Αλμέιδα: Κάντο όπως ο Βαλβέρδε

«Όλοι τρέχουν, όλοι παίζουν» το δόγμα του Αργεντινού προπονητή της ΑΕΚ με το οποίο έχει κερδίσει τα αποδυτήρια, αλλά έχει καταφέρει και να «πνίγει» τους αντιπάλους με το πρέσινγκ στο γήπεδο, όπως έκανε στο παρελθόν ο Βάσκος τεχνικός στον Ολυμπιακό

Ο Ματίας Αλμέιδα έχει φέρει μια επαναστατική αλλαγή στον τρόπο παιχνιδιού της ΑΕΚ. Η ομάδα του  με την πίεση που ασκεί στον αντίπαλο τον… πιάνει από τον λαιμό, τον πνίγει ενώ παράλληλα δίνει ανάσες στις δικές τις πιο πίσω γραμμές, θωρακίζοντας με επιθετικό τρόπο τα μετόπισθεν.

Η ΑΕΚ μεταμορφώθηκε στα χέρια του Αργεντινού και έγινε μια άκρως επιθετική ομάδα στο πρωτάθλημα.

Φάνηκε ξεκάθαρα στο τελευταίο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ όταν δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στον αντίπαλό της.

Το ενδεικτικό της πίεσης ψηλά, ήταν ότι ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να βγάλει την μπάλα πολλές φορές σωστά από την άμυνά του και με το build up που έστηνε από πίσω έσπασε αρκετές φορές το πρέσινγκ της ΑΕΚ.

Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί…

Από τον αγώνα  στη Λεωφόρο με τον Παναθηναϊκό και μετά καμία ομάδα δεν κατάφερε να κάνει κατά μέσο όρο σε κάθε της κατοχή 8.2 πάσες απέναντι στην πίεση της ΑΕΚ.

Οι παίκτες του Άρη στο Χαριλάου έφτασαν τις 5.9 πάσες πριν την πρώτη αμυντική ενέργεια της ΑΕΚ.

Ο Λουτσέσκου πήγε να παίξει με την ΑΕΚ, όπως αγωνίστηκε με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη και τον κέρδισε. Όμως, υπήρχε διαφορά στην αντίδραση που είχαν οι δυο ομάδες.

Στο Καραϊσκάκη μπορεί να πέτυχε, αλλά στη Νέα Φιλαδέλφεια αυτό δεν ήταν αρκετό, με την  ΑΕΚ να «πνίγει» τον αντίπαλό της με τα 18 κλεψίματα που του έκανε στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου, δηλαδή στον χώρο της άμυνας του ΠΑΟΚ, όταν προσπαθούσε με πάσες να οργανώσει το παιχνίδι του.

Για να εξηγούμαστε…

Τέτοιο ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο, με αυτά τα χαρακτηριστικά, έπαιξε ο Βαλβέρδε στον Ολυμπιακό.

Ο  τρόπος παιχνιδιού είναι ο ίδιος, με το πρέσινγκ ψηλά από τον αντίπαλο τερματοφύλακα κιόλας με ακρίβεια με αλληλοκαλύψεις , με ρυθμό μόλις περνάει το πρώτο πρέσινγκ (από τους επιθετικούς και τους ακραίους), να πηγαίνει στο δεύτερο, που ήταν ο Σιμανσκι και μετά αν περάσει και από κει να καθαρίζουν πίσω τα στόπερ, και στη συνέχεια κατευθείαν αν μπορεί να χτυπήσει κάθετα με πάσες η ατομική αν είναι κοντά η σαν τρίτη επιλογή να ανοίξει στα άκρα, αλλά πάντα με γρήγορες μεταβιβάσεις, όπως γινόταν επί εποχής Βαλβέρδε στον Ολυμπιακό.

Αυτή τη δουλειά έκανε το καλοκαίρι ο Αλμέιδα στην ΑΕΚ την περίοδο της προετοιμασίας.

Ήρθε, είδε, δοκίμασε, άλλαξε και καταστΆλαξε σε ένα σύστημα που ταιριάζει και στα χαρακτηριστικά της ομάδας και στα θέλω του ίδιου.

Ένταση, επιθετικό ποδόσφαιρο, ό,τι χρειάζεται ένα γήπεδο σαν τη Φιλαδέλφεια για να παίξει και αυτό τον ρόλο του. Βρήκαν κομβικό ρόλο στην ομάδα παίκτες όπως οι Ρότα, Μοχαμάντι και Σιμάνσκι και αναγεννήθηκε το χαμένο πρότζεκτ Γκαρσία με αποτέλεσμα (μετά την αλλαγή θέσης πού του έκανε και τον βάζει να παίζει σέντερ φορ) να τον θέλουν μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες…

Όσοι βλέπουν μπάλα συμφωνούν ότι τέτοια ολοκληρωτική ΑΕΚ έχουμε να δούμε από τον Μπάγεβιτς το 2002/03, με την ομάδα του Ντέμη, του Τσιάρτα, του Ζαγοράκη και του Κατσουράνη.

Αυτό το στυλ παιχνιδιού είναι πολύ δύσκολο. Δεν το βλέπεις στην Ελλάδα.  Το είχε παίξει ο Βαλβέρδε και γι’αυτό έφτασε σαν προπονητής στην Μπαρτσελόνα. Δείχνει να το πετυχαίνει ο Αλμέιδα, αλλά θέλει  υπομονή και ψυχραιμία απ τους φίλους της ΑΕΚ όταν θα έρθει ένα άτυχο αποτέλεσμα.

Επί Βαλβέρδε στον Ολυμπιακό γίνονταν πράγματα στην προπόνηση κυρίως με την τακτική. Ο Βάσκος από την προετοιμασία δούλευε πάνω σε συγκεκριμένους τομείς  με τους παίκτες.

Για παράδειγμα μπορεί ο Ολυμπιακός να έπαιζε επιθετικά, αλλά η επιμονή του Ερνέστο Βαλβέρδε στην αμυντική τακτική ήταν ένα μέρος της καθημερινότητας για τους παίκτες του Ολυμπιακού, οι οποίοι έκαναν δεκάδες προπονήσεις μόνο για το πρέσινγκ.

Ο Βαλβέρδε  χώριζε τους παίκτες του σε τρία γκρουπ και το πρόγραμμα περιελάμβανε δίτερμα στο μισό γήπεδο μεταξύ δύο εκ των τριών γκρουπ, ενώ το τρίτο που «περίσσευε» εκτελούσε μια διαφορετική άσκηση, όμως, όταν αμύνονταν όλοι είχαν το ίδιο ζητούμενο… την ασφυκτική πίεση!

Όσον αφορά τους επιτιθέμενους το ζητούμενο ήταν η σωστή υποδοχή της μπάλας και το ξεμαρκάρισμα…

Αυτό που θέλει να εφαρμόσει στην ΑΕΚ, ο Αλμέιδα.

Η διακοπή θα ευνοήσει την ΑΕΚ γιατί θα δουλέψει κι άλλο στις λεπτομέρειες στο πρέσιγκ αυτό που κάνει, όπως επίσης θα ευνοήσει  και η μεταγραφική περίοδος γιατί οι πέντε αλλαγές -εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλοι παίκτες – μπορούν  να υποστηρίξουν αυτό το πρέσινγκ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα