Bαθαίνει η κρίση στην Τουρκία – Ρεκόρ 14 ετών για τον πληθωρισμό

Bαθαίνει η κρίση στην Τουρκία αφού εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός σημειώνοντας ρεκόρ 14 ετών με την  Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αμέσως μετά τη νέα αυτή εξέλιξη ανακοίνωσε ότι θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εξασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών και του νομίσματος.

Πιο συγκεκριμένα, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2003 σκαρφάλωσε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Αύγουστο, με την τουρκική λίρα να κινείται πτωτικά έναντι του δολαρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 2,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ έκαναν άλμα 17,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017.

Στο 17,9% ο πληθωρισμός δεν υπεβαίνει απλώς τις προβλέψεις, αλλά κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2003, γεγονός που πιέζει το τουρκικό νόμισμα, το οποίο υποχωρεί κατά περίπου 2,7% στις 6,74 λίρες ανά δολάριο.

Η κύρια αιτία της αδυναμίας του τουρκικού νομίσματος, όπως μεταδίδει το Bloomberg, υπήρξε η άρνηση της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια. Η επόμενη συνεδρίαση για τη λήψη αποφάσεων είναι προγραμματισμένη για τις 13 Σεπτεμβρίου.

Οι τουρκικές αρχές αντέδρασαν στην κρίση πρώτα ισχυριζόμενες πως η χώρα είναι θύμα οικονομικής επίθεσης από το εξωτερικό, κυρίως από τις ΗΠΑ, και κατόπιν λαμβάνοντας μέτρα για την ρευστότητα. Αν όμως η κεντρική τράπεζα εξακολουθήσει να εμποδίζεται να προχωρήσει σε ουσιαστική αύξηση των επιτοκίων, η κρίση θα επιδεινωθεί.

Ηδη το κόστος είναι τιμωρητικό για τις τουρκικές τράπεζες, ενώ αυτό αυξάνεται συνεχώς για τις επιχειρήσεις. Υπάρχει περίπτωση χρεοκοπίας ή στάσης πληρωμών.

Τράπεζες και επιχειρήσεις έχουν μεγάλες υποχρεώσεις σε ξένο νόμισμα. Η ελεύθερη πτώση του νομίσματος σε μια χώρα που εξαρτάται σε υψηλό βαθμό από τον εξωτερικό δανεισμό είναι εξαιρετικά επισφαλής. Από μόνη της, η αύξηση των επιτοκίων δεν πρόκειται να επιλύσει την τουρκική κρίση, αλλά θα είναι ένα ελάχιστο μέτρο για να μην επιδεινωθεί.

Η αδυναμία της Αργεντινής να ελέγξει την ελεύθερη πτώση του νομίσματος παρά την αύξηση των επιτοκίων στο 60% απεικονίζει με σαφήνεια τις επιπτώσεις του να κάνεις πολύ λίγα, πολύ αργά.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα