«Δούκας» στο ΠΑΣΟΚ ο Ανδρουλάκης

Μεγάλο προβάδισμα του νυν προέδρου που κέρδισε το στοίχημα της βάσης-Τι μήνυμα διοχετεύουν τα στελέχη δίπλα στον Παύλο Γερουλάνο και την Άννα Διαμαντοπούλου ενόψει του δευτέρου γύρου στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ

«Και τώρα Νίκος». Με αυτή την κωδική φράση συνεργάτες του Παύλου Γερουλάνου και της Άννας Διαμαντοπούλου στέλνουν τους ψηφοφόρους την Κυριακή στην κάλπη, με τους ίδιους να δηλώνουν αυστηρή ουδετερότητα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Εάν είδε κάποιος τις δηλώσεις του Χάρη Δούκα μετά τις συναντήσεις με τον Παύλο Γερουλάνο την Τρίτη το μεσημέρι και την Άννα Διαμαντοπούλου την Τετάρτη το μεσημέρι -με βάση και το συνοφρυωμένο ύφος του -κατάλαβε ότι τα δύο ραντεβού του δημάρχου Αθηναίων δεν πήγαν όπως τα ήθελε. Τουναντίον ο Νίκος Ανδρουλάκης– πιο έμπειρος- απέφυγε τις δηλώσεις και αρκέστηκε σε μία ατάκα «όλα καλά παιδιά». Οπότε κάποιος ουδέτερος έμεινε με την εντύπωση ότι υπήρξε συμφωνία.

Ακόμη και στην ιστορία με την τηλεμαχία των δύο που δεν θα διεξήχθη τελικά λόγω έλλειψης ημερομηνίας, ήταν ένα μήνυμα του Ανδρουλάκη προς τους ψηφοφόρους των Γερουλάνου, Διαμαντοπούλου και Κατρίνη, οι οποίοι στο debate όλων είχαν απευθύνει όλοι ερώτηση στον Χάρη Δούκα για το πώς θα τα καταφέρει να συνδυάσει τον δήμο της Αθήνας και την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και το πώς θα μπορέσει το κόμμα για τρία χρόνια να είναι ακέφαλο στην Βουλή.

Στις συνεννοήσεις των συνεργατών των δύο μονομάχων αφού συμφώνησαν σε όλα δεν μπόρεσαν να βρουν ημερομηνία. Κι αυτό διότι η καλύτερη ημέρα που λογικά ήταν η Τετάρτη υπήρχε ένα σοβαρό κώλυμα του Χάρη Δούκα, καθώς ήταν προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στον δήμο της Αθήνας. Για την Πέμπτη και οι δύο είπαν όχι επειδή αγωνιζόταν η εθνική ποδοσφαίρου στο Γουέμπλεϊ με την Αγγλία κι έτσι η τηλεμαχία δεν θα είχε τηλεθέαση. Τέλος την Παρασκευή ο κ. Ανδρουλάκης είχε προγραμματισμένη ομιλία στην Θεσσαλονίκη.

Και ναι μεν το επιτελείο Δούκα έκανε λόγο ότι «φοβάται ο Ανδρουλάκης», όμως το μήνυμα που επί της ουσίας ήθελε να περάσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν ότι «εάν ψηφήσετε Δούκα θα έχει κωλύματα λόγω του δήμου». Οι προτάσεις του επιτελείου Δούκα για τηλεμαχία Σάββατο, ή Κυριακή πρωί αντιμετωπίστηκε με γέλωτα και για να λέμε και του στραβού το δίκιο όσοι το άκουσαν μίλησαν για ανέκδοτο.

Οπότε οι δύο μονομάχοι πηγαίνουν στην δεύτερη Κυριακή των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ δίχως τηλεμαχία και με διαφορετική στρατηγική. Ο μεν Ανδρουλάκης ως ο έμπειρος και με διάθεση για αλλαγές στην στρατηγική του κόμματος και στον τρόπο διοίκησης, ο δε Δούκας ποντάροντας σε ένα ουτοπικό επιχείρημα ότι «το 70% των ψηφοφόρων της πρώτης Κυριακής ζητούν αλλαγή». Όμως η αλήθεια είναι ότι και ο ίδιος δεν έλαμψε στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Και το κυριότερο δεν έλαβε ανοικτή υποστήριξη από κανέναν από τους υπόλοιπους συνυποψήφιους του. Επί της ουσίας ποντάρει στους 6.980 ψηφοφόρους της Νάντιας Γιαννακοπούλου, η οποία βρίσκεται σε ανοικτή κόντρα με τον Ανδρουλάκη από την αρχή της προεκλογικής διαδικασίας. Η βουλευτής του Δυτικού Τομέα της Β’ Αθήνας παρά την έντονη αντιπαλότητα με τον κ. Ανδρουλάκη απέφυγε να λάβει θέση σκεπτόμενη τις συνέπειες, καθώς βλέπει και η ίδια ότι πλέον ο Νίκος Ανδρουλάκης άντεξε και είναι το φαβορί για να επανεκλεγεί.

Η τακτική Ανδρουλάκη

Την εβδομάδα μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου ο κ. Ανδρουλάκης είχε μία σαφέστατη τακτική. Επέλεξε να περάσει το μήνυμα της ήρεμης δύναμης ενότητας και γι’ αυτό τον λόγο άμεσα επικοινώνησε με τους άλλους συνυποψηφίους του, ακόμη και με τον Χάρη Δούκα. Γι αυτό και σε όλες τις συνεντεύξεις του απέφυγε τις εντάσεις και την πόλωση υποστηρίζοντας ότι «αν με τιμήσουν την επόμενη Κυριακή θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να ανταποκριθεί το ΠΑΣΟΚ στα νέα του όρια, που είναι πολύ μεγαλύτερα απ’ ό,τι στο παρελθόν».

Ο κ. Ανδρουλάκης εμφανίστηκε έτοιμος για «διορθωτικές κινήσεις» αναγνωρίζοντας λάθη που αφορούν τη λειτουργία του κόμματος. Κάτι που παραδέχθηκε, όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του, στις συναντήσεις που είχε με τον Παύλο Γερουλάνο και την Άννα Διαμαντοπούλου. Μάλιστα καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ζήτησε από τον Γερουλάνο να αναλάβει την επικοινωνιακή τακτική του κόμματος και να ενεργοποιηθεί ως ένας τύποις αντιπρόεδρος. Κάτι ανάλογο ζήτησε και από την Άννα Διαμαντοπούλου, καθώς προέρχονται από τον ίδια πολιτική μήτρα, αυτή του εκσυγχρονισμού.

Η στρατηγική Δούκα και τα δύο μέτωπα

Στο επιτελείο του Χάρη Δούκα επιδόθηκαν σε ένα αγώνα δρόμου επικεντρωμένο σε δύο μέτωπα. Το πρώτο ήταν η βελτίωση της εικόνας του που υπέστη πλήγμα μετά το πρώτο debate. Το δεύτερο και κυριότερο είναι το πώς θα καλυφθεί η εκλογική μαύρη τρύπα της Αττικής.

Η τέταρτη θέση στην Αττική προβληματίζει έντονα το επιτελείο του και φυσικά τον ίδιο. «Όλα με προβληματίζουν και όλα τα λαμβάνω υπόψη μου. Και λέω ότι επέλεξαν τελικά τη δική μου πρόταση για να είμαι στο δεύτερο γύρο και να εκφράσω το αίτημα της αλλαγής» δήλωσε. Ο δήμαρχος Αθηναίων είχε τηλεφωνικές επαφές τους συνυποψηφίους του ζητώντας να προχωρήσουν ενωτικά, αλλά δεν κατάφερε να αποσπάσει ένα θετικό νεύμα. Σήκωσε ψηλά το επιχείρημα, ότι το 70% των ψηφοφόρων ζητά αλλαγή ηγεσίας. Μιλάμε για ένα άλμα στο κενό, λησμονώντας ότι τον Ανδρουλάκη, στον οποίο πήγαν όλοι απέναντι αναδείχθηκε πρώτος με την καθόλου ευκαταφρόνητη διαφορά των 9 σχεδόν ποσοστιαίων μονάδων.

Τι λένε οι δημοσκόποι

Οι δημοσκοπήσεις για πρώτη φορά έπεσαν μέσα σε εσωκομματικές εκλογές. Προέβλεψαν τη νίκη Ανδρουλάκη, αλλά και το δίδυμο του δεύτερου γύρου. Βέβαια η πρόκριση Δούκα δεν ήταν καθόλου μα καθόλου εύκολη και κρίθηκε για 800 περίπου ψήφους. Οι δημοσκόποι κρίνουν πως εύκολα ή δύσκολα ο Νίκος Ανδρουλάκης θα καταφέρει να κόψει πρώτος το νήμα. Και οι εξήγηση που δίνουν είναι ότι σε όλη αυτή την προεκλογική κούρσα ξεδίπλωσε τα προεδρικά του χαρακτηριστικά. «Εμφανίστηκε σαν τον πρόεδρο που όλοι θέλουν. Έδειξε έναν πρόσωπο πιο κοντά στην ηλικία του και πιο ανθρώπινο από αυτό που είχαμε συνηθίσει. Παράλληλα ήταν αρκετά ενωτικός, κάτι που φάνηκε από το γεγονός πως πολλές φορές προκλήθηκε αλλά δεν αντέδρασε, έδειξε πειθαρχημένος και ψύχραιμος», τονίζουν οι πολιτικοί αναλυτές.

Τουναντίον ο Χάρης Δούκας μπορεί να έκανε πιο φασαριόζικη προεκλογική καμπάνια, αλλά ουκ ολίγες φορές ανέδειξε την πολιτική του απειρία. Διότι άλλο είναι να κερδίζεις τον δήμο της Αθήνας, επειδή ο αντίπαλος σου δυσαρέστησε με την θητεία του και άλλο να διευθύνεις ένα ιστορικό κόμμα, αγνοώντας βασικά πολιτικά ζητήματα, όπως φάνηκε και από την τηλεμαχία τους πρώτου γύρου. Οι επικοινωνιολόγοι ισχυρίζονται  ότι «η εικόνα του ήταν νεανική και φρέσκια, αλλά έμεινε πίσω γιατί οι αντίπαλοι του τον στρίμωξαν στον διπλό ρόλο, του Δημάρχου και του προέδρου κόμματος, που για τα ελληνικά δεδομένα είναι ασυνήθιστο».

Ο παράγων Γερουλάνος

Αναμφίβολα στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν πλέον τρεις πόλοι. Ο ένας είναι ο προεδρικός που τον εκφράζει η νέα γενιά του Νίκου Ανδρουλάκη. Οι «σαραντάρηδες» που αξιοποιήθηκαν από τον κ. Ανδρουλάκη μετά την επικράτηση του στις εσωκομματικές εκλογές του 2021.

Ο δεύτερος πόλος θεωρητικά κινείται γύρω από τον Χάρη Δούκα. Όμως ο συγκεκριμένος δεν είναι σχηματοποιημένος, απλά έχουν μαζευτεί δίπλα του διάφορα «ορφανά» της εποχής Παπανδρέου, και «ορφανά» της εποχής Γεννηματά, όπως και πολλά παλιά στελέχη, τα οποία δεν μπορείς να τα θεωρήσεις ως το αύριο του κόμματος. Το σημαντικότερο όλων είναι το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε εάν μετά από ένα αρνητικό αποτέλεσμα την Κυριακή ο Χάρης Δούκας θα συνεχίσει να παραμένει ως διακριτή πολιτική φιγούρα στην ΠΑΣΟΚικη κοινωνία, ή έκαψε το χαρτί του. Ή πιο σωστά τον έκαψαν ο Πρωτόπαπας και διάφοροι άλλοι που εκτιμούσαν ότι μπορούσαν να ανατρέψουν τον Ανδρουλάκη.

Ο 3ος πόλος και πολύ πιο ισχυρός από αυτό του Δούκα είναι πλέον η ομάδα Γερουλάνου. Δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο, αλλά όλοι τον θεωρούν νικητή. Μπορεί να εκφράσει μία τάση μέσα στο κόμμα, ενώ για παν ενδεχόμενο αποτελεί αυτό που λέμε την χρυσή εφεδρεία. Αν και αστός κατάφερε να εμπνεύσει ένα μέρος του ΠΑΣΟΚ, λόγω του συγκροτημένου λόγου του, αλλά και του πολιτικού προγράμματος που ανέδειξε κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Το εντυπωσιακότερο όλων ότι ο κ. Γερουλάνος προσήλθε στα ραντεβού με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Χάρη Δούκα δίνοντας τους επτά προτάσεις, οι οποίες αναμφίβολα μπορούν να είναι ο μπούσουλας της επόμενης ημέρας για το ΠΑΣΟΚ. Οι επτά προτάσεις του Παύλου Γερουλάνου:

1. Αρχές λειτουργίας. «Αυτό που πρεσβεύουμε για την κυβέρνηση, πρέπει να διέπει κάθε λειτουργία του κόμματος:

– Πιστό στις αξίες του (Πατριωτικό, Ανθρωποκεντρικό, Σοσιαλιστικό),

– Σύγχρονο (που αντιλαμβάνεται τις ανάγκες τις κοινωνίας),

– Δημοκρατικό (ο πρώτος λόγος στη βάση για σειρά θεμάτων),

– Συνδεδεμένο με την κοινωνία (αξιοποίηση όλων των αιρετών στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε φορείς ή σε ενιαίο φορέα),

– Ανοιχτό (που κάνει κάλεσμα σε κάθε προοδευτικό Έλληνα από την αριστερά και το κέντρο μέχρι τις παρυφές της Δεξιάς και τους απογοητευμένους προοδευτικούς ψηφοφόρους Μητσοτάκη)

2. Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα / στοχοθεσία: Πλήρες χρονοδιάγραμμα ενεργειών που περιλαμβάνει:

– Καταστατικό Συνέδριο και πλήρη οργανωτική και εκλογική ετοιμότητα του Κινήματος σε 9 μήνες (πριν το καλοκαίρι του 2025).

– Προγραμματικό Συνέδριο σε ένα χρόνο (αμέσως μετά το καλοκαίρι του 2025).

– Πλήρες κυβερνητικό πρόγραμμα, ανά τομέα πολιτικής και ανά περιφέρεια, μέχρι το τέλος του 2025. Με έτοιμα τα 5 πρώτα νομοσχέδιά μας.

Η στοχοθεσία, και ειδικά η νίκη στις επόμενες εκλογές, αφορά πρώτα από όλους τον ίδιο τον Πρόεδρο, σημειώνει.

3. Κανόνες λειτουργίας:

– Καθαρό Μητρώο Μελών και Φίλων.

– Εκλογή των οργάνων από την βάση και η ανάδειξη των υποψηφίων μας από τη βάση.

– Διευκόλυνση της συμμετοχής κάθε πολίτη. Από το κάθε χωριό της χώρας, μέχρι τον κάθε απόδημο Έλληνα και Ελληνίδα. Σε οργάνωση, δίκτυο ή ψηφιακά.

– Πλήρης δυνατότητα ψηφιακής λειτουργίας του Κόμματος.

– Οργανωτική και οικονομική αποσυγκέντρωση του Κινήματός μας. Η αυτοτέλεια στη λειτουργία κάθε Οργάνωσής μας με στοχοθεσία, αξιολόγηση, λογοδοσία.

– Τακτική σύγκλιση των οργάνων με συγκεκριμένες δεσμεύσεις για κάθε όργανο.

4. Απόλυτος σεβασμός στο Καταστατικό.

5. Αξιοποίηση κάθε στελέχους μέσα στην κοινωνία: Άνοιγμα σε αιρετούς νυν και πρώην, που δηλώνουν και είναι ΠΑΣΟΚ, από πρώην βουλευτές μέχρι κάθε στέλεχός μας στην αυτοδιοίκηση, στα επιμελητήρια, στα πανεπιστήμια, στους συνεταιρισμούς, στα συνδικαλιστικά όργανα και τα εργατικά κέντρα, σε κάθε φορέα, ακόμα και αν δεν κατέβηκαν σε δικά μας ψηφοδέλτια.

6. Ηγεσία που ενώνει: Κανένας αποκλεισμός στελεχών. Διαδικασία καθαίρεσης οποιουδήποτε οργάνου λειτουργεί αποκλείοντας.

7. Μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία προς προοδευτικούς ψηφοφόρους για αμφίπλευρη διεύρυνση.

Πάμε για δίδυμο

Ένας από τους πιο γνωστούς επικοινωνιολόγους της χώρας ο Γιάννης Λούλης θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ βρήκε ένα ισχυρό δίδυμο που μπορεί να τον οδηγήσει σε σοβαρή άνοδο και να το καταστήσει πραγματική κυβερνητική παράταξη:. Το δίδυμο κατά τον Λούλη είναι οι Νίκος Ανδρουλάκης και Παύλος Γερουλάνος.

Σχολιάζοντας την εσωκομματική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την επόμενη ημέρα τόνισε: «Τα πράγματα είναι απλά: Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν είναι ιδιαίτερα τυχερό, που διαθέτει πλέον, δίπλα στην εικόνα της ηγεσίας του, μία δεύτερη εικόνα η οποία την ενισχύει. Και κυρίως, τη συμπληρώνει. Πολλαπλασιάζοντας έτσι και τη δύναμη της ηγεσίας. Από μόνη της φυσικά, η καθαρή επικράτηση του Ανδρουλάκη, που αποδείχθηκε αρκετά άνετη, απέναντι σε ικανούς ανταγωνιστές, είναι ήδη ένα σημαντικό επίτευγμα. Την ίδια ώρα πάντως, η εικόνα συμπληρώθηκε καταλυτικά και από την ιδιαίτερη παρουσία του Γερουλάνου. Μια παρουσία, πολύ ξεχωριστή στα πεδία που τη διαμορφώνουν. Τι έχουμε λοιπόν μπροστά μας ως αθροιστική εικόνα;  Έναν νέο άνθρωπο, που σε ένα δύσκολο σκηνικό, αν μη τι άλλο, δυνάμωσε τις ηγετικές ρίζες του. Αυτός είναι ο Ανδρουλάκης.  Ταυτόχρονα όμως, έχει δίπλα του ένα ιδανικό συμπλήρωμα, μέσα από μια ξεχωριστή παρουσία όπως αυτή του Γερουλάνου. Αυτός είναι ασφαλώς ένα βαρύ πολιτικό χαρτί.

Αυτές οι δύο εικόνες λοιπόν, δίπλα-δίπλα, θα ενισχύσουν αισθητά το ΠΑΣΟΚ. Γιατί αθροίζουν δυνάμεις. Για το ΠΑΣΟΚ λοιπόν, σε μια φάση, που η κυβέρνηση δοκιμάζεται στη χειρότερη περίοδό της, η ευκαιρία είναι ξεκάθαρη: Να αθροίσει δηλαδή τις δύο πιο ισχυρές εικόνες που διαθέτει! Το δίπολό του! Άλλωστε, μόνο έτσι, ίσως η πολιτική σκηνή μας να ζωντανέψει κάπως σε μια φάση πολιτικής αφασίας».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα