Αλήθειες και ψέματα

Παρά το γεγονός ότι η εθνική ομάδα τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει πορεία πιο σταθερή και από καρδιογράφημα εφήβου, το παράπονο που μας χαρακτηρίζει ως φίλαθλο κοινό σε κάθε άθλημα, βγάζουν στην επιφάνεια τα αγωνιστικά προβλήματα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, που ίσως σε άλλες χώρες δεν θα εντοπίζονταν. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υφίστανται.

Με το τέλος του προκριματικού γύρου, το σύνολο του Φερνάντο Σάντος κατάφερε να κερδίσει 25 βαθμούς από το σύνολο των 30 που θα μπορούσε να έχει και παρ’ όλα αυτά έμεινε εκτός της απ’ ευθείας πρόκρισης στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται περί ατυχίας ή αδικίας; Κάθε άλλο. Ανάλογη βαθμολογική συγκομιδή είχε και η Βοσνία, που όμως μετουσίωσε το επιθετικό της παιχνίδι σε γκολ, κερδίζοντας την Ελλάδα τόσο εντός αγωνιστικού χώρου (με το κολακευτικό για τη «γαλανόλευκη» βάσει εικόνας 3-1 της Ζένιτσα) αλλά και στη διαφορά τερμάτων (+24 οι Βόσνιοι έναντι μόλις +8 της Εθνικής). Βάσει αυτών των αποτελεσμάτων, υπάρχει η μία τάση που κατηγορεί την Εθνική για την παραγωγή επιθετικού ποδοσφαίρου που δεν προσφέρει, αλλά κι αυτή που υποστηρίζει ότι αυτό είναι το DNA του Έλληνα ποδοσφαιριστή και σε όποιον αρέσει. Αξίζει λοιπόν ανάλυσης των δεδομένων για τα οποία βρίσκεται στο στόχαστρο η εθνική ομάδα και για το ποια απ’ αυτά πραγματικά ισχύουν και για απ’ αυτά υπάρχουν ψήγματα υπερβολής.

ΑΛΗΘΕΙΕΣ

1. Ποδόσφαιρο που κοιμίζει
Όσο και να αγαπά και να στηρίζει κάποιος την εθνική ομάδα, δεν μπορεί να μην παραδεχτεί ότι αυτό που παρουσιάζεται στο γήπεδο αγγίζει τα όρια του αποκρουστικού θεάματος. Έχοντας πιο φρέσκα στη μνήμη τα ματς κόντρα σε Σλοβακία και Λιχτενστάιν, με δυσκολία μπορεί να θυμηθεί κάποιος 5 κλασικές ευκαιρίες που είχε συνολικά η «γαλανόλευκη» και στα 2 ματς.

2. Άμυνα που «τσακίζει»
Επειδή όμως το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο επίθεση, οφείλουμε να αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος είχε μόλις 4 γκολ παθητικό και τα 3 τα δέχτηκε στο κακό της βράδυ κόντρα στη Βοσνία. Με άλλα λόγια, κράτησε «λευκό» παθητικό στα 8 από τα 10 ματς που έδωσε, δημιουργώντας μια αν μη τι άλλο εντυπωσιακή επίδοση, που της χάρισε τη 2η καλύτερη άμυνα των προκριματικών πίσω από την Ισπανία, που όμως είχε 8 αγωνιστικές στον όμιλό της.

3. Προσπάθησε, αλλά…
Για όσους δεν το θυμούνται, στην αρχή της προκριματικής φάσης, ο Φερνάντο Σάντος είχε επιλέξει το θεωρητικά πιο επιθετικό 4-4-2. Το δοκίμασε μέχρι και την 4η αγωνιστική με τη Σλοβακία εκτός έδρας (που η νίκη σε εκείνο το ματς ήταν καθαρά θέμα τύχης) και φαινόταν ότι η απώλεια βαθμών ήταν θέμα χρόνου. Αποδείχτηκε ότι δεν ταίριαζε αυτός ο σχηματισμός στους παίκτες της εθνικής και το σχήμα επέστρεψε στο 4-3-3 ή 4-2-3-1. Δεν μπορεί κανείς λοιπόν να κατηγορήσει τον Πορτογάλο ότι δεν ψάχτηκε ώστε να δώσει έναν πιο επιθετικό τόνο στην ομάδα του. Και για να είμαστε ειλικρινείς αν δεν έφτανε ούτε στα μπαράζ που είναι τώρα, η γκρίνια θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη από τη σημερινή που τουλάχιστον υπάρχουν τα αποτελέσματα.

4. Δεν τα κατάφερε
Ναι μεν λοιπόν ψάχτηκε ο έμπειρος προπονητής της Εθνικής να μετατρέψει το αμυντικογενές σύνολό του, σε κάτι πιο θελκτικό, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν τα κατάφερε. Σίγουρα δεν υπάρχει η πολυτέλεια των συνεχών προπονήσεων, ώστε να υπάρξει η απαραίτητη χημεία, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι τελικά απέτυχε στο στόχο που είχε θέσει στον ίδιο του τον εαυτό ο 59χρονος τεχνικός.

ΨΕΜΑΤΑ

1. Δεν μπορεί καλύτερα
Υπάρχει σε πολλούς η άποψη ότι αυτοί οι παίκτες δεν μπορούν να αποδώσουν κάτι καλύτερο απ’ αυτό που παρουσιάζουν. Ωστόσο, όταν στην ομάδα υπάρχουν παίκτες όπως ο Τοροσίδης, Χολέμπας, Σαμαράς, Νίνης, Φετφατζίδης, Κονέ, Ταχτσίδης κλπ., τότε σίγουρα το σενάριο να δημιουργηθούν 10 τελικές προσπάθειες αξιώσεων κόντρα σε ομάδες όπως το Λιχτενστάιν ή η Λετονία μόνο επιστημονικής φαντασίας δεν είναι.

2. Αποτυχία η 2η θέση
Μπορεί η Βοσνία που πήρε την 1η θέση να μην είναι όνομα που τρομάζει, αλλά η συγκεκριμένη φουρνιά ποδοσφαιριστών μόνο αψήφιστα δεν μπορεί να περάσει. Μπέγκοβιτς, Σπάχιτς, Πιάνιτς, Μισίμοβιτς, Σαλίχοβιτς, Ιμπίσεβιτς, Τζέκο, είναι μερικοί από το ρόστερ της Βοσνίας που αμείβονται από κορυφαίους συλλόγους με εκατομμύρια ευρώ, έχοντας μάλιστα ηγετικό ρόλο. Άρα, δεν μπορεί να θεωρηθεί αποτυχία που η Ελλάδα ισοβάθμησε με τους Βόσνιους στον όμιλο.

3. Δεν δόθηκαν ευκαιρίες
Ακούστηκε, ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες, ότι η Εθνική παίζει ακόμα με τον Κατσουράνη και τον Καραγκούνη. Πρώτον, για να μην αγωνίζονται οι δύο «παλιοσειρές» πρέπει να βρεθούν καλύτεροι και, δεύτερον, επί ημερών Σάντος έχουν δοθεί πολλές ευκαιρίες σε νέα πρόσωπα. Καρνέζης, Μανωλάς, Σιόβας, Τζαβέλλας, Δημούτσος, Κονέ, Σάμαρης, Ταχτσίδης, Χριστοδουλόπουλος, Φορτούνης και Παπαδόπουλος πήραν ευκαιρίες και μερικοί απ’ αυτούς έχουν και ρόλο βασικού. Άρα, μόνο «κολλημένος» με πρόσωπα δεν είναι ο εκλέκτορας του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.

4. Δεν υπάρχουν λύσεις
Κι όμως μετά από χρόνια, πέρα από τους «πυλώνες» που διαθέτει το ελληνικό σύνολο, υπάρχουν παίκτες που μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια τους θεωρητικά βασικούς. Χαρακτηριστικά, παρά τους τραυματισμούς των Παπαδόπουλων (Κυριάκος, Αβραάμ), Σιόβας και Μανωλάς κάλυψαν επάξια τα κενά. Τον ίδιο ρόλο έχουν και οι Ταχτσίδης, Κονέ, Χριστοδουλόπουλος, Νίνης, Φετφατζίδης, αλλά και άλλα πρόσωπα που κατά καιρούς έχουν κληθεί από τον Φερνάντο Σάντος. Κοινό χαρακτηριστικό ότι πρόκειται για παίκτες που αγωνίζονται στο εξωτερικό με συνέπεια να έχουν ανεβάσει το ποδοσφαιρικό τους επίπεδο και να κλείνουν την ψαλίδα μεταξύ βασικών και αναπληρωματικών.

Παύλος Κουστέρης

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα