Ανδρουλάκης: «Δεν θέλουν να δουλέψουν στον τουρισμό λόγω κακών συνθηκών»

Στην έλλειψη συλλογικων συμβάσεων και ελέγχων στην αγορά αποδίδει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την άρνηση χιλιάδων εργαζομένων να δουλέψουν στον χώρο του τουρισμού - Τεράστια τα έσοδα αλλά και οι ελλείψεις σε προσωπικό

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο και τον γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για τις συνθήκες, τις δυσκολίες και την προοπτική του ελληνικού τουρισμού.

«Ο τομέας του τουρισμού έχει αναπτυχθεί περαιτέρω τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας. Τα άμεσα έσοδα ξεπερνούν τα 28 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της χώρας μας. Έρχονται κάθε χρόνο πάνω από 32 εκατομμύρια τουρίστες στην Ελλάδα και, παρόλα αυτά, βλέπουμε φαινόμενα όπως ελλείψεις άνω των 80.000 σε προσωπικό, γεγονός που αποκαλύπτει ότι χιλιάδες Έλληνες που θα μπορούσαν να εργαστούν σε αυτόν τον τομέα, δεν τον επιλέγουν λόγω συνθηκών εργασίας και προοπτικής. Για αυτό, λοιπόν, θεωρούμε ότι οι συλλογικές συμβάσεις είναι πάρα πολύ σημαντικές, όπως και οι έλεγχοι στην αγορά για να υπάρχει σεβασμός στα δικαιώματα των εργαζομένων» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης, σε δηλώσεις του.

Επανέλαβε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την επέκταση του επιδόματος μητρότητας από τους 6 στους 9 μήνες για τις εποχικά εργαζόμενες μητέρες και την επαναφορά της χρονικής ισχύος του επιδόματος ανεργίας στους πέντε μήνες.

Όπως είπε, «επιδιώκουμε όταν ένας κλάδος της οικονομίας πάει πολύ καλά, τα οφέλη να διαχέονται στην κοινωνία και κυρίως στους εργαζομένους, ώστε και οι επιχειρήσεις να ευημερούν, αλλά να ευημερεί και η κοινωνία».
«Να μπουν κανόνες για ένα βιώσιμο επιχειρείν για την κοινωνία»

Πρόσθεσε πως τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα οποία δείχνουν πως αντί να συγκλίνουν τα κέρδη με τους μισθούς όπως στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, υπάρχει πλήρης απόκλιση. «Είμαστε τρίτοι σε κέρδη επιχειρήσεων στην Ευρώπη των 27 και προτελευταίοι, -26οι και καταϊδρωμένοι-, σε μισθούς. Αυτό πρέπει να αλλάξει, ιδιαίτερα σε αυτόν τον τομέα, ο οποίος αναπτύσσεται ραγδαία, κάτι που θα πρέπει να γίνει με κανόνες βιωσιμότητας και σεβασμού στο περιβάλλον, διότι ο υπερτουρισμός μπορεί να μας κάνει ξένους στην πατρίδα μας. Δεν λέω να μπούμε εμπόδιο στο επιχειρείν, αλλά να μπουν κανόνες για ένα βιώσιμο επιχειρείν για την ελληνική κοινωνία» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα