Ανακούφιση και προβληματισμός

Με ανακούφιση δέχθηκαν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για το πολυνομοσχέδιο στο Μαξίμου και όπως μας έλεγε συνεργάτης του πρωθυπουργού «περάσαμε και αυτό τον κάβο, αλλά μέχρι να βρούμε απάνεμο λιμάνι έχουμε δρόμο μπροστά μας».

Βέβαια για να αποφευχθούν ατυχήματα η δικομματική κυβέρνηση αναγκάστηκε να προβεί σε αρκετές διορθώσεις, ώστε να ικανοποιήσει τους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Η συζήτηση του νομοσχεδίου πάντως αποτέλεσε την αφορμή για να εκφραστούν σε κομματικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο για πρώτη φορά επιφυλάξεις και κριτική στην ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική. Αν και πρωτοστάτησαν στην κριτική η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Νικήτας Κακλαμάνης στο γενικό κλίμα ανησυχίας συμμετείχαν κυριολεκτικά δεκάδες βουλευτές της ΝΔ που πλέον δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το που πηγαίνει το σκάφος από την στιγμή που κόπηκε το παλαμάρι.

Σύμφωνα με μία εκτίμηση είναι μία προειδοποίηση προς την ηγεσία της κυβέρνησης να μην φέρει δημοσιονομικά μέτρα το Φθινόπωρο. Οι βουλευτές είναι ανήσυχοι από την εξέλιξη του δημοσιονομικού προγράμματος και εκφράζουν αμφιβολίες για το «αν θα βγει το πρόγραμμα». Φυσικά, όλοι συμφωνούν ότι αν η κυβέρνηση αναγκαστεί να φέρει εισπρακτικά μέτρα δεν θα περάσουν και θα πέσει.

Κατά Στουρνάρα
Η αντίδραση των βουλευτών της Ν.Δ. κατά του Γ. Στουρνάρα φάνηκε πιο μαζική στο θέμα των αποζημιώσεων της ΕΡΤ. Το τελεσίγραφο των βουλευτών της ΝΔ – που δεν αποτελούν ομογενοποιημένη ομάδα, αλλά έχουν ετερόκλητες απόψεις  για πολλά θέματα – ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά του Μεγάρου Μαξίμου και τελικά ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η διάταξη αποσύρεται προσωρινά, θα επαναδιατυπωθεί και θα κατατεθεί στη Βουλή από τον αρμόδιο υπουργό.

Η απόσυρση της διάταξης έγινε δεκτή σχεδόν με πανηγυρισμούς στους διαδρόμους από τους βουλευτές της ΝΔ που θεωρούσαν ότι πέτυχαν σπουδαία νίκη και τους ενίσχυσε με αυτοπεποίθηση. Έλεγαν μάλιστα ότι δεν θα διστάσουν να κινηθούν με ανάλογη διάθεση και αποφασιστικότητα και στο μέλλον. Η κίνηση των βουλευτών σε καμία περίπτωση δεν συνιστά αμφισβήτηση της ηγεσίας υπό τον Αντ. Σαμαρά, αλλά στέλνει πολλαπλά μηνύματα στο Μέγαρο Μαξίμου ότι από εδώ και στο εξής θα πρέπει να υπάρχει από τους υπουργούς ουσιαστική διάθεση για συνεργασία, συζήτηση και διαβούλευση επί των νομοσχεδίων.

Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους όμως όλοι σχεδόν τονίζουν ότι πλέον για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της ΝΔ έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης και τμήμα των συνεργατών του Πρωθυπουργού, ενώ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι τα εσωκομματικά και ενδοκυβερνητικά «καρφώματα» κυριαρχούν περίπου τρεις εβδομάδες μετά τον ανασχηματισμό.

Η πλειονότητα των βουλευτών επισημαίνει ότι υπάρχει δυσφορία για τμήμα της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής και όλοι αναμένουν και άλλες διορθωτικές κινήσεις και επιμένουν ότι ο κ. Σαμαράς πρέπει να κάνει «γενναίες κινήσεις» στην αλλαγή προσώπων, ακόμη και στο επιτελείο του. Παράλληλα, λένε ότι οι πρωτοβουλίες δεν πρέπει να περιοριστούν στον ανασχηματισμό που έγινε, αλλά υπάρχει η ανάγκη παραγωγής πολιτικής, καθώς και να γίνει πιο αποτελεσματική η κυβέρνηση.

Η σημασία του διαγγέλματος
Ίσως γι αυτό ο πρωθυπουργός ο οποίος φυσικά έχει τα δικά του αισθητήρια και αφουγκράζεται την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος απηύθυνε χθες το διάγγελμα, το οποίο στιγματίστηκε από το «σαρδάμ», που έπαιξε στον αέρα και αναπαρήχθη από το Ίντερνετ. Ο κ. Σαμαράς θέλησε αφενός να πιστωθεί την επιτυχία της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και με βάση αυτό να αποκαταστήσει και να επαναφέρει το «success story».

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να απαντήσει στην γενικότερη ανησυχία και υποστήριξε ότι τα θετικά της τελευταίας διαπραγμάτευσης με την Τρόικα είναι αποτέλεσμα της επίτευξης των στόχων. Ο πρωθυπουργός επιμένει ότι από πέρυσι έχει αλλάξει η διεθνής εικόνα της χώρας αλλά αντιπαρέρχεται ότι επί των ημερών του έχει επιδεινωθεί το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Σημείωσε βέβαια ότι «η ανηφόρα συνεχίζεται αλλά ότι το τέλος είναι κοντά  και σύντομα έρχονται καλύτερες ημέρες για τον λαό».

Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας και προσμονής στην κοινωνία καθώς αγωνιά για το πώς θα αντιδράσουν οι πολίτες από τον Σεπτέμβριο, όταν θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα παλαιότερα και νεότερα φορολογικά μέτρα.

Η κυβέρνηση στο εξής για να αποφύγει τις γκρίνιες, αλλά και τις συνάξεις βουλευτών έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην επίσκεψη του Βόλφρανγκ Σόιμπλε, αλλά και στην επικείμενη άφιξη του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λου, που θα είναι η πρόβα-τζενεράλε πριν από την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Ομπάμα τον Λευκό Οίκο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα