DJN: Η ασθενής ανάπτυξη της ευρωζώνης ενέχει ρίσκα

Η ανάκαμψη της ευρωζώνης από την κρίση φαίνεται πως δεν προχωράει τόσο καλά όσο αναμενόταν, θέτοντας σε κίνδυνο τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη εύθραυστη παγκόσμια ανάπτυξη.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires η ευρωζώνη είναι πιθανό σημειώσει οριακή ανάπτυξη το επόμενο διάστημα, διευρύνοντας την ανάκαμψη που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι, αλλά ο χαμηλός αυτός ρυθμός θα μπορούσε να αποτελέσει «παγίδα». Τέτοια χαμηλά ποσοστά δεν είναι σε θέση να μειώσουν την ανεργία, η οποία δοκιμάζει την πολιτική και κοινωνική συνοχή των αδύναμων χωρών.

«Έχουμε μια ανάκαμψη, για αυτό είμαστε βέβαιοι», δήλωσε ο Julian Callow, επικεφαλής διεθνών οικονομικών της Barclays. Ωστόσο ο στόχος είναι να της δώσουμε επιπλέον τροφή γιατί δεν είναι τόσο ισχυρή ώστε να επιδράσει σημαντικά σε τομείς όπως η ανεργία».

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, όπως επισημαίνει το Dow Jones Newswires, το ερώτημα είναι εάν η ΕΚΤ είναι πρόθυμη να πειραματιστεί με ανορθόδοξα μέτρα, όπως με αρνητικά επιτόκια ή με το να «κόψει χρήμα», που θα εξόργιζαν όμως την Γερμανία.

Στα θετικά πάντως νέα, είναι ότι η νομισματική ένωση, που αυξήθηκε από σήμερα κατά ένα μέλος, την Λεττονία, είναι απίθανο να περάσει το 2014 από μια οικονομική ταραχή αντίστοιχη αυτής  που τρόμαξε τις αγορές από το 2010 έως το 2012. Οι εξελίξεις στην Κύπρο και το πολιτικό χάος στην Ιταλία δεν μπόρεσε να διαταράξει την πρωτόγνωρη ηρεμία της ευρωζώνης.

Η επιτυχία της ΕΚΤ στην σταθεροποίηση των αγορών από το 2012 επέτρεψε στην πραγματική οικονομία να αρχίσει να ανακάμπτει το 2013 – αλλά με ρυθμό τόσο αργό που θα χρειαστεί αρκετό χρονικό διάστημα για να επουλωθούν οι «πληγές».

Το μεγάλο πρόβλημα πάντως που διαπιστώνεται είναι η έμφαση της Γερμανίας στη λιτότητα που έχει προκαλέσει έλλειψη ζήτησης στην οικονομία της ευρωζώνης.

Δεδομένου λοιπόν ότι η ασθενής ζήτηση έχει ωθήσει τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη κάτω από το 1%, η συζήτηση επικεντρώνεται πλέον στο εάν θα μπορούσε να βυθιστεί σε έναν αποπληθωρισμό τύπου Ιαπωνίας.

Ακόμα και αν κάτι τέτοιο δεν οδηγήσει στο ξέσπασμα μιας νέας κρίσης, ο συνδυασμός χαμηλής ανάπτυξης και πληθωρισμού αφήνει μεγάλο μέρος της ευρωζώνης αντιμέτωπο με την στασιμότητα.  Η ανεργία παραμένει, οι επιχειρήσεις δεν επενδύουν στην καινοτομία και την αύξηση της παραγωγικότητας όσο έχουν μικρά έσοδα και υψηλό χρέος.

Σύμφωνα με τον Paul De Grauwe, καθηγητή πολιτικής οικονομίας στο London School of Economics «οι κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις της στασιμότητας είναι απρόβλεπτες αλλά πρέπει να τους λάβουμε σοβαρά υπόψη. Ο κίνδυνος περνάει πλέον από τις αγορές στην κοινωνία».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα