντησα το βράδυ της Κυριακής, δεν έχει αλλάξει τίποτα από την τοποθέτησή μου, οι ψηφοφόροι έχουν δική τους βούληση».

Στις συναντήσεις που είχε ο Παύλος Γερουλάνος με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Χάρη Δούκα, τους έδωσε ένα έγγραφο με τις προτάσεις του και τις πολιτικές του θέσεις για τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνει για να μεγαλώσει το ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ άλλων, το έγγραφο περιγράφει ένα κόμμα πιστό στις αξίες του, σύγχρονο, δημοκρατικό, συνδεδεμένο με την κοινωνία και ανοιχτό. Ζήτηας ακόμη να θεσπιστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών που περιλαμβάνει:

  • Καταστατικό Συνέδριο και πλήρη οργανωτική και εκλογική ετοιμότητα του Κινήματος σε 9 μήνες (πριν το καλοκαίρι του 2025).
  • Προγραμματικό Συνέδριο σε ένα χρόνο (αμέσως μετά το καλοκαίρι του 2025).
  • Πλήρες κυβερνητικό πρόγραμμα, ανά τομέα πολιτικής και ανά περιφέρεια, μέχρι το τέλος του 2025. Με έτοιμα τα 5 πρώτα νομοσχέδιά μας.
  • Και τέλος, ηγεσία που ενώνει, χωρίς κανένα αποκλεισμό στελεχώνκαι να αναληφθεί μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία προς προοδευτικούς ψηφοφόρους για αμφίπλευρη διεύρυνση.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής των δύο μονομάχων, ο κ. Ανδρουλάκης παίζει δυνατά το χαρτί της ενότητας, ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων της αλλαγής ηγεσίας τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στην διακυβέρνηση.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έσπευσε να διαμηνύσει πως «δεν χωρίζω τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, ούτε σε 70-30, ούτε σε 80-20. Μιλώ για 100% ενότητα από την επόμενη μέρα» και ζητά «μία εκ νέου μεγάλη συμμετοχή» γιατί «αξίζει να συμμετέχετε, αξίζει να πάρετε την τύχη της παράταξης στα χέρια σας» όπως είπε στο ρ/σ του ΣΚΑΪ.

Από την πλευρά του, ο Χάρης Δούκας έκλεισε το μάτι στους ψηφοφόρους Γερουλάνου-Διαμαντοπούλου, δηλώνοντας πως «μπορούμε να εφαρμόσουμε την πολιτική ατζέντα και του Γερουλάνου και της Διαμαντοπούλου». Τόνισε μάλιστα πως «αν ήταν στον δεύτερο γύρο ο Παύλος Γερουλάνος θα τον στήριζα, ως θέση αρχής και συνέπειας» επιμένοντας πως «πρέπει να είναι ξεκάθαρη η τοποθέτηση για την αλλαγή ηγεσίας στον τόπο».

Και στο Attica TV έκανε νέο άνοιγμα: «Νομίζω ότι, από τις μέχρι τώρα συζητήσεις (με τους συνυποψήφιους που έμειναν εκτός β’ γύρου), μας συνδέουν πάρα πολλά. Και συνδέουν τους ψηφοφόρους και του Μιχάλη και του Παύλου, αλλά και της Άννας και της Νάντιας. Μας συνδέουν πολλά» είπε κάνοντας λόγο για την ανάγκη να ανοίξει το ΠΑΣΟΚ με όρους ισονομίας και ισοτιμίας, και ταυτόχρονα να αισθάνεται ο καθένας και η καθεμία πως είναι ηγέτης στον τομέα του και πως «η αλλαγή ηγεσίας χρειάζεται για να μπορέσουμε να αλλάξουμε κατεύθυνση στη χώρα και να δημιουργήσουμε μία νέα ορμή».

Πάντως η οριστικοποίηση της διεξαγωγής του debate μεταξύ Ανδρουλάκη-Δούκα, είναι στην τελική ευθεία. Χθες, σε σύσκεψη που είχαν στη Χαριλάου Τρικούπη οι εκπρόσωποι των δύο μονομάχων, βρήκαν κοινό τόπο στις θεματικές ενότητες και το φορμάτ του ντιμπέιτ μεταξύ των δύο υποψηφίων. Οι εκπρόσωποι του Χάρη Δούκα, ζήτησαν να προστεθεί μία ενότητα για το αυξημένο κόστος ζωής.

Το μόνο που απομένει να συμφωνηθεί είναι η ημέρα. Η πλευρά Δούκα δηλώνει διαθέσιμη και τις 3 ημέρες (Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο) πλην Τετάρτης, και αναμένει την απάντηση της πλευράς Ανδρουλάκη.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, θα καταβληθεί προσπάθεια από την πλευρά Ανδρουλάκη να αλλάξει η προεκλογική συγκέντρωσή του για να μπορέσει να γίνει το debate την Παρασκευή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα