Άλλοι οι υποψήφιοι, άλλοι οι πρωταγωνιστές

Σε αδιέξοδο στρατηγικής φαίνεται να έχουν οδηγηθεί και οι τέσσερις υποψήφιοι για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας, δεδομένου ότι η ρητορική και η προεκλογική δράση τους επικεντρώνονται στην ανάδειξη των προσωπικών προφίλ τους και όχι στις προτάσεις και το όραμά τους για την πορεία του κόμματος, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, έναντι των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών ζητημάτων που απασχολούν τη χώρα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Μόνο οι πολιτικές και ιδεολογικές αναφορές-διαφορές του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Απόστολου Τζιτζικώστα και του Άδωνι Γεωργιάδη, δεν πρωταγωνιστούν στη «γαλάζια» προεκλογική περίοδο, καθώς οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής – Αντώνης Σαμαράς –κατά πρώτο λόγο– και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατά δεύτερο, επανέρχονται με κάποιο μαγικό τρόπο στο επίκεντρο. Την ίδια ώρα, η μάχη των 4 υποψηφίων έχει εξελιχθεί σε άγονη αντιπαράθεση για το εάν λόγου χάριν είναι αναγκαία η τηλεμαχία, ή για το εάν έπρεπε η Ν.Δ. να ψηφίσει το 3ο μνημόνιο που έφερε ο Αλέξης Τσίπρας. Κι όλα αυτά λίγες μόνο ημέρες μετά τα «γκάζια» εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο συνέδριο της Μαδρίτης, επειδή η Ν.Δ. δεν υπερψηφίζει τα προαπαιτούμενα, τα οποία έχουν συμπεριληφθεί στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ο Άδ. Γεωργιάδης για να κερδίσει πόντους έχει ανεβάσει κατακόρυφα τη ρητορική του τονίζοντας πως «με αυτόν πρόεδρο δεν θα καλοπεράσει ο Τσίπρας», ενώ χρεώνει στον Μεϊμαράκη ως «εγκληματική επιλογή», όπως τη χαρακτήρισε, την ψήφιση του μνημονίου αλλά και το γεγονός πως «ο Τσίπρας πήρε λευκή επιταγή». Στην ίδια λογική και ο Απ. Τζιτζικώστας, που ανέφερε πως, αν δεν συμφωνούσε η Ν.Δ., κινδύνευε η χώρα μας να βρεθεί έξω από τον πυρήνα της Ευρώπης και έξω από τον πυρήνα του ευρώ, αλλά διευκρίνισε πως είναι «άλλο να ψηφίζουμε μέτρα τα οποία αποδεδειγμένα βρίσκονται στη λάθος κατεύθυνση».

Αντίθετος στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που ο Αλ. Τσίπρας δεν αντέξει κοινοβουλευτικά να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, είναι ο Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ ο Β. Μεϊμαράκης ζήτησε σκλήρυνση της αντιπολιτευτικής τακτικής της Ν.Δ. για το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής και των θεμάτων της επικαιρότητας.

Η τακτική
Την ίδια ώρα, οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι 15 ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες αναπροσαρμόζουν τη στρατηγική τους. Ο Τζιτζικώστας αναδεικνύει τον άφθαρτο και φρέσκο χαρακτήρα της υποψηφιότητάς του λόγω της ηλικιακής του ταύτισης με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. Παράλληλα, ο Άδ. Γεωργιάδης επιχειρεί να καλλιεργήσει ένα κλίμα «επικείμενης έκπληξης» για την υποψηφιότητά του, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης προωθεί μέσω της καμπάνιας του την άποψη ότι αποτελεί τη σοβαρή και μεταρρυθμιστική επιλογή των νεοδημοκρατών που θα σπεύσουν στις κάλπες της 22ας Νοεμβρίου.

Τις προθέσεις και τις διαθέσεις του για το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει ξεκαθαρίσει ούτε ο Β. Μεϊμαράκης, το επιτελείο του οποίου έχει εστιάσει τη μέχρι τώρα προεκλογική δράση του σε επισκέψεις ανά την επικράτεια. Εκεί, σε συναντήσεις με στελέχη του κόμματος γίνεται υπενθύμιση του πλούσιου κομματικού παρελθόντος του μεταβατικού προέδρου της «γαλάζιας» παράταξης. «Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν έφυγε ποτέ από το κόμμα. Ήταν πάντα στις επάλξεις της παράταξης, στην πρώτη γραμμή, παρών σε όλα τα μεγάλα γεγονότα, είτε σαν στρατηγός είτε σαν απλός στρατιώτης», αναφέρουν οι συνεργάτες του σε κάθε επαφή τους με «γαλάζια» στελέχη.

Εξάλλου, ο ίδιος φιλοτέχνησε όλα τα προηγούμενα χρόνια το προφίλ του «θεματοφύλακα της ψυχής» της Νέας Δημοκρατίας. Από την εποχή που ήταν στην ΟΝΝΕΔ και αργότερα στο κόμμα, προσπαθούσε να παρεμβαίνει στις διάφορες κρίσεις δημιουργώντας αυτοπεποίθηση στους «γαλάζιους» ψηφοφόρους και αποκαθιστώντας την ισορροπία μεταξύ των «βαρόνων» του κόμματος και των ομάδων τους – πρακτικές όμως οι οποίες, όπως λένε οι αντίπαλοί του, εκφράζουν το «παλιό».

Πού κατευθύνονται τα μεγάλα και τα μικρά τζάκια της παράταξης
Η Νέα Δημοκρατία, όπως έχει εξελιχθεί σε όλα αυτά τα χρόνια, είναι ένα κόμμα όπου τα τζάκια, όπως έχουν γράψει πολλάκις, πάντα είναι αναμμένα. Ειδικά σε περιόδους εσωκομματικών εκλογών. Στα 41 χρόνια της ζωής της Ν.Δ., οι πολιτικές οικογένειες αποτελούν από μόνες τους αυτό που σε άλλα κόμματα ονομάζονται τάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες τις κοινοβουλευτικές περιόδους οι οικογένειες πάντα είχαν τουλάχιστον έναν εκπρόσωπο στη Βουλή. Κάτι που συμβαίνει και σήμερα, παρά το γεγονός ότι η Ν.Δ. έχει τη μικρότερη δύναμη της κοινοβουλευτικής της ιστορίας.

Οι βασικές πολιτικές οικογένειες της Ν.Δ., τα παραδοσιακά τζάκια της παράταξης, παίζουν τον δικό τους ρόλο στην εσωκομματική διαδικασία, καθώς επηρεάζουν τους «γαλάζιους» ψηφοφόρους. Όλοι σχεδόν επιζητούν την εύνοια των οικογενειών και θέλουν τον καλό λόγο ή το νεύμα των εκπροσώπων τους, παρά την προσπάθειά τους να πείσουν ότι δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με τις βαρονίες, τις οικογένειες και τα τζάκια!

Και μόνο η σπουδή των περισσοτέρων να προστρέξουν στον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, είναι ενδεικτική της προσπάθειάς τους να δείξουν ότι έχουν την εύνοια του πρώτου στην κεντροδεξιά παράταξη. Σύμφωνα με πηγές από το «καραμανλικό» στρατόπεδο, αυτή η κατάσταση προβλημάτισε την οικογένεια Καραμανλή και ειδικά τον Αχιλλέα, αδελφό του ιδρυτή της Ν.Δ., αλλά και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη. Οι Αχ. Καραμανλής και Π. Μολυβιάτης, ως θεματοφύλακες του «καραμανλισμού» (ο πρώτος είναι αντιπρόεδρος και ο δεύτερος πρόεδρος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής»), αποφάσισαν να μείνει κλειστό το πατρικό σπίτι του ιδρυτή της Ν.Δ. στην Πρώτη Σερρών. Και αυτό για να μη χρησιμοποιηθεί για προεκλογικούς λόγους από τους υποψηφίους αρχηγούς που θα θελήσουν να το επισκεφθούν για προφανή σκοπό. Πριν από λίγο καιρό, ο Άδωνις Γεωργιάδης βρέθηκε στις Σέρρες, αλλά η πόρτα της οικίας Καραμανλή ήταν κλειστή, ενώ ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης βρέθηκε στην έδρα των «καραμανλικών» για την παρέλαση.

Διασπασμένη…
Η οικογένεια Μητσοτάκη είναι διασπασμένη, καθώς τον Κυριάκο τον στηρίζει ο πατέρας του, ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αλλά η Ντόρα Μπακογιάννη τηρεί αποστάσεις και στηρίζει διακριτικά τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ο Κυρ. Μητσοτάκης αν και ενοχλημένος από αυτή την επιλογή της αδελφής του δεν δίνει συνέχεια. Πάντως όλοι οι συνεργάτες του Επίτιμου όχι μόνο είναι στο πλευρό του Κυριάκου, αλλά μετέχουν ενεργά στον προεκλογικό αγώνα.

Η οικογένεια Βαρβιτσιώτη, που είχε διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε όλες τις φάσεις διαδοχής στη Ν.Δ., ειδικά το 1997 όταν εξελέγη ο Κώστας Καραμανλής, εμφανίζεται χωρισμένη στα δυο. Και αυτό διότι ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, στέλεχος με εμπειρία 60 και πλέον ετών, στηρίζει τον Μεϊμαράκη, ενώ ο γιος του, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, φέρεται να κρατάει αποστάσεις αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να προτιμήσει άλλον.

Η οικογένεια του πρώην προέδρου της Ν.Δ. Μιλτιάδη Έβερτ, με τον γαμπρό Πέτρο Δούκα, πρώην υφυπουργό, φέρεται ότι στηρίζει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Η οικογένεια Πετραλιά, αν και έχει καλές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη, στηρίζει κι αυτή τον Μεϊμαράκη.

Οι μικρότερες «φαμίλιες»
Οι άλλες πολιτικές οικογένειες της Ν.Δ., με πιο μικρή επιρροή σε κεντρικό επίπεδο, αλλά με σημαντικό ρόλο και λόγο στις μικρές τοπικές κοινωνίες, έχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εκδηλωθεί. Έτσι, στα Ιωάννινα, η οικογένεια του Λευτέρη Καλογιάννη (του αποκαλούμενου και «Καλπογιάννη»), ο υιός πρώην υπουργός Σταύρος Καλογιάννης και η αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων αδελφή του, στηρίζει τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Στα Τρίκαλα, η οικογένεια Σκρέκα εμφανίζεται διχασμένη, αφού ο μεν πατήρ, ο πρώην βουλευτής Θεόδωρος Σκρέκας, στηρίζει τον Μεϊμαράκη, ο δε υιός, Κώστας Σκρέκας, είναι στο πλευρό του Τζιτζικώστα.

Τα «αδύνατα σημεία» των υποψηφίων προέδρων
Από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε κι επίσημα ο προεκλογικός αγώνας για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, οι τέσσερις υποψήφιοι ξεκίνησαν μία προσπάθεια να φιλοτεχνήσουν το προφίλ τους και να αναδείξουν τα πλεονεκτήματά τους και φυσικά να κρύψουν τα αδύνατα σημεία τους. Με αυτά θα ασχοληθούμε σήμερα, για να δούμε πού υστερούν οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι της Ν.Δ.

Β. Μεϊμαράκης
# Είναι ο βασικός εκφραστής εκ των υποψηφίων του «παλαιού» και του κακού παρελθόντος.
# Είναι ο κυρίως εκφραστής των συστημάτων εξουσίας.
# Κουβαλά στην πλάτη του μια εκλογική ήττα 7,5 μονάδων.
# Θεωρείται από πολλούς πολίτες ως «παρωχημένος».
# Κουβαλά μαζί του το επώνυμο Μητσοτάκης, μέσα από τη στήριξη που του παρέχει η κα Μπακογιάννη.

Απ. Τζιτζικώστας
# Είναι υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ., χωρίς όμως να έχει παραιτηθεί από τη θέση του περιφερειάρχη που κατέχει.
# Έχει προχωρήσει σε μια ακριβή προεκλογική καμπάνια και πολλοί έχουν αναρωτηθεί εάν η Περιφέρεια Μακεδονίας βοηθά στην καμπάνια του.
# Οι ψηφοφόροι δεν γνωρίζουν (αφού δεν έχει πει ο ίδιος), ποιος θα πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αν εκλεγεί.
# Δεν έχει λάβει δημόσια θέση σε σχέση με όλα τα μνημόνια που έχουν υπογραφεί.

Άδ. Γεωργιάδης
# Το πολιτικό του παρελθόν και η πολιτική του διαδρομή, μάλλον δεν τον βοηθά.
# Η υπερβολική του έκθεση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, πιθανά να του έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα.
# Οι μνημονιακές καταβολές, πράξεις και δημόσιες τοποθετήσεις του.
# Πρόβλημα για κάποιους, η στήριξη που έχει από στενούς συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά.

Κυρ. Μητσοτάκης
# Το επίθετο μάλλον δεν τον βοηθά σε σχέση με την υποψηφιότητά του.
# Η επιδεικτική απουσία της Ντόρας Μπακογιάννη από το πλευρό του αδελφού της, σε συνδυασμό με τη στήριξη Μεϊμαράκη.
# Η «αντιλαϊκή» στάση του στην αξιολόγηση στον δημόσιο τομέα και το νέο μισθολόγιο, που διώχνει τους δεξιούς δημόσιους υπαλλήλους.

Περιμένει σχεδιάζοντας την επιστροφή
Ξάφνιασε πολλούς ο Αντώνης Σαμαράς με τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Ισπανικό δημοσιογραφικό όμιλο La Razon, στην οποία τόνισε ότι εξακολουθεί να είναι ενεργός στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας του. «Η ιστορία κρίνει κάποιον αφού αυτός έχει φύγει. Κι εγώ είμαι ακόμα εδώ», είπε χαρακτηριστικά. Και μάλιστα επέλεξε να δώσει τη συγκεκριμένη συνέντευξη που καθορίζει εν πολλοίς τη γραμμή στην κεντροδεξιά της Ισπανίας.

Ο πρώην πρωθυπουργός έχει κρατήσει διακριτική στάση στην κούρσα διαδοχής της Ν.Δ., με αποτέλεσμα οι «σαμαρικοί» να έχουν διασπαστεί σε όλα τα στρατόπεδα, κυρίως στο πλευρό του Απ. Τζιτζικώστα και του Άδ. Γεωργιάδη και δευτερευόντως του Β. Μεϊμαράκη. Δεν αναφερόταν όμως στην κούρσα διαδοχής της Ν.Δ. όταν δήλωνε ότι συνεχίζει να είναι ενεργός πολιτικά.

Ο Αντ. Σαμαράς έχει αποδείξει ότι μπορεί να περιμένει σχεδιάζοντας την επιστροφή του. Έχει περάσει δέκα πέτρινα χρόνια, με ελάχιστους φίλους και ατελείωτες ώρες στο υπόγειο του σπιτιού του, έως ότου επέστρεψε στην κεντρική πολιτική σκηνή. Του χρειάστηκαν άλλα τρία για να κερδίσει την Ντόρα Μπακογιάννη (που ήταν το φαβορί) στη διεκδίκηση της προεδρίας τής Ν.Δ. Και άλλα τρία για να ορκιστεί πρωθυπουργός. Στη συνέντευξή του, εμμέσως πλην σαφώς, είπε ότι οι εταίροι-δανειστές τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια της δικής του μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης διευκολύνοντας τους λαϊκιστές. Ο Σαμαράς πιστεύει ότι η τρόικα δεν του επέτρεψε να υλοποιήσει το όνειρό του, να γίνει ο πρωθυπουργός ο οποίος θα έβγαζε τη χώρα από το Μνημόνιο.

Το τελευταίο που σκέφτεται είναι να αποσυρθεί διακριτικά, σιωπώντας και περιοριζόμενος σε κάποιες επιλεκτικές συναντήσεις. Το γραφείο του στην οδό Δημοκρίτου σε καμιά περίπτωση δεν θυμίζει γραφείο πολιτικού που σκέφτεται να αποσυρθεί. Θέλει να παραμείνει ενεργός, να υπερασπιστεί το έργο του και την υστεροφημία του, βλέποντας ότι ήδη τα γεγονότα τον δικαιώνουν. Και του αρκεί η πολιτική δικαίωση; Αυτό ουδείς μπορεί να το απαντήσει με ασφάλεια.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα