Αυτοί ξεπερνούν κάθε όριο, εμείς κατευνάζουμε τα… πάθη

Η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών και η κυβέρνηση, με ανακοινώσεις τους, επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους και να κατευνάσουν την "αγριότητα" κινήσεων (κυρίως από την Τουρκία) και λόγων (κυρίως από τη Βόρεια Μακεδονία), δημιουργώντας την υποψία πως ως χώρα λειτουργούμε επικοινωνιακά και ποτέ με μακροχρόνια πλάνο και σχέδιο που θα μπορούσε να διαφυλάξει τα ελληνικά συμφέροντα

Οι καθησυχαστικές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, πως εμείς έχουμε όπλα να αντιμετωπίσουμε την αλλαζονεία της γείτονος Βόρειας Μακεδονίας, εφόσον επιμείνει να χρησιμοποιεί το όνομα “Μακεδονία” δεν αρκεί.
Επανειλημμένως, η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών και η κυβέρνηση, με ανακοινώσεις τους, επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους και να κατευνάσουν την “αγριότητα” κινήσεων (κυρίως από την Τουρκία) και λόγων (κυρίως από τη Βόρεια Μακεδονία), δημιουργώντας την υποψία πως ως χώρα λειτουργούμε επικοινωνιακά και ποτέ με μακροχρόνια πλάνο στη βάση ενός σχεδίου, που θα μπορούσε να διαφυλάξει τα ελληνικά συμφέροντα.
Όσο ήρεμα κι αν μοιάζουν τα νερά και οι ενοχλήσεις της Άγκυρας να είναι μειωμένες στην πράξη, στα βασικά θέματα (Αιγαίο, Κύπρος) κάθε τρεις και λίγο ο Ταγίπ Ερντογάν ή στελέχη του μας επαναφέρουν στη θλιβερή πραγματικότητα.
Οι Τούρκοι επιδιώκουν, με μια μακροχρόνια στρατηγική, τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και τον οριστικό διαμελισμό της Κύπρου.    
Αεροπλανοφόρο Θράκη
«Αναμένεται να γίνει η πιο αποτελεσματική δύναμη της Γαλάζιας Πατρίδας», έγραφε τούρκικη εφημερίδα για το νέο υπερσύγχρονο «γιγάντιο αεροπλανοφόρο» που θα φέρει την ονομασία…  «Θράκη», TCG Trakya. Ένας απίστευτος συνδυασμός Θράκης και Γαλάζιας Πατρίδας που πιστοποιεί του λόγου το αληθές. Το καλό κλίμα είναι τεχνητό και αν ο όποιος ελληνοτουρκικός διάλογος δεν αποδώσει στους Τούρκους τα αναμενόμενα, είναι πολύ πιθανόν να έχουμε τρομακτική αναζωπύρωση των παραβιάσεων στο Αιγαίο.
Θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο
Παράλληλα, οι αντιδράσεις των γειτόνων τον Απρίλιο στην προοπτική θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο ήταν υπέρ το δέον έντονες, τέσσερις μήνες μετά τη Διακήρυξη Φιλίας που υπέγραψαν στην Αθήνα Μητσοτάκης και Ερντογάν. Ξεπέρασαν κάθε όριο, αμφισβητώντας και πάλι την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, αναφερόντας και τις «γκρίζες ζώνες». Έφτασαν μαλιστα στο σημείο, για πολλαστή φορά, να ερμηνεύσουν με τον δικό τους τρόπο το Διεθνές Δίκαιο και τη Διακήρυξη Φιλίας: «Το διεθνές ναυτικό δίκαιο ενθαρρύνει τη συνεργασία και επί περιβαλλοντικών θεμάτων, μεταξύ παράκτιων κρατών σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, και στο πλαίσιο αυτό η χώρα μας είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο Αιγαίο. Δεν θα δεχτούμε τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται. Επαναλαμβάνουμε ότι τα εν λόγω θαλάσσια πάρκα δεν θα έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα στο πλαίσιο των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών στο Αιγαίο». Προχώρησε δε ακόμη περισσότερο απειλώντας και τους “τρίτους”, συμπεριλαμβανομένης της Ε.Ε., «να μην γίνουν εργαλείο για τις πολιτικές κινήσεις της Ελλάδας σχετικά με τα περιβαλλοντικά της προγράμματα».
Και για πολλαστή φορά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κατέβασε τους τόνους κατηγορώντας την Αγκυρα ότι… πολιτικοποιεί (σικ) ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα.
Κύπρος: 50 χρόνια κοροϊδία
Την ίδια ώρα, δηλώσεις Τουρκοκυπρίων και του ίδιου του Ερντογάν (λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Κ. Μητσοτάκη) μιλούν για δύο κράτη στην Κύπρο, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια τις αποφάσεις του ΟΗΕ.
«Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο», δήλωσε ο πρωθυπουργός, «επιτέλους η Κύπρος να πάψει να είναι το τελευταίο διαιρεμένο νησί, το οποίο βρίσκεται εντός ευρωπαϊκής επικράτειας και να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη και διατηρήσιμη λύση του κυπριακού ζητήματος».
Αλήθεια, σε ποιους αναφέρεται; Τόσες δεκαετίες, τόσα χρόνια πότε ακριβώς ξεφύγαμε από τα λόγια Δικαίου;  
Η Τουρκία λοιπόν, αλλιώς ερμηνεύει τα ήρεμα νερά, αλλιώς τα αντιλαμβανόμαστε εμείς. Εμείς λέμε πως δεν αλλάζουμε στάση στα βασικά εθνικά μας θέματα, αλλά επιμένουμε στον κατευνασμό του γίγαντα, που όμως θεωρεί την υποχωρητικότητά μας αδυναμία.
Τι ακριβώς συζητούν οι δύο ηγέτες και τι έχουν συναποφασίσει;    
Ναι, σήμερα ο πρωθυπουργός θα βρισκόταν με τον Γενικό Γραμματέα ΟΗΕ, Γκουτιέρες, με σκοπό την εμπλοκή του σε μια ακόμα προσπάθεια, την οποία θεωρούμε επιβεβλημένη να γίνει για να μπορέσει επιτέλους αυτή η μεγάλη πληγή να κλείσει. Πού ακριβώς πατά αυτή η πρωτοβουλία;

«Βόρεια Μακεδονία» εκτός, «Μακεδονία» σκέτο εντός

Γράφαμε προχθές στην Άποψη, πως ενώ η νέα πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας αυξάνει την ένταση με την Ελλάδα, χρησιμοποιώντας με τρόπο απροκάλυπτο το όνομα “Μακεδονία” ακόμη και στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, εμείς δείχνουμε να αρκούμαστε σε δηλώσεις παραβιάσεων. Ο μεν πρωθυπουργός δήλωσε στην Ουάσινγκτον ότι είναι ανάγκη να υπάρξει σεβασμός της Συμφωνίας των Πρεσπών και πως η πρόοδος, η ασφάλεια και η ευημερία βασίζονται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συμφωνιών. Και πως η Συμφωνία των Πρεσπών επέτρεψε τη διεύρυνση της Συμμαχίας με την προσχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας. Ο δε υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, αφού επανέλαβε ότι η χρήση του όρου “Μακεδονία” συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών και πως η συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες αποτελεί τη βάση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, άφησε μια αιχμή: «Η πορεία προς την ευρωπαϊκή ένταξη, δήλωσε, δεν μπορεί να νοηθεί παρά μόνον με πλήρη υιοθέτηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και με πλήρη και χωρίς όρους συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες». Που σημαίνει πως μπορούμε να εμποδίσουμε την ευρωπαϊκή σας πορεία.

Όμως, σε μια περίοδο συνεχών προκλήσεων αρκεί εμμέσως να αναφερόμαστε στα όπλα που έχουμε στη φαρέτρα μας σε διπλωματικό επίπεδο; Δεν απαιτείται ανέβασμα των τόνων και άμεση απειλή που θα στοιχειωθετείται με συγκεκριμένα βήματα; Με ποιες κινήσεις θα αντιδράσει το υπουργείο Εξωτερικών; Τι θα μπορέσουμε να κάνουμε με τις ελληνικές εταιρίες-πολυεθνικές που έχουν οικομικά συμφέροντα στα Σκόπια;

Το υπουργείο Εξωτερικών και ο κ. Γεραπετρίτης έχουν έτοιμο κάποιο σχέδια ανάσχεσης;

Αναλύουμε τις δηλώσεις του κ. Μίτσκοσκι, για να δούμε τι κρύβουν από πίσω και σε αποσκοπούν;

«Είναι ενδιαφέρον πώς μία ορκωμοσία της Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να στρέψει την προσοχή ολόκληρης της ελληνικής και ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και η άνευ αρχών αναμονή της χώρας μας στον προθάλαμο αναμονής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περισσότερες από δυόμισι δεκαετίες, με υψηλό τίμημα να μην σχολιάζεται ούτε να αποτελεί οποιοδήποτε αντικείμενο ενδιαφέροντος», είχε δηλώσει ο Χρίστιαν Μιτσκόσκι σε εκδήλωση στην πόλη Στρούγκα.

Μήπως στόχος των Σκοπιανών είναι η επιτάχυνση της εισόδου στην Ε.Ε μετά από δυόμιση δεκαετίες και χρησιμοποιεί την ονομασία για να πιέσει προς είσπραξη κερδών και εθνικής ωφέλειας;  

Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Η Ελλάδα δεν θα αποκαλύψει τα όπλα της αν η Β. Μακεδονία επιμένει να μην τηρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών», όμως αυτή η ήπιων τόνων αντίδραση ίσως να έκρυβε κάποια δύναμη, η εμπειρία όμως λέει, πως συνήθως απλώς κρύβει απουσία ενός σχεδίου που θα μπορούσε να μας βγάλει από άλλο ένα βαλκανικό αδιέξοδο…

Κι αν δεν υπάρχει, είναι βέβαιο πως οι προκλητικοί Σκοπιανοί θα επιμένουν να κοροϊδεύουν μιλώντας εκτός (όπως στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ) ως Βορειομακεδόνες και εντός ως Μακεδόνες, με «μακεδονικό στρατό», «μακεδονική κυβέρνηση» και «μακεδονικό λαό».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα