Διαφωνία Χατζηδάκη, τρόικας για τις εμπορικές μισθώσεις

Διάσταση απόψεων παρατηρήθηκε στη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με τους επικεφαλής της τρόικας αναφορικά με τις εμπορικές μισθώσεις, γεγονός που ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα σε εμπόρους.

Η τριμερής εκτιμά ότι πρέπει να απελευθερωθούν πλήρως οι μισθώσεις καθώς θεωρεί πως μία τέτοια εξέλιξη θα αναθερμάνει την αγορά. Στην τρόικα πιστεύουν πως πολλά επαγγελματικά ακίνητα είναι ξενοίκιαστα λόγω της αρνητικής διάθεσης των ιδιοκτητών να τα νοικιάσουν με τους περιορισμούς που προβλέπει ο νόμος. Αντίθετα, το υπουργείο ισχυρίζεται πως αυτό οφείλεται στην ύφεση.

Στη διάρκεια της τρίωρης συζήτησης, το υπουργείο κατέθεσε σχέδιο μεταρρύθμισης του ισχύοντος καθεστώτος των εμπορικών μισθώσεων, σύμφωνα με το οποίο οι παλιές μισθώσεις παραμένουν ως έχουν, ενώ οι νέες θα έχουν εξαετή διάρκεια με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα έξι χρόνια. Η ελληνική πλευρά επιχειρηματολόγησε τεκμηριώνοντας με προφανείς λόγους την αναγκαιότητα της προστασίας στην παρούσα φάση των εμπόρων, όμως η αντίδραση των εκπροσώπων των δανειστών ήταν απόλυτη. 

Τότε, ο Χατζηδάκης κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση κάνοντας λόγο για την προστασία των παλαιών επαγγελματικών μισθώσεων από εξώσεις και την τριετή προστασία επαγγελματικής στέγης για τις νέες, στις οποίες θα υπάρξουν τροποποιήσει σε ορισμένα ζητήματα, όπως π.χ. η αποζημίωση που πρέπει να δώσει ο ιδιοκτήτης στον ενοικιαστή, στην περίπτωση που θέλει να τον τερματίσει πρόωρα τη μεταξύ τους σύμβαση.

Τα μέλη της τρόικας δεν φάνηκε να συμφωνούν, εντούτοις δεν απάντησαν αρνητικά και ανέφεραν πως θα εξετάσουν το νέο σχέδιο και θα απαντήσουν άμεσα. Πάντως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη για την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Το θέμα των επαγγελματικών μισθώσεων, με βάση το μνημόνιο, θα πρέπει να έχει ρυθμιστεί μέχρι το τέλος του μήνα. Σε περίπτωση αδιεξόδου, θα μεταφερθεί στα κόμματα της συγκυβέρνησης προκειμένου να λάβουν απόφαση.

Από εκεί και πέρα, στη συνάντηση συζητήθηκαν κι άλλα θέματα. Μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε πως ότι ο ΟΟΣΑ δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τη μελέτη του για τα εμπόδια στη λειτουργία του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες υπερβαίνουν τα τριακόσια.

Παράλληλα, σημειώθηκε πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν ληφθεί αποφάσεις για τις δημόσιες συμβάσεις και θα έχουν βρεθεί λύσεις από κοινού με το υπουργείο Περιβάλλοντος, σχετικά με την εξάλειψη της γραφειοκρατίας στις αδειοδοτήσεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα