Δεν βλέπουν πρόωρες εκλογές στο Ποτάμι

Στο Ποτάμι παρά το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Τσιόδρας δήλωσε πως «η κυβέρνηση δεν σώζεται ούτε με προπαγάνδα, ούτε με ανασχηματισμό», εν τούτοις δεν βλέπουν πρόωρες εκλογές. Τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο. Αντίθετα στην Σεβαστουπόλεως εκτιμούν πως ο Αλέξης Τσίπρας, παρά την λαϊκή κατακραυγή από όλες τις κοινωνικές ομάδες έχει γαντζωθεί στην εξουσία και θα προσπαθήσει να την κρατήσει μέχρι το τέλος.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Σε κάθε περίπτωση κι όπως η «Α» έχει γράψει ουκ ολίγες φορές, το Ποτάμι θα συνεχίσει τη μοναχική του πορεία. Θα ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και παράλληλα θα αναδεικνύει τις δικές του προτάσεις επί όλων των καυτών ζητημάτων. Στόχος της Σεβαστουπόλεως είναι η παρεμβατικότητα του κόμματος να γίνει συνείδηση στους ψηφοφόρους, με βασικό στόχο να έχει εκλογικά οφέλη, καθώς οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δεν ευνοούν το Ποτάμι.

Ημερίδα για τη δικαιοσύνη
Μία από τις δράσεις που ετοιμάζει το Ποτάμι είναι αυτή για τη Δικαιοσύνη. Στη Σεβαστουπόλεως θεωρούν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί ακόμη και με άκομψο τρόπο να ελέγξει την δικαιοσύνη και γι’ αυτό έλαβαν θέση υπέρ του Ισίδωρου Ντογιάκου, τόσο όταν διέρρευσε η ποινή του στα ΜΜΕ, όσο και την Τρίτη που του επιδόθηκε η απόφαση της ποινής για στέρηση μισθού επί 40 ημέρες, με συνέπεια την έκπτωση του από το αξίωμα του προϊσταμένου της εισαγγελίας εφετών Αθήνας, μία θέση που επανεξελέγη πανηγυρικά προ ολίγων ημερών.

Και όπως σχολίασαν από το Ποτάμι: «Τελικά η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, πέτυχαν αυτό που επεδίωκαν: την έκπτωση του Ισίδωρου Ντογιάκου από τη θέση του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών. Αγνόησαν έτσι πλήρως την γνώμη των συναδέλφων του εισαγγελέων που προ ημερών τον ανέδειξαν σε αυτό το αξίωμα μετά από άδεια που είχε δώσει στον κ. Ντογιάκο ο Άρειος Πάγος για να κατέλθει στις εκλογές. Η ενέργεια αυτή έρχεται να προστεθεί σε σειρά κρουσμάτων, με τελευταίο όσα συνέβησαν στο ΣτΕ, που δείχνουν ότι δημιουργείται μια άκρως προβληματική κατάσταση στο χώρο της Δικαιοσύνης με ευθύνη της ηγεσίας της και της κυβέρνησης. Οι καθεστωτικές αντιλήψεις των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που εκδηλώνονται όλο και συχνότερα, υπονομεύουν ένα από τους βασικούς πυλώνες της δημοκρατίας».

Θέση πήρε το Ποτάμι και για τις παραιτήσεις των δύο αντιπροέδρων του ΣτΕ. Έτσι στην ανακοίνωση του επισημαίνεται: «Οι ηχηρές παραιτήσεις των δύο Αντιπροέδρων του Συμβουλίου Επικρατείας, Κ. Σακελλαροπούλου και Χρ. Ράμμου, από μέλη της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ εξαιτίας της ανακοίνωσης για την αναβολή της διάσκεψης στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, και κυρίως τα όσα πολύ σοβαρά καταγγέλλουν με τις επιστολές τους, αποδεικνύουν ότι η κατάσταση στη Δικαιοσύνη έχει γίνει θεσμικά επικίνδυνη. Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρέπει να σταματήσουν τις πιέσεις και πρέπει να καταλάβουν ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι και δεν θα γίνει παράρτημα της εξουσίας τους».

Η ημερίδα που διοργανώνει η Επιτροπή Διαλόγου του Ποταμιού θα διεξαχθεί την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου στις 19.00 στο αμφιθέατρο του ΕΒΕΑ με θέμα «Ποιος απειλεί τη Δικαιοσύνη».

Ομιλητές στην ημερίδα θα είναι οι Παναγιώτης Πικραμμένος (πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας, πρώην Πρωθυπουργός), ο Νίκος Αλιβιζάτος (καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών), ο Βασίλης Μαρκής (αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου ε.τ., επίτιμος  Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων), ο Ιωάννης Τέντες (Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ε.τ.) και ο Γιώργος Δημήτραινας (επίκουρος καθηγητής ΔΠΘ, πρώην γ.γ. Υπουργείου Δικαιοσύνης).  Οι ομιλητές πέραν των δικών τους θέσεων θα απαντήσουν σε ερωτήματα που έχουν υποβάλλει φίλοι και μέλη του κόμματος, καθώς στην ιστοσελίδα του Ποταμιού υπάρχει ειδική ενότητα.

Χαρακτηριστικά για το θέμα του Ισίδωρου Ντογιάκου και για την σπουδή που έδειξε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, για να “προστατεύσει” την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, η Γιάννα Παναγοπούλου (νομικός και υπεύθυνη του τομέα Δικαιοσύνης του Ποταμιού) μεταξύ άλλων σε άρθρο της υποστήριξε ότι «το κύρος όμως του δικαστικού λειτουργού ούτε με πειθαρχικές διώξεις και καταδίκες κατοχυρώνεται ούτε με μηνύσεις και “παύσεις” περιφρουρείται. Σφυρηλατείται με την προσωπική στάση του καθενός.

Η παύση του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών λίγες ημέρες μετά την πανηγυρική επανεκλογή του, δεδομένης και της διαβεβαίωσης του Υπουργείου Δικαιοσύνης ότι δεν θα εκπέσει του αξιώματος λόγω νομοθετικής μεταβολής, δεν στερείται μόνο στοιχειώδους “πολιτικού τακτ”, όπως στερούνταν και η έφεση για το ύψος της ποινής που άσκησε ο ίδιος Υπουργός εναντίον της πρωτόδικης πειθαρχικής απόφασης. Αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη τη στρατηγική της, με πρωτοφανείς και απροκάλυπτες παρεμβάσεις επιδιώκει να επικαθορίσει τη Δικαιοσύνη, να την εργαλειοποιήσει και εν τέλει να χειραγωγεί τη δικαστική έκβαση κρίσιμων δικαστικών υποθέσεων με ποινικές κυρίως διαστάσεις, οι οποίες εξυπηρετούν την πολιτική της ατζέντα, όπως υποθέσεις επιχειρηματιών, ώστε να επιχειρηματολογεί στους οικονομικά αδυνάτους ότι διώκονται τα «διεφθαρμένα επιχειρηματικά συμφέροντα»! Η διάκριση των εξουσιών, διακόσια πενήντα οκτώ χρόνια μετά την έκδοση του Πνεύματος των νόμων του Μοντεσκιέ, με την εξουσία των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, πλησιάζει όλο και πιο πολύ το μύθο».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα