Από την ΕΠΟ κρίνονται οι εκλογές των ομοσπονδιών

Στην ΕΠΟ έχουν στρέψει το βλέμμα τους οι πρόεδροι όλων των αθλητικών ομοσπονδιών και περιμένουν τις εξελίξεις για να προσαρμόσουν και το δικό τους πρόγραμμα για τις εκλογές που θα αναδείξουν τις νέες διοικήσεις. Ο κορωνοϊός ανέτρεψε όλα τα δεδομένα. Όπως γράφτηκε, «μέχρι και τον Βασιλακόπουλο μπορεί να κρατήσει στην προεδρία της ΕΟΚ για άλλον ένα χρόνο».

Σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο 2725/1999, εκλογές στις ομοσπονδίες γίνονται το τετράμηνο μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων, δηλαδή το τελευταίο διάστημα κάθε ολυμπιακής χρονιάς. Με δεδομένη τη μετάθεση του «Τόκιο 2020» στο 2021 εξ αιτίας του κορωνοϊού, γεννήθηκε η εύλογη απορία για το πότε θα διεξαχθούν οι αρχαιρεσίες. Το μπέρδεμα έγινε ακόμα μεγαλύτερο, διότι κάθε νόμος στην Ελλάδα έχει ασάφειες ή παράθυρα. Το επιχείρημα ότι «θα κάνουμε εκλογές του χρόνου, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες» μπλοκάρεται από τη διάταξη που αναφέρει ρητά ότι «η θητεία των διοικητικών συμβουλίων είναι τετραετής».

Οι νόμοι, βέβαια, είναι σαν τον έρωτα. Περνάει με τον… επόμενο, όπως τραγούδησε και ο Σπυράκος. Ούτε ερμηνευτική εγκύκλιος μπορεί να προσπεράσει το θεσμικό πλαίσιο, ούτε μία υπουργική απόφαση. Τον χρόνο των εκλογών στις αθλητικές ομοσπονδίες, λοιπόν, θα καθορίσει με νομοθετική ρύθμιση ο Λευτέρης Αυγενάκης.

κού

Κι εδώ μπαίνει στην εξίσωση η ΕΠΟ. Για την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έχει δοθεί η διαβεβαίωση από τον υφυπουργό Αθλητισμού σε FIFA και UEFA για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Μέσω φυσικά μίας νομοθετικής παρέμβασης που θα διαχώριζε την ΕΠΟ από τον 2725 και θα επέβαλλε τη διενέργεια των εκλογών πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τον Ιούνιο ή στις αρχές Ιουλίου.

Στις άλλες ομοσπονδίες παρακολουθούν τις εξελίξεις, διότι θεωρούν ότι μέσα από την απόφαση για το ποδόσφαιρο θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και για εκείνες. Το θέμα καίει περισσότερο τους παράγοντες που είτε έπιασαν τα 71 χρόνια ζωής είτε θα σβήσουν τόσα κεράκια μέσα στο 2021 και αυτόματα θα τεθούν εκτός συναγωνισμού για τις εκλογές με βάση τον πρόσφατο νόμο του Αυγενάκη. Στις υπόλοιπες δεν υπάρχει προβληματισμός.

Ουσιαστικά, οι αρχαιρεσίες καίνε τον Γιώργο Βασιλακόπουλο στην ΕΟΚ, τον Βασίλη Σεβαστή στον ΣΕΓΑΣ, τον Μανώλη Κατσιαδάκη στην Ξιφασκία. Κι αυτές κρατούν διαφορετική στάση απέναντι στον υφυπουργό Αθλητισμού. Άλλες έχουν υιοθετήσει επιθετική τακτική, κάποιες απλά παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Το ενδιαφέρον του Κούβελου

Οι εξελίξεις με τις εκλογές απασχολούν και τον Ισίδωρο Κούβελο. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας είχε εκφράσει τις διαφωνίες του για τα όρια ηλικίας που θέσπισε ο Αυγενάκης. Άσκησε σκληρή κριτική στη συγκεκριμένη διάταξη. Αλλά επί της ουσίας τον βολεύει η εφαρμογή της, επειδή αυτόματα μπορεί να φύγουν από την πρώτη γραμμή κάποιοι παράγοντες που παραδοσιακά βρέθηκαν απέναντί του σε κάθε προσπάθειά του να κερδίσει τις εκλογές στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Αν και επίσημα ο Κούβελος δηλώνει ότι δεν τον ενδιαφέρει η θέση, οι πληροφορίες που διακινούνται δεξιά και αριστερά αναφέρουν ότι ήδη άρχισε μια προεκλογική εκστρατεία. Αρχικά όχι για τον ίδιο, αλλά για την επικράτηση των φίλων του σε ομοσπονδίες όπως ο ΣΕΓΑΣ. Αν τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών τον βολέψουν, ο σύζυγος της Ντόρας Μπακογιάννη θα διεκδικήσει το χρίσμα της κυβέρνησης για να διεκδικήσει την ΕΟΕ.

Ενδιαφέρεται και ο Κούβελος, λοιπόν, για τις εξελίξεις στην ΕΠΟ. Με το σκεπτικό ότι ο χρόνος εκλογών της θα προεξοφλήσει τις αποφάσεις του Αυγενάκη και για τις υπόλοιπες ομοσπονδίες.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, πάντως, κρατάει κλειστά τα χαρτιά του. Όπως δηλώνει σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του, αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η προστασία της αθλητικής κοινότητας και περιμένει τις αποφάσεις από το υπουργείο Υγείας πριν προχωρήσει στις δικές του παρεμβάσεις. Για την ΕΠΟ, βέβαια, ο Αυγενάκης περιμένει και τις κινήσεις της FIFA και της UEFA. Βρίσκεται σε επαφή μαζί τους και θα πράξει ανάλογα με τον χρόνο που θα επιστρέψει η ζωή στην κανονικότητά της. Στο περιβάλλον του, πάντως, υποστηρίζει ότι για το ποδόσφαιρο μπορεί να υπάρξει εντελώς διαφορετική προσέγγιση διότι υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις έναντι των διεθνών αρχών. Και ρίχνει λάδι στη φωτιά, που σιγοκαίει τα σωθικά όσων περιμένουν να μάθουν πότε θα γίνουν οι εκλογές και αν θα έχουν δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα