«Εκλογές η μόνη λύση»

Η απόφαση Μητσοτάκη, όπως ξεκαθαρίστηκε και στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, είναι σαφής και κατηγορηματική: «Δεν πρόκειται να ζητήσουμε εκλογές. Εάν πέσει ο Τσίπρας καλώς να πάμε σε εκλογές. Καμία οικουμενική. Μόνο εκλογές».

Στο περιβάλλον του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας έχουν καταλήξει ότι οι βασικοί στόχοι του Τσίπρα δεν είναι να κυβερνήσει. Αντίθετα, με διάφορα τρυκ προσπαθεί, αφενός μεν να κρατηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην εξουσία, αφετέρου δε να κρατήσει ισχυρές δυνάμεις στην επερχόμενη ήττα του όποτε κι εάν διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να εξαϋλωθεί και να επιστρέψει στα γνώριμα ποσοστά του στην πριν του μνημονίου εποχή, δηλαδή γύρω στο 5%.

Πάντως στη Συγγρού, αν κι έχουν ξεκινήσει τις προσυνεδριακές διαδικασίες, στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν το ενδεχόμενο να προσφύγει ο Τσίπρας εκ νέου σε κάλπες, εάν βρεθεί σε αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Έτσι, το επιτελείο της Συγγρού έχει προγραμματίσει περισσότερες δημόσιες εμφανίσεις του Κυρ. Μητσοτάκη με διττό στόχο. Πρώτον, ενόψει συνεδρίου και, δεύτερον, για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Μετά τις ομιλίες του σε οικονομικά φόρουμ, βγαίνει ξανά στον δρόμο και συνεχίζει τις επισκέψεις του στην Περιφέρεια, καθώς τα μηνύματα που φθάνουν για την αποδοχή της Ν.Δ. στην κοινωνία είναι παραπάνω από αισιόδοξα.

Έπειτα από τη Μυτιλήνη, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη Βοιωτία και τη Φθιώτιδα, κλείνοντας το πρόγραμμά του με κεντρική ομιλία στη Λαμία, ενώ επόμενος σταθμός του θα είναι η Κρήτη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι το Συνέδριο του κόμματος στις 22 Απριλίου, ο πρόεδρος της Ν.Δ., εκτός από την Αττική, προγραμματίζει τουλάχιστον άλλες τρεις με τέσσερις επισκέψεις σε νόμους της χώρας.

Μεγάλο βάρος στις επαφές της Ν.Δ. με τις τοπικές κοινωνίες έχει αναλάβει ο αναπληρωτής γραμματέας της ΠΕ, Λευτέρης Αυγενάκης, που τον εκπροσωπεί στις κατά τόπου κομματικές προσυνεδριακές διαδικασίες και εκδηλώσεις. Βασικό άξονα στις περιοδείες του κ. Μητσοτάκη αποτελεί το θέμα της διεύρυνσης, με τον ίδιο να λέει δημόσια ότι θέλει να κάνει «ένα γενναίο άνοιγμα στον χώρο του μεταρρυθμιστικού κέντρου», καθώς, όπως διευκρινίζει, παρόλο που δεν ξέρει το εκλογικό ταβάνι της Ν.Δ., και αυτοδύναμο να ήταν το κόμμα του, πάλι θα επιχειρούσε να κάνει ανοίγματα στις άλλες δυνάμεις του ευρωπαϊκού τόξου, δίνοντας και το στίγμα για το πώς θα κινηθεί και μετά τις επόμενες εκλογές.

Η στρατηγική
Ο κ. Μητσοτάκης, που εξ αρχής δεν μπήκε στην πολιτική αρένα με όρους άμεσης διεκδίκησης της εξουσίας, διαπιστώνει ότι οι συνθήκες για την Ελλάδα έχουν επιβαρυνθεί δραματικά, σε σχέση με μόλις δύο μήνες πριν, όταν αναλάμβανε τη «γαλάζια» ηγεσία και διαμόρφωνε το σχέδιο ανασυγκρότησης του κόμματος. Οι εξελίξεις αυτές, με το μεταναστευτικό να συνιστά οικονομική και κοινωνική νάρκη, με τη διαπραγμάτευση ανοικτή παρά την επιστροφή των θεσμών και τα κεκτημένα της Ελλάδας στο Αιγαίο και όχι μόνον υπό αναθεώρηση, εξαναγκάζουν ουσιαστικά την αξιωματική αντιπολίτευση να στρέψει την προσοχή της μακριά από τα θέματα χαμηλής πολιτικής, αλλά κρίσιμα για την πορεία της Ν.Δ., όπως η αναδιοργάνωση του κόμματος, και να στραφεί στον πυρήνα της πολιτικής μάχης.

Στη Συγγρού διατυπώνονται δύο αντικρουόμενες ερμηνείες: η πρώτη δεν αποκλείει πολιτικές εξελίξεις και είναι ενδεικτική η δήλωση του αντιπροέδρου της Ν.Δ., Κωστή Χατζηδάκη, ότι οι εκλογές ενδεχομένως να μην είναι μακριά. Η δεύτερη, και επικρατέστερη αριθμητικά, θέλει τον κ. Τσίπρα να επιμένει μέχρι τέλους στην αξιολόγηση και στη ρύθμιση του προσφυγικού, εκτιμώντας ότι ο χρόνος θα είναι, στη συνέχεια, σύμμαχός του.

Μεταξύ αυτών των δύο, ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί αφενός να προβάλει εικόνα θεσμικής αντιπολίτευσης, αφετέρου δε να κρατήσει ενωμένο το «γαλάζιο» μαγαζί και παράλληλα να εγκαθιδρύσει εικόνα σαφούς δημοσκοπικής πρωτιάς για τη Ν.Δ. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος έχει σαφή εικόνα και για τις ενστάσεις και για τις γκρίνιες στο εσωτερικό, ωστόσο με τους μέχρι σήμερα χειρισμούς, όπως στο μεταναστευτικό, έχει κατορθώσει να συγκεράσει απόψεις, ενώ γνωρίζει ότι όσο παραμένει πρώτος στις έρευνες, ουδείς πρόκειται να τον αμφισβητήσει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα