Αντιπολιτευτική «ισορροπία» για τη Φώφη

Ασκήσεις ισορροπίας σε τεντωμένο σχοινί κάνει το τελευταίο διάστημα η Φώφη Γεννηματά, προκειμένου, όπως λένε οι συνεργάτες της, να αναδείξει στην κοινωνία τη σημασία του 3ου πόλου μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας.

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Έτσι, σε όλες τις τελευταίες παρεμβάσεις της κρατά ίσες αποστάσεις από τα δύο κόμματα. Από τη μία κριτικάρει σκληρά το κυβερνητικό έργο και από την άλλη επιτίθεται στη Ν.Δ. για το γεγονός ότι εμμένει ακόμη σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Με αυτή την τακτική η κα Γεννηματά ελπίζει ότι θα έχει κέρδη από τον λυσσαλέο πόλεμο που έχουν ξεκινήσει κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, και στον αντίποδα η ίδια επιμένει ότι «με εθνική στρατηγική και συνεργασία να αλλάξουμε το μείγμα πολιτικής, καθώς το πρόγραμμα που υπέγραψε ο Τσίπρας δεν βγαίνει».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επιμένει στην ανάγκη «εθνικής γραμμής», βασισμένης στο δίπτυχο Ανάπτυξη-Κοινωνική Συνοχή. Στόχος της είναι να προωθηθούν προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, την αγορά και την οικονομία, να επαναπροσδιοριστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% το 2018 και να επιταχυνθεί η συμφωνία για την αναδιάρθρωση-απομείωση του δημοσίου χρέους. Συγκεκριμένα προτείνει:

1] Προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στην αγορά, στην οικονομία, που θα ενισχύσουν το επενδυτικό κλίμα, θα απελευθερώσουν τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, θα δημιουργήσουν νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας και θα οδηγήσουν σε αναπτυξιακή έκρηξη.

2] Επαναπροσδιορισμός του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% από το 2018, με παράλληλη αλλαγή-βελτίωση των έντονα υφεσιακών και κοινωνικά άδικων όρων του προγράμματος.

3] Επιτάχυνση της συμφωνίας για την αναδιάρθρωση-απομείωση του δημοσίου χρέους, ώστε να επανέλθει το κλίμα εμπιστοσύνης για την Ελλάδα στις αγορές και να υπάρξει εισροή κεφαλαίων.

Στη Χαριλάου Τρικούπη διαπιστώνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μνημόνιο για έβδομο συναπτό έτος, όταν όλες οι χώρες με αντίστοιχα προβλήματα μπήκαν και ήδη έχουν εξέλθει, και παρ’ όλα αυτά ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. συμπεριφέρονται σαν να μη συμβαίνει τίποτα. «Παντού υπήρξε στοιχειώδης συνεννόηση εκτός από την Ελλάδα, όπου η Ν.Δ. είχε άλλη συνταγή και ο ΣΥΡΙΖΑ μαγική λύση», λένε, καταλογίζοντας στα δύο μεγάλα κόμματα ανευθυνότητα, την οποία και πληρώνει ακριβά ο ελληνικός λαός.

«Όποιος αρνείται και σήμερα τη συνεννόηση και την ανάγκη εθνικής γραμμής για κρίσιμα ζητήματα όπως το χρέος και τα πλεονάσματα προτάσσοντας το μικροκομματικό του συμφέρον προσφέρει πολύ κακές υπηρεσίες στη χώρα και τους πολίτες της», λένε, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ για εθνική γραμμή είναι πρόταση εξόδου από τα μνημόνια.

Ο εκλογικός νόμος και οι αντάρτες
Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα πρέπει, στο μεταξύ, να αποφασίσουν τι θα κάνουν εάν τελικά η κυβέρνηση προχωρήσει στην κατάθεση νέου εκλογικού νόμου.

Η κα Γεννηματά μετέβη στο Μαξίμου με τρεις θέσεις για να διορθωθεί ο εκλογικός νόμος. Συγκεκριμένα, ζήτησε «σπάσιμο» των εκλογικών περιφερειών, διατήρηση του 3% ως όριο εισόδου στη Βουλή και απλή αναλογική με bonus στο πρώτο κόμμα μόνο εφόσον αυτό συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 40%. Κάτι που σημαίνει ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα είναι αδύνατος αυτός ο στόχος και με τον κίνδυνο ακυβερνησίας μετά από μία εκλογική μάχη να είναι ορατός. Βέβαια, όπως τονίζουν από το ΠΑΣΟΚ, πρώτα θα περιμένουν το κυβερνητικό σχέδιο και εν συνεχεία θα τοποθετηθούν.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι όσα έχουν ακουστεί έως τώρα δεν απέχουν πολύ από απόψεις που κατατέθηκαν και από τη Χαρ. Τρικούπη στο πρόσφατο παρελθόν. Ο Κώστας Σκανδαλίδης τόνισε ότι «η λογική της πρότασης που τείνει να εμφανίσει η κυβέρνηση είναι στα πλαίσια της αρχικής λογικής της δικής μου πρότασης πριν ψηφιστεί ο πρώτος νόμος, το 2002-2003. Είναι δηλαδή του μικρού bonus». Ο κ. Σκανδαλίδης ετάχθη υπέρ της ευρύτερης δυνατής συμφωνίας ανάμεσα στα κόμματα για τον εκλογικό νόμο.

Και άλλα στελέχη, όπως η Εύη Χριστοφιλοπούλου, τάσσονται υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου «ώστε να εφαρμοστεί από τις επόμενες εθνικές εκλογές». Ωστόσο, τόσο η κα Χριστοφιλοπούλου, όσο και ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου εκφράζουν τις αμφιβολίες τους αν η αλλαγή του εκλογικού νόμου συνιστά σχεδιασμό της κυβέρνησης, ή απλό επικοινωνιακό τέχνασμα.

Το πρόβλημα για την κα Γεννηματά θα μεγιστοποιηθεί εάν τελικά προχωρήσει η κυβέρνηση και καταθέσει νέο εκλογικό νόμο χωρίς μπόνους στο πρώτο κόμμα κι επιδιώξει να το περάσει στη Βουλή με 200 ψήφους, ώστε να ισχύσει άμεσα. Τότε η κα Γεννηματά θα πρέπει να σταθμίσει τα υπέρ και τα κατά. Ο εν δυνάμει σύμμαχός της, το Ποτάμι, έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν δέχεται να μην υπάρχει μπόνους. Επίσης οι μισοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν θα ψηφίσουν το κυβερνητικό σχέδιο. Οπότε ξαφνικά το ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα και θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, καθώς όσοι πάνε ενάντια στο κόμμα θα πρέπει να διαγραφούν.

Και δεν μιλάμε για τυχαίους βουλευτές. Για παράδειγμα οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος επιθυμούν έναν αναλογικότερο νόμο, αλλά με μπόνους, ώστε η λύση να είναι η συμμετοχή του πρώτου κόμματος στην κυβέρνηση. Αντίθετα, όπως υποστηρίζουν, «ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται ο νέος νόμος να είναι υπέρ του δεύτερου κόμματος, ώστε να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση όπως στην Πορτογαλία».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα