«Δημοκρατία σημαίνει ελευθερία με τάξη»

«Η κυβέρνηση, είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει σε κανέναν να δηλητηριάζει την κοινωνική μας ζωή, να εγκληματεί, να τρομοκρατεί και να υποσκάπτει τα θεμέλια της χώρας που γέννησε τη Δημοκρατία! Η Δημοκρατία είναι πολύ πιο ισχυρή απ’ όσο φαντάζονται οι εχθροί της!» σημειώνει στην «Α» ο υφυπουργός Υποδομών,  Μιχάλης Παπαδόπουλος.

 

Συνέντευξη: Θεοδόσης Παπανδρέου

 

Κύριε Υπουργέ, σε ποιο σημείο βρίσκεται η χώρα; Ρωτώ γιατί το τελευταίο διάστημα κάποιοι επικεντρώνονται στα πολιτικά οφέλη από την υπόθεση της Χ.Α. και όχι στην πολιτική αντιμετώπιση του φαινομένου. Kαι αλήθεια, χωρούν τα ακροδεξιά στοιχεία στη Νέα Δημοκρατία;

«Θα ήθελα κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα δημοκρατικό, γιατί πιστεύει στην κοινοβουλευτική Δημοκρατία με την καθαρότερη έννοια και την πληρέστερη λειτουργία της. Σε μια δημοκρατία μαχόμενη και όχι παράλυτη. Σε μια δημοκρατία ικανή να προστατεύει αποτελεσματικά την ελευθερία και την πρόοδο του κοινωνικού συνόλου. Σε μια δημοκρατία, που να συνδυάζει την ελευθερία με την τάξη και την τάξη με την κοινωνική δικαιοσύνη. Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ελευθερία χωρίς τάξη, όπως δεν μπορεί να υπάρξει και τάξη χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη. Η Ν.Δ. αντιτίθεται σε όλες τις μορφές “ολοκληρωτισμού”, σε κάθε είδους δικτατορίες. Γιατί οι τυραννίες, εκτός από την κατάλυση της ελευθερίας, οδηγούν με τον τυχοδιωκτισμό τους κατά κανόνα σε συμφορές.

Οι ιδεολογικές αρχές και το προγραμματικό πλαίσιο που ψήφισε το 9ο συνέδριο του κόμματός μας εκφράζουν το αίτημα της εποχής μας. Το αίτημα της κοινωνικής δημοκρατίας και του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Και η κοινωνική δημοκρατία μπορεί να αναπτυχθεί και να προστατευθεί μόνο μέσα σε ένα κράτος δικαίου. Η επιβολή των κανόνων του κράτους δικαίου είναι αυτό που διακρίνει το πρόγραμμα της Ν.Δ από τα αυταρχικά αντιδημοκρατικά συστήματα που προσπαθούν να μας επιβάλλουν οι διάφορες παραδημοκρατικές αντιλήψεις.

Ειδικότερα η αντιμετώπιση του πολιτικού μορφώματος “Χρυσή Αυγή” απαιτεί τη διάκριση ανάμεσα στην πολιτική και την εγκληματική δράση. Πράγματι, αυτή λειτουργεί δισυπόστατα: αφενός ως πολιτικό κόμμα, αφετέρου ως εγκληματική οργάνωση. Ακριβώς για τον λόγο αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται πολιτικά στην πρώτη περίπτωση και με τον Ποινικό Κώδικα στη δεύτερη. Ως προς το πρώτο σκέλος πρέπει να προβάλουμε το ιδεώδες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, και ως προς το δεύτερο σκέλος την αυστηρή (αδιακρίτως) εφαρμογή του νόμου για όσους αποδεδειγμένα ενέχονται σε κακουργηματικές ενέργειες.

Και βεβαίως, αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει σε κανέναν να δηλητηριάζει την κοινωνική μας ζωή, να εγκληματεί, να τρομοκρατεί και να υποσκάπτει τα θεμέλια της χώρας που γέννησε τη Δημοκρατία! Η Δημοκρατία είναι πολύ πιο ισχυρή απ’ όσο φαντάζονται οι εχθροί της!»

 

Αν εσείς ήσασταν επενδυτής, θα επιλέγατε την Ελλάδα; Και ρωτώ λίγο μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ προς αναζήτηση επενδυτών…

«Πιστεύω ότι επίκεινται μεγάλες αλλαγές στη χώρα, παρά το γεγονός ότι σήμερα είναι μια δύσκολη περίοδος όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Είμαι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις των καιρών με επιτυχία. Σε αυτό το νεοαναδυόμενο περιβάλλον διαβλέπω ευκαιρίες που έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον και για τον λόγο αυτό θα επέλεγα να τοποθετηθώ σήμερα στρατηγικά, έτσι ώστε αύριο να βρεθώ ένα βήμα μπροστά.

Πρόσφατα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε επιφανή στελέχη της ελληνικής ομογένειας, περιέγραψε τα επόμενα στάδια για την έξοδο από την κρίση, λέγοντας ότι “εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, πετυχαίνουμε πρωτογενές πλεόνασμα και μετά βγαίνουμε στις αγορές”, ενώ αναφέρθηκε και στις θυσίες του ελληνικού λαού. Χαρακτηριστική επίσης είναι και η αναφορά ενώπιον 900 Αμερικανών επιχειρηματιών που συμμετείχαν στο διεθνές φόρουμ για την ελληνική οικονομία στο γεγονός ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται ανάμεσα στους δέκα κορυφαίους “μεταρρυθμιστές” του πλανήτη και ότι τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, η αγροτική οικονομία και η διαχείριση απορριμμάτων θα προσφέρουν υψηλά κέρδη μέσα στην επόμενη δεκαετία. Συνεπώς, πιστεύω ακράδαντα ότι όσοι κινηθούν επενδυτικά τώρα θα έχουν ένα ξεκάθαρο προβάδισμα στο μέλλον».

 

Πριν από λίγο καιρό ο κ. Γιακουμάτος είχε αναφερθεί στο θέμα «Σύζευξη», σημειώνοντας πως η ενοποίηση των τηλεφωνικών κέντρων των δημοσίων υπηρεσιών θα εξοικονομούσε μεγάλα ποσά. Αν είναι έτσι, γιατί δεν προχωρά μια τέτοια μεταρρύθμιση;

«Μια από τις “ασθένειες” που περιλαμβάνει ο ογκώδης φάκελος της δημόσιας διοίκησης είναι η προβληματική επικοινωνία τόσο μεταξύ των υπηρεσιών της όσο και μεταξύ αυτών και των πολιτών, η οποία, πολύ συχνά, είναι υπεύθυνη για δυσλειτουργίες, παροχή υποβαθμισμένης ποιότητας υπηρεσιών και τελικά ταλαιπωρία των πολιτών. Αντίστοιχα, μία εκ των θεραπειών που προτείνει για την ασθένεια αυτή η “Κοινωνία της Πληροφορίας”, είναι το έργο “Σύζευξις”, ένα έργο παροχής προηγμένων τηλεπικοινωνιακών και τηλεματικών υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας σε φορείς του δημόσιου τομέα. Πρόκειται για προηγμένες υπηρεσίες μετάδοσης φωνής, δεδομένων και εικόνας σε πανελλαδική κλίμακα. Με απλούστερα λόγια, πρόκειται για ένα έργο που θα απαλλάξει σε μεγάλο βαθμό διοικητικούς φορείς, δημοσίους υπαλλήλους και πολίτες από χρονοβόρες (και συχνά ανούσιες) γραφειοκρατικές διαδικασίες, έγγραφα, διατυπώσεις και θα αξιοποιήσει προς όφελος του τελικού διοικητικού προϊόντος τις άπειρες δυνατότητες που παρέχουν σι νέες τεχνολογίες».

Ξεκινά η συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Οι προβλέψεις είναι κάτω από τα προαπαιτούμενα της Τρόικας αλλά την ίδια ώρα η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα. Μήπως κάτι δεν βγαίνει;

«Η πρόσφατη δημοσιοποίηση των στοιχείων της εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το πρώτο οκτάμηνο του έτους, αποτυπώνει την ικανοποιητική πορεία εφαρμογής του. Η πραγματικότητα είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, ότι με τη συμπλήρωση του οκταμήνου η πορεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, που αφορά στην Κεντρική Κυβέρνηση, επιβεβαιώνει την τάση βελτίωσης των δημόσιων οικονομικών της χώρας και ότι το 2013, λαμβανομένου βεβαίως υπόψη ότι στην οικονομία οι αβεβαιότητες δεν είναι μηδενικές, θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα στη Γενική Κυβέρνηση.

Βεβαίως και δεν ισχυρίζομαι ότι όλες οι πτυχές του σύνθετου προβλήματος της ελληνικής οικονομίας έχουν αντιμετωπιστεί και ότι είναι αρκετά αυτά που πρέπει ακόμα να γίνουν. Γνωρίζουμε και γνωρίζω ότι ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε είναι δύσκολος και μακρύς. Η προσπάθεια όμως πρέπει να συνεχιστεί, ακόμη πιο μεθοδικά και εντατικά, αντιμετωπίζοντας ή μειώνοντας τους κινδύνους που υπάρχουν στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού, ώστε, τελικώς, οι τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας να πιάσουν τόπο».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα