Δύο εισηγήσεις για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία

Από το Μαξίμου εκπέμπεται το μήνυμα ότι ο νόμος θα έλθει στην Βουλή προς ψήφιση παρά τις αντιδράσεις εκ μέρους μεγάληςμερίδας της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά

Ανοικτό παραμένει για την κυβέρνηση το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών μετά τεκνοθεσίας. Τουλάχιστον αυτό υποστήριξε προ ολίγων ημερών ο Παύλος Μαρινάκης σε τηλεοπτική εκπομπή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να πει εάν θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας και στους υπουργούς, λέγοντας απλώς πως κάποιοι από αυτούς έχουν και βουλευτική ιδιότητα. Αυτό, ωστόσο, που αποτυπώθηκε για ακόμη μία φορά είναι πως πράγματι ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια δημιουργεί πολλές συζητήσεις και τριγμούς στη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπως έχει ήδη διαφανεί από δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της.

«Είμαι αντίθετος με τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και δεν θα τον ψηφίσω», είπε πρόσφατα ο Μάκης Βορίδης, ξεκαθαρίζοντας εκ των προτέρων τη θέση του. Και άλλος υπουργός της κυβέρνησης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, έχει παραδεχθεί δημοσίως πως «και για μένα είναι ένα δύσκολο θέμα», αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Την ίδια στιγμή, θεωρείται βέβαιο πως η Κ.Ο. της Ν.Δ. είναι μοιρασμένη και ένα κομμάτι της –μην έχοντας και κομματική πειθαρχία– δεν θα το ψηφίσει.

Δεν πρέπει να λησμονείται ότι κάθετα αντίθετος με την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια είναι και ο Αντώνης Σαμαράς, που έχει εκφράσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις αντιρρήσεις από τον Δεκέμβριο του 2022, όταν στην ομιλία που έκανε επ’ αφορμή των εγκαινίων του ιδρύματος που φέρει το όνομά του είχε υπογραμμίζει ότι «δεν μπορεί να υπάρχει οικογένεια με γονέα 1 και γονέα 2».

Οι δύο γραμμές

Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει στη ΔΕΘ πως το νομοσχέδιο θα έρθει στον χρόνο που θα κρίνει αυτός και για την ώρα στο γραφείο του έχει δύο εισηγήσεις. Η πρώτη υποστηρίζει πως η ρύθμιση πρέπει να έρθει στη Βουλή πριν από τα Χριστούγεννα, καθώς ο πρωθυπουργός έχει την πλήρη νομιμοποίηση από τις πρόσφατες εθνικές εκλογές, ενώ οι πολίτες επαναβεβαίωσαν –τηρουμένων των αναλογιών– την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση μέσω των επιλογών τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η άποψη αυτή είναι διαδεδομένη εντός του Μαξίμου.

Στη δεύτερη εισήγηση κυριαρχεί το επιχείρημα ότι από τα Χριστούγεννα επί της ουσίας θα ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, οι οποίες θα είναι και περισσότερο πολιτικές και εκπέμπουν πάντα ένα ισχυρό μήνυμα για τα κόμματα. Συνεπώς ένα θέμα που προκαλεί διχασμό σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας και βάσης του κόμματος μπορεί να περιμένει να έρθει «σε πιο κατάλληλο-ουδέτερο χρονικό σημείο», δηλαδή μετά και όχι πριν από τις ευρωεκλογές.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα