Δίμηνο “χαράτσι” στους ηλεκτροπαραγωγούς, εξήγγειλε ο Μητσοτάκης – Φρούδες οι ελπίδες για τη ΔΕΘ

Διευκρινήσεις των μέτρων σήμερα από τον υπ. Ενέργειας - Αιχμές για τους ιδιώτες γιατρούς και ενδεχόμενο επίταξης, αν το ζήτημα δε λυθεί με διάλογο - «Στη ΔΕΘ δεν θα εμφανιστώ ως πρώιμος Αϊ Βασίλης να μοιράσει χρήματα που το κράτος δεν διαθέτει»

Στη χθεσινή συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, εύκολα διέκρινε κανείς τη διάθεσή «να μην μείνει με τα χέρια σταυρωμένα» μπροστά σε κάθε είδους πρόκληση που εμφανίζεται, με τελευταία την αύξηση στην τιμή χονδρικής στο ρεύμα που τινάζει κυριολεκτικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς «στον αέρα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαίωσε τα σενάρια που είχαν ήδη αρχίσει από το πρωινό της χθεσινή ημέρας κατά τη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης με το επιτελείο του υπουργείου Ενέργειας στο Μαξίμου. Ανακοίνωσε έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, ώστε τα έσοδα που θα προκύψουν να επιδοτήσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος του Αύγουστου.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του «το τέλος θα επιβληθεί για δύο μήνες» με σκοπό να αποφευχθούν απότομες αυξήσεις στα τιμολόγια που θα φτάσουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ την εξειδίκευση του μέτρου θα κάνει σήμερα ο υπουργός Ενέργειας Θοδωρής Σκυλακάκης, ενώ η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι πως το αποτέλεσμα του μέτρου θα είναι «να δούμε λογικές τιμές, αντίστοιχες με αυτές που πληρώναμε στο παρελθόν».

Παρότι το πρόβλημα, όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης αφορά τη διασύνδεση των δικτύων και έχει ευρωπαϊκή διάσταση «η κυβέρνηση δεν μπορούσε να μείνει με τα χέρια σταυρωμένα» γι’ αυτό αναζητήθηκε μία άμεση λύση στο πρόβλημα ώστε να αποφευχθούν οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος τον επόμενο μήνα. Σε συνδυασμό με την ακρίβεια που επιμένει σε βασικές κατηγορίες προϊόντων θα δημιουργούσε ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που θα ανέτρεπε τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς εν μέσω της θερινής περιόδου, με ανάλογες πολιτικές προεκτάσεις, κάτι που θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση με κάθε τρόπο. Προανήγγειλε παρεμβάσεις της ανεξάρτητης Επιτροπής Ανταγωνισμού, όπου υπάρχουν καρτέλ βάζοντας στο κάδρο και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Σε μία συνέντευξη που είχε στο επίκεντρο τα θέματα της καθημερινότητας ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να αποδείξει ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση του έλαβαν το μήνυμα των ευρωεκλογών και θα εστιάσουν στα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες. Εμφανίστηκε έτοιμος να συγκρουστεί εφόσον χρειαστεί ώστε να στελεχώσουν ιδιώτες ιατροί τις εφημερίες στα νοσοκομεία της επαρχίας όπου εντοπίζονται ελλείψεις και παρείχε πλήρη στήριξη στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. «Κάνω μια τελευταία έκκληση -το τονίζω το «τελευταία έκκληση»- διότι το ζήτημα αυτό πρέπει να λυθεί συναινετικά, ωραία, με μια συνεννόηση των τοπικών ιατρικών συλλόγων», τόνισε, σημειώνοντας ότι «για να λυθεί το πρόβλημα έχουμε εργαλεία για να το αντιμετωπίσουμε», εννοώντας την επίταξη, όμως προέταξε την ανάγκη συνεννόησης ώστε «με δύο, άντε τρεις εφημερίες τον μήνα, τις οποίες πληρώνουμε αδρά, να μπορέσει η τοπική κοινωνία να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα το οποίο τελικά τους αφορά όλους».

Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης χαμήλωσε τον πήχη των προσδοκιών για την ΔΕΘ, απογοητεύοντας όσους περιμένουν «ότι σήμερα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να έρθουμε με ένα γενναιόδωρο πακέτο, ως πρώιμος Αϊ Βασίλης να μοιράσει χρήματα που το κράτος δεν διαθέτει». Οι ενισχύσεις θα είναι στοχευμένες και θα αφορούν τους πιο αδύναμους στο πλαίσιο που ήδη έχει περιγράψει με τις αυξήσεις στις συντάξεις ή θα βοηθούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε με αιχμές στην κριτική που δέχτηκε πρόσφατα από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει κατ’ ανάγκη και ως δίδυμο. Ο καθένας έχει τη δική του αυτόνομη πορεία». Επικαλούμενος την διπλή εκλογική επιτυχία του κόμματος τόνισε ότι «η πολιτική αυτή τη στιγμή, της Νέας Δημοκρατίας, εκφράζεται από εμένα και από την κυβέρνηση και από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία πήρε ισχυρή εντολή να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα, το οποίο και υλοποιεί». Έστειλε, επίσης, μήνυμα στους βουλευτές του κόμματος να σταματήσουν τη συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντας την πρόωρη και αντιθεσμική. «Δεν θέλω και δεν πρόκειται να δεχτώ να ακούσω από κανέναν βουλευτή οποιαδήποτε άποψη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, διότι αφορά αμφισβήτηση του θεσμού, όχι του προσώπου, μέχρι που να ανοίξει η συζήτηση. Η συζήτηση θα ανοίξει συντεταγμένα τον Φεβρουάριο του 2025», όπως σημείωσε.

Κλειστά κράτησε τα χαρτιά του για τον επόμενο Επίτροπο της χώρας στην Ε.Ε., θέση για την οποία «έχω τις προτεραιότητες μου», όπως είπε, αλλά είναι μία απόφαση που θα καταλήξει η κα Φον ντερ Λάιεν μετά την εκλογή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο παρασκήνιο, βέβαια, έχει φουντώσει η φημολογία ότι για τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου προορίζεται ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η απόφαση για το πρόσωπο θα βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το χαρτοφυλάκιο που θα λάβει η χώρα μας, όμως όλα δείχνουν ότι έχει φύγει από το τραπέζι το όνομα του Μαργαρίτη Σχοινά για μία δεύτερη θητεία, με τον κ. Μητσοτάκη να προσανατολίζεται σε μία λύση. Όσον αφορά το χαρτοφυλάκιο ως επικρατέστερο αυτό τη στιγμή φέρεται το Αγροτικής Πολιτικής, που έχει μεγάλη σημασία τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και με τις εξελίξεις εντός των συνόρων, δεδομένης της σημασία του αγροτικού τομέα για την οικονομία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα