Αισιοδοξία στην κυβέρνηση από τις παρεμβάσεις στον πληθωρισμό… της καθημερινότητας

Με τη γαλλική και τη γερμανική οικονομία, να παρουσιάζουν έλλειμμα, οι Βρυξέλλες θέλουν να αποτρέψουν σενάρια δημοσιονομικής χαλάρωσης. Εξ ου και στην κυβέρνηση, ουδείς λόγος γίνεται για μείωση του ΦΠΑ

Η επιστροφή στην καθημερινότητα για την κυβέρνηση περνάει από την οικονομία της αγοράς και την ενίσχυση των εισοδημάτων, όπως φανερώνουν τα μέτρα που επεξεργάστηκε το υπουργείο Οικονομικών και ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης πιάνει το νήμα από εκεί που είχε μείνει το 2023 και επικεντρώνει την πολιτική του στη στήριξη συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, αξιοποιώντας εργαλεία που απέδωσαν και είχαν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Έτσι, προχωρά σε φορολόγηση 33% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων και για το 2023 που θα αποφέρει έσοδα περίπου 300 εκατ. ευρώ. Τα 250 εκατ. από αυτά θα δοθούν στους συνταξιούχους που δεν θα έβλεπαν αύξηση στις συντάξεις τους το 2025 λόγω της προσωπικής διαφοράς, ενώ τα υπόλοιπα 50 εκατ. θα κατευθυνθούν στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Επίσης, μονιμοποιείται ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ στα ταξί και στον καφέ για take away και delivery, προκειμένου να μην αυξηθούν τα κόμιστρα και να διατηρηθεί χαμηλά η τιμή του καφέ «που θα πάρει ο εργαζόμενος όταν θα πάει στη δουλειά του», όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης. Βέβαια, οι αυξήσεις στον καφέ είναι συνεχείς τους τελευταίους μήνες, παρά τον χαμηλό συντελεστή και η επαναφορά στο 24% θα εκτόξευε ακόμα περισσότερο το κόστος.

Αισιοδοξία στην κυβέρνηση για θετικό αποτύπωμα στους πολίτες από τις παρεμβάσεις

Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι πρόκειται για δύο σημαντικές παρεμβάσεις που θα έχουν θετικό αποτύπωμα στους πολίτες, δείχνοντας από τη μία ότι παρεμβαίνει στην αγορά φορολογώντας τα υπερκέρδη με σκοπό να επιστρέψει μέρισμα στην κοινωνία και, από την άλλη, ότι επιχειρεί να βάλει φρένο στην πληθωρισμό της… καθημερινότητας. Ταυτόχρονα, όμως, γίνεται αντιληπτό ότι οι όποιες παροχές υπάρχουν από εδώ και πέρα θα προέρχονται από ισοδύναμα στον τομέα των εσόδων.

Τα σύννεφα πάνω από την Ευρώπη που συγκεντρώθηκαν μετά την καμπάνα που χτύπησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε 10 κράτη για το αυξημένο έλλειμα, στις οποίες περιλαμβάνονται πρωτίστως η Γαλλία και κατά δεύτερον η Γερμανία, δημιουργούν προβληματισμό στην Αθήνα.

Παρότι δεν φαίνεται προς το παρόν να επηρεάζεται ο δανεισμός της Ελλάδας, είναι σαφής η πρόθεση των Βρυξελλών να σφίξουν το ζωνάρι και να αποτρέψουν οποιαδήποτε σκέψη δημοσιονομικής χαλάρωσης. Γι’ αυτό στην κυβέρνηση απορρίπτουν κάθε συζήτηση για μείωση του ΦΠΑ, όπως προτείνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφού θα πρέπει να βρεθούν από αλλού τα χρήματα που θα λείψουν από τα κρατικά ταμεία. «Αυτοί οι οποίοι εισηγούνται προσωρινή μείωση του ΦΠΑ θα πρέπει να μας πουν πότε σκοπεύουν να τον αυξήσουν ξανά», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης (Real FM), εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι έχουμε μπει σε περίοδο αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και κυρίως σταδιακής μείωσης τιμών.

Πώς ο Μητσοτάκης προκάλεσε «βραχυκύκλωμα» στον ΣΥΡΙΖΑ για το οικονομικό του πρόγραμμα

«Οι αγορές κρίνουν ότι οι κυβερνήσεις τάζουν περισσότερα από αυτά που μπορούν να υλοποιήσουν και τιμωρούνται από τις αγορές, μπορείτε να φανταστείτε τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα αν ακολουθούσαμε τις ίδιες πρακτικές. Το λέω ενθυμούμενος και τις προεκλογικές συζητήσεις περί του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προκαλώντας ταυτόχρονα τον κ. Κασσελάκη να αποδεχθεί την πρόταση του υπουργού Οικονομικών να συζητηθεί στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής κατ’ αντιπαράσταση με το ΓΛΚ το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια και τη φορολογία.

«Ζητούσε επισταμένα να πάει στο Γενικό Λογιστήριο, εμείς κάναμε μια κίνηση παραπάνω: να γίνει αυτή η συζήτηση δημόσια στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Αναμένω την απάντησή του, φαντάζομαι ότι θα είναι θετική», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκαλώντας βραχυκύκλωμα στην Κουμουνδούρου, όπως αποδείχθηκε αργότερα. Η Θεοδώρα Τζάκρη έκανε το μεσημέρι δήλωση στο περιστύλιο της Βουλής ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αρνητικός στην πρόσκληση Χατζηδάκη, ενώ ο κ. Κασσελάκης, αρκετές ώρες αργότερα λόγω της διαφοράς ώρας στην Αμερική όπου βρίσκεται, εμφανίστηκε έτοιμος να την αποδεχθεί λέγοντας ότι «οι προτάσεις νόμου που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών συζητούνται στη Βουλή. Με ανοικτά μικρόφωνα. Ωστόσο, θα βρεθούμε να τις παρουσιάσουμε σε όποιον ”κήπο” μας ζητηθεί».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα