ΔΕΘ: Οι παρεμβάσεις στην καθημερινότητα… επτασφράγιστο μυστικό

Τα ασφυκτικά δημοσιονομικά περιθώρια, οι περιορισμοί που τίθενται για τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, περιορίζουν τις κινήσεις του κυβερνητικού επιτελείου και οριοθετούν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ - Ο Κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει με ουσιαστικές παρεμβάσεις να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και να ανασχέσει το πολιτικό κλίμα

Χωρίς να θέλει να ξεφύγει από τον διακηρυγμένο στόχο της για βελτίωση της καθημερινότητας των Ελλήνων πολιτών, η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο έχουν βάλει κάτω τα χαρτιά τους και… προσθαφαιρούν.

Στις πρώτες επιλογές είναι οι αυξήσεις στους γιατρούς του ΕΣΥ, η ανακαίνιση των παλιών σχολικών κτιρίων, οι δύο μισθοί μπόνους στο δημόσιο και η εξομοίωση των τρίτεκνων με τους πολύτεκνους.

Για να προλάβει τις μεγάλες προσδοκίες, η κυβέρνηση διαμηνύει πως δεν πρόκειται οι εξαγγελίες από Κυριάκο Μητσοτάκη το ερχόμενο Σάββατο από το βήμα της ΔΕΘ, να είναι μαξιμαλιστικές. Για να είναι όμως συνεπής προς τις δεσμεύσεις της, αναζητά τους αναγκαίους πόρους για τη χρηματοδότηση των παρεμβάσεων, κυρίως στη στέγη και την οικογένεια.

Οι παρεμβάσεις πάντως θα αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, σημαντικές κοινωνικές ομάδες και δεν θα είναι εξαιρετικά δαπανηρές. Στους στόχους όμως παραμένει η μεγαλύτερη αύξηση των μισθών των εργαζόμενων του ΕΣΥ, καθώς είναι αποδεκτό πως οι αμοιβές γιατρών και νοσηλευτών  παραμένουν χαμηλές.

Βεβαίως, όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν γίνει κινήσεις στήριξης του εισοδήματος τόσο με την ad hoc αύξηση 10% που ίσχυσε από τις αρχές του 2023 με κόστος 65 εκατ. ευρώ όσο και με τις αυξήσεις που δόθηκαν συνολικά στα μισθολόγια του Δημοσίου από τις αρχές του 2024, ύψους 20 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, αυξήσεις της τάξης του 20% δόθηκαν και στις εφημερίες, με ετήσιο κόστος περί τα 45 εκατ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, το ΕΣΥ εξακολουθεί να χειμάζεται.

Στα μέτρα που προώθησε η κυβέρνηση ήταν και η δυνατότητα γιατρών του ΕΣΥ να έχουν παράλληλη απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και να λαμβάνουν πρόσθετη αμοιβή με τη συμμετοχή τους στα απογευματινά χειρουργεία ή  με τη συμμετοχής τους στον προσωπικό ιατρό. Επίσης, αναμένεται η ΚΥΑ του υπουργείου Υγείας, για επιπλέον κίνητρα σε γιατρούς των ακριτικών περιοχών.

Εκσυγχρονισμός σχολικών κτιρίων

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Πιερρακάκης ανακοίνωσαν 11 παρεμβάσεις επί της σχολικής καθημερινότητας, συμπεριλαμβανομένου και του διορισμού 10.000 μόνιμων εκπαιδευτικών. Μεγάλη συζήτηση έγινε για την επαναφορά της αποβολής σε περίπτωση που μαθητής κάνει χρήση του κινητού του εντός της τάξης.

Οι παρεμβάσεις στα σχολεία δεν εξαντλούνται στην επαναφορά του ποινολογίου ή στη λειτουργία του ψηφιακού φροντιστηρίου, αλλά θα ανακοινωθούν ενέργειες αποκατάστασης και των σχολικών κτιρίων, πολλά εκ των οποίων είναι πεπαλαιωμένα και σε κακή κατάσταση.

Οικογένειες με αυξημένο κόστος ζωής

Πρώτο μέλημα στις αναφορές Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη θα είναι η στήριξη των οικογενειών που έχουν αυξημένο κόστος ζωής. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κυβερνητικό επίπεδο έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του Εθνικού Σχεδίου για το Δημογραφικό, το οποίο κατάρτιζε σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, όμως ο πρωθυπουργός το εξαίρεσε από την ατζέντα του Υπουργικού της Τετάρτης προκειμένου ο ίδιος να ανακοινώσει τις κρίσιμες παρεμβάσεις που θα δρομολογηθούν.

Για τρίτεκνους, πέρα από την εξίσωσή τους με τους πολύτεκνους, κάτι που θα επιφέρει μια σειρά εκπτώσεων και διευκολύνσεων σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής, το υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται παρεμβάσεις σε σχέση με τις μετεγγραφές φοιτητών για τους τρίτεκνους. Αυτό που δεν μοιάζει να προχωρά, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η περαιτέρω στήριξη οικογενειών με δεύτερο παιδί ή των μονογονεϊκών οικογενειών πέραν του υφιστάμενου πλαισίου.

Ακόμη, η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στο ελάχιστο για τα bonus που δίνουν μεγάλες εταιρείες για την απόκτηση και άλλων παιδιών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της πετρελαϊκής Motor Oil που ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι θα προσφέρει στις οικογένειες των εργαζομένων της για κάθε παιδί μετά το 2ο 5.000 ευρώ με τη γέννηση, 5.000 ευρώ μόλις το παιδί συμπληρώσει τα πρώτα 6 έτη ζωής, 5.000 ευρώ αφού γίνει 12 ετών και τέλος 5.000 ευρώ με την ενηλικίωσή του. Τα ποσά αυτά, όσο συμβολικά και αν είναι, φορολογούνται, συνεπώς ο στόχος αυτού του μέτρου θα είναι να δοθεί κίνητρο και στις επιχειρήσεις να μπουν στο παιχνίδι της στήριξης οικογενειών που αντιμετωπίζουν δυσανάλογα υψηλό κόστος ζωής.

Μεταρρυθμίσεις

Όσα ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ θα εντάσσονται σε ορίζοντα τετραετίας, θα αφορούν δηλαδή την περίοδο έως το 2027. Αυτό που επιθυμεί πάντως ο πρωθυπουργός είναι να βρει τις απαντήσεις και με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, ώστε να υπάρχει ανάσχεση του κλίματος που διαμορφώθηκε μετά τις ευρωεκλογές και από τις πυρκαγιές, αλλά και τα περιστατικά που προκύπτουν στη δημόσια υγεία, κυρίως στην περιφέρεια και φυσικά από την ακρίβεια που δημιουργεί αυξημένη δυσαρέσκεια.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα