Άλλαξε στρατηγική η Φώφη

Τις τελευταίες ημέρες τα στελέχη δίπλα στην Φώφη Γεννηματά είχαν κάνει στροφή σε ό,τι αφορά την αυστηρή ουδετερότητα. Πρώτος και καλύτερος ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος προ ολίγων 24ωρων έκανε λόγο για ψήφο ανοχής.

Έτσι σήμερα η κ. Γεννηματά εγκατέλειψε τα περί 3ης εντολής και κυβέρνηση συνεργασίας των τριών κομμάτων. Αντίθετα σε συνέντευξη της στον τηλεοπτικό σταθμό Open και στους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Γιάννη Σαραντάκο άφησε να εννοηθεί ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση Ν.Δ. έστω και με ψήφο ανοχής ώστε να αποφευχθεί το χάος της απλής αναλογικής και να ολοκληρωθεί η Συνταγματική Αναθεώρηση. “Το ΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να αφήσει τη χώρα να πάει σε εκλογές με απλή αναλογική, με πολιτική αστάθεια, που διώχνει τους επενδυτές, απομακρύνει την ανάπτυξη και τα μέτρα ανακούφισης των ασθενέστερων”, είπε η κ. Γεννηματά.

Έτσι, η Χαριλάου Τρικούπη λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές τροποποιεί την έως τώρα θέση της που έλεγε ότι σε περίπτωση μη επίτευξης αυτοδυναμίας από το πρώτο κόμμα δεν θα δεχόταν σχηματισμό κυβέρνησης παρά μόνο εάν η Φώφη Γεννηματά έπαιρνε την τρίτη εντολή, με κάποια στελέχη της μάλιστα -όπως ο Σταμάτης Μαλέλης και ο Βασίλης Κεγκέρογλου- να υποστηρίζουν πρόσφατα «γιατί όχι και πρωθυπουργός η Φώφη;», στο ραδιόφωνο.

Τροποποιεί, επίσης, η Φώφη Γεννηματά τη θέση της για συμμετοχή σε κυβέρνηση και των δύο μεγάλων κομμάτων, υιοθετώντας σε μεγάλο βαθμό την πολιτική Βενιζέλου, παρά τον εξοστρακισμό του από το Κίνημα Αλλαγής. Αναλυτές και δημοσκόποι που εξηγούν την αλλαγή στάσης της κυρίας Γεννηματά αναφέρουν ότι η ρήξη με τον κ. Βενιζέλο -επειδή εκπροσωπούσε δυναμικά την τάση στο κόμμα που τάσσεται υπέρ της μετεκλογικής προσέγγισης με τη Ν.Δ.- ιδίως αν ο κ. Μητσοτάκης δεν πετύχει την αυτοδυναμία, προβλημάτισε πολύ σοβαρά πολλούς από τη δεξαμενή ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ, προ του κινδύνου αδιεξόδου αν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση να περιπέσει η χώρα στη δίνη αστάθειας και αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων και τους έστρεψε προς τη Ν.Δ.

Όχι συμμετοχή

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι ακόμα και αν δεν συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση της Ν.Δ., θα μπορεί να τη στηρίξει έστω και με ψήφο ανοχής για να κάνει τρία συγκεκριμένα πράγματα: Την αλλαγή του εκλογικού νόμου με κατάργηση της απλής αναλογικής που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ακυβερνησία, την ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης και τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους ώστε να μειωθούν τα υπερπλεονάσματα που υπονομεύουν την ανάπτυξη.

Παράλληλα, η κυρία Γεννηματά επισήμανε πως στόχος της επόμενης κυβέρνησης θα είναι να αλλάξει και ο εκλογικός νόμος. Τονίζοντας όμως ότι για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος χρειάζεται να υπάρξει πλειοψηφία 200 ψήφων στη Βουλή και γι’ αυτό είπε «ζητούμε από τον ελληνικό λαό να μας δώσει τη δύναμη να έχουμε ρυθμιστικό ρόλο και όχι να είμαστε συμπλήρωμα για να βγουν οι αριθμοί».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα