Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ και αντιπαράθεση με Βορίδη για τη συγχώνευση των τραπεζών

Στην επίθεση που εξαπέλυσε ο Μάκης Βορίδης κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη για τη συγχώνευση των τραπεζών Αττικής και Παγκρήτιας, απάντησε με σκληρή δήλωση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Το γραφείο Τύπου του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κάλεσε τον υπουργό Επικρατείας να δώσει εξηγήσεις σε τρία καίρια ζητήματα:

1. Αν ισχύει ότι η συμφωνία της συγχώνευσης της Τράπεζα Αττικής με την Παγκρήτια Τράπεζα περιλαμβάνει την καταβολή 900 εκατομμυρίων ευρώ από το Δημόσιο, αλλά την πλειοψηφία της Τράπεζας θα την έχουν οι ιδιώτες, οι οποίοι καταβάλλουν μόλις 268 εκατομμύρια ευρώ. Ποιος ωφελείται από αυτή τη συμφωνία; Το δημόσιο συμφέρον ή οι φίλοι της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στην οποία ο κ. Βορίδης μετέχει ως υπουργός Επικρατείας;

2. Μήπως ο κ. Βορίδης, ο οποίος δήθεν κόπτεται για την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, έχει να πει κάτι για το «κούρεμα» του δανείου του Πρώτου Θέματος, ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ; Υπήρξε κυβερνητική παρέμβαση, ναι ή όχι;

3. Τα υπονοούμενα του κ. Βορίδη περί εξυπηρέτησης θιγόμενων συμφερόντων από τον Στέφανο Κασσελάκη συνιστούν πολιτική αθλιότητα. Αν ο υπουργός Επικρατείας διαθέτει έστω και τη στοιχειώδη πολιτική αξιοπρέπεια, να μιλήσει με στοιχεία και ονόματα.

Ολόκληρη η δήλωση Βορίδη

«Αναζητήστε τα αντίθετα συμφέροντα που ενδεχομένως εξυπηρετεί ο κ. Κασσελάκης». Σύμφωνα με τον αυτά είναι αντίθετα με τον πέμπτο πυλώνα.

Στο θέμα του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα αφού περιέγραψε το συλλογισμό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, αλλά και το σημερινό πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών, συμπέρανε: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Κασσελάκης θέλουν κούρεμα των καταθέσεων ας το πουν». Υπενθύμισε ακόμη, ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, οι συμβουλευτικοί οίκοι έψαχναν πολύ καιρό για ιδιώτη-επενδυτή και κατέληξε στο συλλογισμό του λέγοντας πως «αν δεν κάναμε συμφωνία, θα είχαμε κατάρρευση δύο τραπεζών, κούρεμα καταθέσεων. Αλλος επενδυτής, με άλλους όρους, δεν υπάρχει. Γι’ αυτό η Τράπεζα της Ελλάδος μίλησε για βέλτιστη ουσιαστικά, συμφωνία».

Παραλλήλως, ο Μ. Βορίδης είπε και αυτό: «Γκρινιάζουμε όλοι για το μεγάλο εύρος διαφοράς επιτοκίου μεταξύ καταθέσεων και χορηγήσεων; Θέλουμε να ενισχύσουμε τον τραπεζικό ανταγωνισμό; Να, ο πέμπτος πυλώνας. Φτιάχνουμε μια ισχυρή τράπεζα που δεν είναι από τις τέσσερις συστημικές, προκειμένου να ενισχύσουμε τον ανταγωνισμό. Και να μπει αυτή η τράπεζα διεκδικητικά και ανταγωνιστικά – σας κάνω την πρόβλεψη ότι αυτή η τράπεζα θα έχει εξ αρχής, με τη δημιουργία της, το επόμενο δευτερόλεπτο, 1,5 μονάδα καλύτερο επιτόκιο».

Η συνέντευξη έκλεισε, όμως, με μια μομφή προς το πρόσωπο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Απαντώντας, εν προκειμένω, στο «κατηγορώ» του κ. Κασσελάκη ότι η κυβέρνηση εξυπηρετεί συμφέροντα, έριξε το γάντι λέγοντας: «Αναζητήστε τα αντίθετα συμφέροντα, που ενδεχομένως εξυπηρετεί ο κ. Κασσελάκης». Με άλλα λόγια, «δείτε ποια είναι τα θιγόμενα, ανταγωνιστικά συμφέροντα», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας που έκλεισε με την επισήμανση, ότι η δημιουργία του πέμπτου πυλώνα «εξυπηρετεί τον ανταγωνισμό» και όποιος δεν θέλει το νέο σχήμα, «δεν θέλει τον ανταγωνισμό».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα