Αλβανία: Η… Βενεζουέλα των δυτικών Βαλκανίων

Έντονο άρωμα νοθείας στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα αλλά οι Βρυξέλλες κάνουν διακοπές

Την προηγούμενη εβδομάδα η «Α» είχε φιλοξενήσει ένα εκτενές ρεπορτάζ για τα όσα μεσαιωνικά συμβαίνουν με τις προεδρικές εκλογές στη μακρινή Βενεζουέλα, όπου ο Νικολάς Μαδούρο πανηγυρίζει τη νίκη και την ανανέωση –για τρίτη φορά– της θητείας του, αλλά η αντιπολίτευση της χώρας διαμαρτύρεται έντονα ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι προϊόν εκτεταμένης νοθείας κι ότι επί της ουσίας ψήφισαν και τα… δέντρα.

Τέτοιου είδους πρακτικές σαν της Βενεζουέλας υποτίθεται ότι η Ευρώπη είτε δεν τις είχε δει να συμβαίνουν είτε τις κουβαλάει ως κάποιες ελάχιστες μελανές μνήμες παλαιότερων εποχών σε ταραγμένες περιοχές της Γηραιάς Ηπείρου. Και λέμε «υποτίθεται» διότι στη γειτονική μας Αλβανία που την περασμένη Κυριακή διεξήχθησαν οι επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στον δήμο Χειμάρρας, το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας αμφισβητείται έντονα.

Ως γνωστόν, ο πρώην εκλεγμένος ομογενής δήμαρχος και από τον φετινό Ιούνιο εκλεγμένος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, Φρέντι Μπελέρης, καθαιρέθηκε ετσιθελικά από την κυβέρνηση του Έντι Ράμα και τον περασμένο Μάρτιο καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλακή για το φερόμενο αδίκημα της ενεργητικής διαφθοράς για τις δημοτικές εκλογές που είχαν διεξαχθεί τον Μάιο του 2023. Την περασμένη Κυριακή, λοιπόν, οι κάλπες στη Χειμμάρα ξαναστήθηκαν, ο Πέτρος Γκικουρίας ήταν αυτός που διεκδίκησε τη θέση του Μπελέρη έχοντας την ανοιχτή υποστήριξη του τελευταίου, αλλά ενώ οι οιωνοί έδειχναν ότι η μάχη θα κερδηθεί, νικητής βγήκε τελικά ο… special one του σοσιαλιστικού κόμματος του Έντι Ράμα, Βαγγέλης Τάβος. Σημειώνεται ότι ο Τάβος κέρδισε τον δημαρχιακό θώκο της Χειμάρρας για λιγότερες από 1.500 ψήφους, και δεν φαντάζει τυχαίο ότι μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία καταγγέλλουν πως στις επαναληπτικές εκλογές τη 4η Αυγούστου υπήρξε πληθυσμιακή αλλοίωση του εκλογικού σώματος και ότι σε χιλιάδες πολίτες της Χειμάρρας δεν επετράπη καν να ψηφίσουν με την πρόφαση ότι οι ταυτότητές τους είχαν λήξει!!!

Το περιστατικό που έχει έντονη οσμή… μαγειρέματος δεν άφησαν ασχολίαστο ελληνικές διπλωματικές πηγές που αντέδρασαν διαρρέοντας πως οι παραπάνω καταγγελίες εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για το αδιάβλητο της διαδικασίας και ότι η δημοκρατική αρχή και το ευρωπαϊκό κεκτημένο επιβάλλουν στις αλβανικές αρχές να αξιολογήσουν και να απαντήσουν όλες τις αναφορές που σχετίζονται με την ακεραιότητα των εκλογών.

Δεν ξέρουμε ποιοι στην Αθήνα ή τις Βρυξέλλες θεωρούν ότι ο Ράμα θα σπεύσει να συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις αλλά είναι βέβαιο ότι τίποτα τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Καταρχάς διότι η Ελλάδα περιορίστηκε σε μία… μισή και έμμεση διαμαρτυρία που μοιάζει να δραπέτευσε από το έρκος των οδόντων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο άγνωστο γιατί δεν σήκωσε το βάρος μιας επίσημης ανακοίνωσης αλλά προτίμησε την «ασφάλεια» των ανώνυμων διπλωματικών πηγών. Κατά δεύτερον διότι οι Βρυξέλλες –εν προκειμένω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο– ενώ αποφάνθηκαν τη Δευτέρα ότι ελλείψει στοιχείων δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τα εκλογικά αποτελέσματα στη Βενεζουέλα, για τη… Βενεζουέλα των Δυτικών Βαλκανίων δεν είδαν και δεν άκουσαν nada που θα έλεγε κι ο Μαδούρο.

Με αυτή την αφορμή, ίσως είναι τελικά καιρός η Αθήνα να σκληρύνει τη στάση της και να ρωτήσει ευθέως τους κρατούντες τα ηνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν αυτή είναι η διεύρυνση που θέλουν φίλοι και εταίροι μας στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων για την οποία τόσο κόπτονται . Μία Αλβανία που δεν σέβεται το κράτος δικαίου; Ένα κρατίδιο σαν τα Σκόπια που καπηλεύεται αλυτρωτικά το όνομα της Μακεδονίας; Ένα Κόσοβο που θέλει να παρακάμψει τις υποχρεώσεις του και (με ελληνικό «σπρώξιμο», για να μην ξεχνιόμαστε…) θέλει να ενταχθεί στα κλεφτά στο Συμβούλιο της Ευρώπης; Ή μήπως μια Ελλάδα που λέει σε όλα «ναι»; Ο ευρών αμειφθήσεται…

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα