ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΘΡΙΛΕΡ: Ασταθής ψυχολογικά, αλλά όχι τρομοκράτης

Στην αρχή μας τρόμαξε… Μετά μας έκανε να χαμογελάσουμε… Στη συνέχεια μας αναστάτωσε πάλι… Τελικά, όμως, ο ερωτοχτυπημένος αεροπειρατής της EgyptAir αποφάσισε να παραδοθεί στις Αρχές, με το θρίλερ που εκτυλίχθηκε από νωρίς το πρωί της Τρίτης στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, να έχει τελικά αίσιο τέλος. Ας βάλουμε, όμως, τα πράγματα σε μία σειρά:

Περί τις 08:30 το πρωί της Τρίτης αεροσκάφος των Αιγυπτιακών αερογραμμών, τύπου Airbus 320, ζήτησε άδεια για αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Λάρνακας της Κύπρου. Η πληροφορία ελήφθη από τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου και αφορούσε αεροπλάνο το οποίο εκτελούσε πτήση από Αλεξάνδρεια προς Κάιρο (MS-181) υπό καθεστώς αεροπειρατείας από τουλάχιστον έναν «ένοπλο», σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες.

Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας στις 8:46 το πρωί, έπειτα από απειλή του 59χρονου αεροπειρατή Σεΐφ Ελντίν Μουσταφά προς τον πιλότο Ομάρ Αλ Γκαμάλ, ότι σε διαφορετική περίπτωση θα πυροδοτούσε γιλέκο με εκρηκτικά, σύμφωνα με το Russia Today. Σύμφωνα με πληροφορίες κυπριακών μέσων ενημέρωσης, ο πιλότος επικαλέσθηκε έλλειψη καυσίμων προκειμένου να προσγειώσει το αεροσκάφος στη Λάρνακα, αποκρύπτοντας αρχικά ότι πρόκειται για αεροπειρατεία. Μετά την προσγείωση το αεροσκάφος απομονώθηκε σε ειδικό χώρο του αεροδρομίου προς την παραλία Μακένζι.

Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας και σύμφωνα με συγκεχυμένες πληροφορίες μετέφερε 56 επιβάτες και 7 μέλη πληρώματος. Η αεροπειρατεία εκδηλώθηκε όταν βρισκόταν 70 μίλια από το Αεροδρόμιο Λάρνακας, ενώ το αεροδρόμιο έκλεισε και οι πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας δρομολογήθηκαν για το αεροδρόμιο της Πάφου. Στήθηκε ομάδα κρίσεως για την αντιμετώπιση της κατάστασης και τις απαραίτητες διαβουλεύσεις. Ο αεροπειρατής, ζήτησε αρχικά να απομακρυνθούν όλα τα αστυνομικά οχήματα, αλλά και τα οχήματα ασφαλείας του αεροδρομίου, για να επιτρέψει την αποβίβαση γυναικών και παιδιών επιβατών.

Έπειτα από επίμονο αίτημα του ενόπλου συνδέθηκαν οι σκάλες στο αεροπλάνο και λίγο πριν τις 10:00 το πρί ξεκίνησε η αποβίβαση των επιβατών, οι οποίοι κρατούσαν χειραποσκευές. Δύο Μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, οι Ιωαννουπόλεως Δαμασκηνός και Μιτρίας Νικόδημος, που βρίσκονταν μεταξύ των επιβατών αφέθηκαν ελεύθεροι. Επίσης, επετράπη σε όλες τις γυναίκες και παιδιά αιγυπτιακής καταγωγής να εγκαταλείψουν το αεροπλάνο και κρατήθηκαν αρχικά στο αεροσκάφος μόνο τρεις επιβάτες και τέσσερα μέλη του πληρώματος, σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης.

Όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής του κυπριακού ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Ζήνων, 56 επιβάτες αφέθηκαν αρχικά ελεύθεροι. Λίγο μετά τις 14:30 αφέθηκαν ελεύθεροι και οι τελευταίοι όμηροι, ενώ περίπου στις 14:30 ο αεροπειρατής παραδόθηκε στις κυπριακές αρχές, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα μάλιστα με τις κυπριακές αρχές, «δεν επρόκειτο για τρομοκράτη αλλά για πρόσωπο ασταθούς ψυχολογικής κατάστασης», ενώ όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, διαπιστώθηκε ότι τα «πυρομαχικά» του αεροπειρατή ήταν καλύμματα φορητών τηλεφώνων. Είχαμε μια τέτοια υποψία είπε ο κ. Κασουλίδης, αλλά έπρεπε να λάβουμε όλα τα μέτρα. Επίσης δήλωσε ότι είχαν φτάσει από την Αίγυπτο στο αεροδρόμιο της Πάφου Αιγύπτιοι κομάντος και διαπραγματευτής, γνώστης της αραβικής γλώσσας, οι οποίοι τελικά δεν χρειάστηκε να επέμβουν.

Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι ο αεροπειρατής παραδόθηκε, αφού η κυπριακή κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα του για ανεφοδιασμό του αεροσκάφους με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα