«Βλέπει» ανάπτυξη υπό προϋποθέσεις

Μηνύματα τόσο για τους δανειστές όσο και για το οικονομικό επιτελείο κόμισε στο Hilton το μεσημέρι της Τρίτης ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των «Θεσμών» και την ελληνική αντιπροσωπεία.

Τι είπε ο κ. Στουρνάρας; Ότι οι μεν δανειστές πρέπει να αντιληφθούν πως η ελληνική οικονομία δεν αντέχει τόσο μεγάλους στόχους πλεονάσματος τα επόμενα χρόνια και ότι οι δε κυβερνώντες πρέπει να ολοκληρώσουν επιτέλους τις μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επανέλαβε στους επικεφαλής των «θεσμών» τη θέση που έχει διατυπώσει επισήμως η ΤτΕ για την ανάγκη μείωσης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% στο 2% για μετά το 2018. Οι ελεγκτές του μνημονίου ΙΙΙ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές υπέδειξαν ως αρμόδιο όργανο αυτών των συζητήσεων το Eurogoup.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πηγή της ΤτΕ μετά τη συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών υπογράμμιζε με έμφαση ότι τον στόχο να πέσει ο πήχης των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Είναι μαζί μας 100%», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του στελέχους της ΤτΕ. «Η κρίση δεν έχει τελειώσει. Κανείς δεν μπορεί να πει κάτι τέτοιο. Τα περισσότερα έχουν γίνει ήδη, λίγα μένουν να γίνουν» ανέφεραν ακόμα πηγές προσκείμενες στον Γιάννη Στουρνάρα.

Την ίδια ώρα, ανεπίσημη ενημέρωση από την ΤτΕ αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 2,5% το 2017, χαμηλότερο από το 2,7% που προβλέπουν το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι δανειστές και ως εκ τούτου δικαιολογείται απολύτως και η ανάγκη μείωσης του στόχου για το πλεόνασμα. «Για το 2017 αναμένουμε ανάπτυξη 2,5%, κυρίως από ξένες επενδύσεις, με την προϋπόθεση ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα προχωρήσουν όπως έχει προγραμματιστεί» πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Τέλος, η εκτίμηση της ΤτΕ σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, ανεβαίνει από το 0,5% ( που προβλέπεται στον  προϋπολογισμό) στο 0,8%. Ως κίνητρο προς την κυβέρνηση να ολοκληρώσει τάχιστα την δεύτερη αξιολόγηση εκτιμάται η επισήμανση από πηγές της ΤτΕ ότι μετά  την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, στις 25 Μαΐου, επέστρεψαν στις τράπεζες 4,6 δισ. ευρώ καταθέσεων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα