ΔΕΘ: Ασπίδα προστασίας στην κοινωνία ο στόχος του Κυριάκου

Στοχευμένα μέτρα για την ανακούφιση των ευάλωτων συμπολιτών θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ

Με μία στοχευμένη ομιλία στον τρόπο που η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών θα προσπαθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να στείλει μήνυμα στην κοινωνία ότι η κυβέρνηση είναι παρούσα, ακούει κι επιλύει τα προβλήματα. Αυτό θα είναι σε γενικές γραμμές το περίγραμμα της ομιλίας του πρωθυπουργού στους παραγωγικούς φορείς απόψε στα εγκαίνια της ΔΕΘ στο «Βελλίδειο» Συνεδριακό Κέντρο

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι για μία ακόμη φορά να νιώσει η κοινωνία ότι μόνο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να εγγυηθεί την ευημερία και να απλώσει δίχτυ προστασίας στους ευάλωτους συμπολίτες μας. Αδιαμφισβήτητα η ακρίβεια  αποτελεί το βασικό πονοκέφαλο των νοικοκυριών, ωστόσο παράλληλα στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως υπάρχουν παθογένειες χρόνων που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Έτσι, λοιπόν, απόψε ο κ. Μητσοτάκης από την μία θα περιγράψει τον τρόπο που η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα της καθημερινότητας και από την άλλη θέλει να δείξει ότι έχει το know how για να επιλύσει τα προβλήματα στην παιδεία, στην υγεία, τις μεταφορές, την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και την ασφάλεια των πολιτών.

Μάλιστα όπως έλεγαν οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη τις προηγούμενες ημέρες «το μήνυμα των ευρωεκλογών έχει ληφθεί. Οι πολίτες ζητούν μεγαλύτερη ταχύτητα μια σειρά αλλαγών σε κρίσιμους τομείς». Στο γαλάζιο στρατόπεδο δεν περνά απαρατήρητο πως σε μια σειρά δημοσκοπήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες η Νέα Δημοκρατία κινείται στα ποσοστά που είχε στις κάλπες του Ιουνίου, όπου πέρασε  κάτω από τον πήχη που είχε τεθεί. Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως οι δημοσκοπήσεις πάντοτε έχουν την αξία τους και αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο. Βέβαια αυτό που υπογραμμίζουν είναι πως η κυβέρνηση επανεξελέγη το 2023 με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο εφαρμόζει και θα κριθεί για αυτό το 2027. Τώρα στόχος είναι – και από τη Θεσσαλονίκη – να σταλεί μήνυμα στους πολίτες πως δεν υπάρχει μεταρρυθμιστική κόπωση, όπως και το όλες οι προεκλογικές υποσχέσεις θα γίνουν πράξη.

Το οικονομικό πακέτο

Σε ό,τι αφορά το λεγόμενο «καλάθι της ΔΕΘ» συνεργάτες του πρωθυπουργού επιμένουν ότι θα περιλαμβάνει στοχευμένα μέτρα με βάση τις αντοχές της οικονομίας και η μητέρα των μαχών θα δοθεί στο πεδίο των τιμών, με παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση  της αισχροκέρδειας, αλλά και μια σειρά μέτρων που οδηγούν σε μόνιμες αυξήσεις του εισοδήματος των πολιτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό πακέτο θα περιλαμβάνει:

* Πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ»: Διεύρυνση των ορίων του προγράμματος για την ένταξη περισσότερων ενδιαφερόμενων πολιτών. Το πρόγραμμα θα πριμοδοτήσει για την επόμενη διετία τον τραπεζικό δανεισμό 20.000 δικαιούχων με υψηλότερα ηλικιακά όρια (για δικαιούχους ηλικίας 30-49 ετών), ενώ θα ισχύουν και διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια (έως 40.000 ευρώ). Το ποσό για τους πολύτεκνους θα αυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ τα επιτόκια δανεισμού για την αγορά στέγης θα είναι μηδενικά.

* Επιτόκια χορηγήσεις: Αναζητείται φόρμουλα προκειμένου να προσφέρονται δάνεια με χαμηλότερα επιτόκια για τις τρίτεκνες οικογένειες.

* Βραχυχρόνια μίσθωση: Θέσπιση περιορισμών για τη βραχυχρόνια μίσθωση, ώστε να μπορέσουν να απελευθερωθούν ακίνητα και να στραφούν στη μακροχρόνια μίσθωση. Εξετάζεται η θέσπιση μέγιστου αριθμού ενοικιάσεων στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατά τη διάρκεια του έτους.

* Κλειστά διαμερίσματα: Χορήγηση κινήτρων και αντικινήτρων ώστε να ανοίξουν κλειστά διαμερίσματα, αυξάνοντας την προσφορά. Ταυτόχρονα, θα προωθηθούν και προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών.

* Κοινωνική αντιπαροχή: Προώθηση του προγράμματος «Κοινωνική Αντιπαροχή» για την ανέγερση περισσότερων από 2.500 κατοικιών για πολίτες ηλικίας έως 39 ετών. Σημαντική θα είναι και η ενίσχυση των πολύτεκνων οικογενειών από το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή».

* Επιδόματα: Αναδιάρθρωση επιδομάτων με περαιτέρω αύξηση στο επίδομα παιδιού, καθώς και αναμόρφωση των υπολοίπων. Θα διπλασιαστούν τα επιδόματα για το δεύτερο, τρίτο παιδί και ούτω καθεξής.

* Περίθαλψη: Πρόσβαση παιδιών σε περισσότερες δωρεάν παιδιατρικές εξετάσεις.

* Φοροελαφρύνσεις: Χορήγηση φοροελαφρύνσεων για επιχειρήσεις που προσφέρουν έξτρα παροχές στους εργαζόμενους που έχουν παιδιά.

* Εργασία: Επέκταση του επιδόματος μητρότητας για εργαζόμενες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, καθώς και στην εκπαίδευση για ωρομίσθιες καθηγήτριες και δασκάλες.

* Συντάξεις: Αύξηση στις κύριες συντάξεις με βάση νέο δείκτη μισθών, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη των μισθών από την 1η Ιανουαρίου 2025. Η αύξηση όλων των κύριων συντάξεων αναμένεται να ανέλθει στο 2,5%.

* Εισφορά αλληλεγγύης: Μείωση της επιβάρυνσης των συνταξιούχων από την εισφορά αλληλεγγύης, καθώς οι αυξήσεις στις συντάξεις «ροκανίζονται» λόγω της εισφοράς.

* Προσωπική διαφορά: Χορήγηση έκτακτου επιδόματος προσωπικής διαφοράς πριν από τα Χριστούγεννα στους συνταξιούχους, που δεν θα λάβουν καθόλου ή θα λάβουν μικρό μέρος της αύξησης 2,5%  στις αποδοχές τους από την 1η Ιανουαρίου 2025. Θα είναι της τάξης 100-150-200 ευρώ θα δοθεί κλιμακωτά. Δεν θα το λάβουν όσοι έχουν κύρια σύνταξη από 1601 ευρώ και πάνω.

* Επίδομα ανεργίας: Αλλαγές στον τρόπο και στο ύψος του επιδόματος. Θα συνδέεται με τις αποδοχές και τα έτη ασφάλισης των εργαζομένων. Επίσης, θα είναι ετεροβαρές, δηλαδή περισσότερα χρήματα στην αρχή της ανεργίας και λιγότερα στο τέλος.

* Παροχές: Αύξηση των μη συνταξιοδοτικών παροχών (επιδόματα ασθένειας κ.λπ.) του ΕΦΚΑ για τους μη μισθωτούς.

* Συλλογικές συμβάσεις: Ενίσχυση κλαδικών και περιφερειακών συλλογικών διαπραγματεύσεων και περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού. Στόχος είναι να αυξηθούν οι συλλογικές συμβάσεις μέσω μιας δέσμης παρεμβάσεων και κινήτρων.

* Απασχόληση: Ενίσχυση της απασχόλησης νέων κάτω των 30 ετών, της απασχόλησης γυναικών και ενθάρρυνση της απασχόλησης για τους άνω των 55 ετών.

* Έκτακτο επίδομα: Η θετική πορεία των εσόδων το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024 αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης των δικαιούχων του κοινωνικού επιδόματος που θα χορηγηθεί στο τέλος του χρόνου, με προϋπόθεση να μην διαταραχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα. Το έκτακτο επίδομα αναμένεται να το λάβουν πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες, συνταξιούχοι και ευάλωτα νοικοκυριά. Το ποσό αυτό θα προκύψει από τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, που ανέρχεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένες αλλαγές θα μπουν σε εφαρμογή στο επίδομα ανεργίας. «Η σκέψη είναι στην αρχή της περιόδου της ανεργίας να είναι πιο υψηλό το επίδομα, να είναι εμπροσθοβαρές και μετά να βαίνει μειούμενο για να σου δίνει ένα κίνητρο για να βρεις δουλειά» σημείωσε προ ημερών η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, εξηγώντας ότι η λογική είναι ο άνεργος να παίρνει περισσότερα στην αρχή, στη δύσκολη περίοδο που ξεκινάει η ανεργία, και εν συνεχεία αυτό το ποσό να βαίνει μειούμενο προκειμένου ακριβώς να τον ωθήσει να βρει απασχόληση. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται ακόμα το ενδεχόμενο στο νέο επίδομα να προστίθεται ένα μπόνους προϋπηρεσίας, που θα αφορά ανέργους που έχουν περισσότερα χρόνια στην αγορά εργασίας.

  • ΦτηνήΣτέγη. Στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί σε ένα δεύτερο πρόγραμμα «Σπίτι Μου» με διεύρυνση των δικαιούχων (και αλλαγές στα ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια). Στο μεταξύ, πριν εκπνεύσει το 2024 αναμένεται να γίνει ο διαγωνισμός για αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου στο πλαίσιο  του  προγράμματος της «Κοινωνικής Αντιπαροχής». Βελτιώσεις μπαίνουν σε εφαρμογή και στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», που στόχο έχει να δοθούν κίνητρα προκειμένου να ανοίξουν 12.500 κλειστά διαμερίσματα.  Επίσης στόχος είναι να υπάρξουν και κάποια μορφής φορολογικά κίνητρα, ενώ στοχευμένες παρεμβάσεις έρχονται στο Airbnb.
  • Στην υγεία, μελετώνται αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ, 10.000 νέες προσλήψεις (πέρα από τις 8.000 που έχουν γίνει την τελευταία πενταετία), αναδιοργάνωση των εφημεριών και επιπλέον κίνητρα για τις άγονες περιοχές, την ώρα που σε εξέλιξη βρίσκεται η κτιριακή αναβάθμιση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.
  • Στον τομέα της Παιδείας, ένα από τα σενάρια θέλει την ανακαίνιση όλων των παλαιών σχολικών κτιρίων, συμπληρωματικά στους 10.000 εκπαιδευτικούς που διορίστηκαν φέτος και στα νέα μέτρα λειτουργίας των σχολείων, όπως ανακοινώθηκαν εντός της εβδομάδας.
  • Εισφορές: Σύμφωνα με πληροφορίες  από τις εκπλήξεις που θα περιλαμβάνει το καλάθι της ΔΕΘ είναι η επιτάχυνση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Με βάση το αρχικό σενάριο οι εργοδοτικές εισφορές επρόκειτο  να μειωθούν κατά 0,5%  το 2025 και κατά 0,5 % το 2027. Ωστόσο φαίνεται πως βρέθηκε ο δημοσιονομικός χώρος και η μείωση θα μπει σε εφαρμογή σε μία δόση το 2025. Το κόστος του μέτρου είναι 500 εκατομμύρια και προήλθαν μετά από διαπραγμάτευση του Κωστή Χατζηδάκη με την Κομισιόν. Ο υπουργός Οικονομικών πέτυχε να πάρει το οκ των Βρυξελλών για αύξηση των δαπανών, λόγω της εξαιρετικής εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
  • Φορολογικό: Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό το 2025 πρόκειται να υπάρξει κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Επίσης αναμένεται να υπάρξει και μία  ακόμα έκπληξη στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών με στοχευμένες αλλαγές που δεν θα αλλάζουν βέβαια την φιλοσοφία του νόμου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα