Διευρύνονται τα μέτωπα, εντείνονται τα διπλωματικά παιχνίδια

Το διπλωματικό παιχνίδι έχει πάρει φωτιά, με τις ΗΠΑ να επιχειρούν με κινήσεις εντυπωσιασμού να συγκρατήσουν το Ιράν, αν και δεν υπάρχει πιθανότητα να στρέψει την πολεμική μηχανή εναντίον της

Τα νεότερα από το “μέτωπο” Ιράν-Ισραήλ έχουν παγώσει εν αναμονή ταχέων εξελίξεων. Το διπλωματικό παιχνίδι έχει πάρει φωτιά, με τις ΗΠΑ να επιχειρούν με κινήσεις εντυπωσιασμού να συγκρατήσουν το Ιράν, αν και δεν υπάρχει πιθανότητα να στρέψει την πολεμική μηχανή εναντίον της.

Η μετακίνηση και 2ου αεροπλανοφόρου USS ABRAHAM LINCOLN, που μεταφέρει μαχητικά F-35C, στη Μέση Ανατολή, έπειτα από εντολή του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν -βρίσκεται ήδη εκεί το αεροπλανοφόρο USS THEODORE ROOSEVELT- και του υποβρυχίου USS GEORGIA, με τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους, σηματοδοτεί μάλλον άλλη μια αποτρεπιτκή κίνηση παρά μια κίνηση πολέμου.

Οι Αμερικανοί, που δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις με τον Νετανιάχου που δεν υπακούει, μπορεί να μιλούν με καθαρότητα για στήριξη του Ισραήλ στην περίπτωση επίθεσης του Ιράν, όμως δεν θα ήθελαν να μπλεχτούν σε μια πολεμική σύγκρουση με απρόβλεπτες συνέπειες απέναντι σε μια υπολογίσημη δύναμη που φυσικά δεν είναι Χαμάς ή Παλαιστίνη. Εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας δεν θα επιθυμούσαν να εμπλακούν ενεργά, με αβάσταχτο οικονομικό κόστος αν συνυπολογίσουμε κι εκείνο του Ρωσο-ουκρανικού πολέμου, σε μια σύγκρουση που πιθανώς να ξεσηκώσει και όλο τον αραβικό κόσμο, που δεν τρέφει συναισθήματα φιλίας για το Ισραήλ.

Εξάλλου, όπως απέδειξε η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, που τώρα με την ανάποδη εισβολή σε ρωσικό έδαφος αποκτά άλλη διάσταση, και η επίθεση των Ισραηλινών κατά των Παλαιστινίων κανένας πια πόλεμος δεν διαρκεί εάν δυό μήνες. Οι χώρες που συμμετέχουν σε συγκρούσεις εξοπλίζονται από φίλιες χώρες, η τεχνολογία έχει εκτοξεύσει την αποτελεσματικότητα της αεράμυνας και έχει γίνει κτήμα εκατοντάδων χωρών, με αποτέλεσμα καμία έκβαση να μην μπορεί να προβλεφτεί με χρονική συνέπεια.

Από την άλλη, το κόστος για το Ισραήλ, σε μια γενικευμένη σύρραξη, θα είναι πολύ μεγάλο, οικονομικό και κοινωνικό, που ίσως δεν μπορέσει να αντέξει, κάτι που παρά τις πολεμοχαρείς αντιλήψεις του Νετανιάχου, το παίρνουν ήδη υπόψη τους τα γεράκια του πολέμου. Γι’ αυτό, απ’ ό,τι φαίνεται, έστειλαν ήδη απεσταλμένους σε διάφορες χώρες σε μια προσπάθεια κάποιου διαλόγου.

Άγνωστο παραμένει όμως, πού θα οδηγηθούμε ή ποιο θα είναι το επόμενο βήμα κι αν αυτό κινητοποιήσει κι άλλες δυνάμεις, όπως η Κίνα που θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα