Αγωνία για το αυριανό κήρυγμα στους ναούς

Στο Μαξίμου μετρούν και ξαναμετρούν τις ψήφους για να βεβαιωθούν ότι θα περάσει το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

«Όλα του γάμου δύσκολα και η νύφη γκαστρωμένη». Η συγκεκριμένη παροιμία που χρησιμοποιεί ο λαός μας για να αναφερθεί σε μία δύσκολη κατάσταση, η οποία επιβαρύνεται από επιπρόσθετους παράγοντες και προβλήματα, ταιριάζει γάντι στην προσπάθεια που κάνει το Μαξίμου για να πείσει υπουργούς και βουλευτές να ψηφίσουν τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και φυσικά την τεκνοθεσία.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Το νομοσχέδιο, όπως αναφέρουν από το Μαξίμου «είναι βέβαιο ότι θα ψηφιστεί, καθώς έχει εξασφαλιστεί η πλειοψηφία». Το ζητούμενο βέβαια είναι εάν τελικά χρειαστούν 151 ψήφοι, ή υπάρξει σχετική πλειοψηφία λόγω των απόντων. Διότι ημέρα με την ημέρα φαίνεται ότι αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών που δηλώνουν ότι θα κάνουν το ρεπό τους την ημέρα της ψηφοφορίας για να διευκολύνουν την κυβέρνηση να περάσει το νομοσχέδιο. Όμως αρκετοί απόντες φαίνεται ότι θα υπάρξουν και στα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά), όπου κι εκεί υπάρχουν πολλοί που εκφράζουν τον προβληματισμό τους.

Στο Μαξίμου αυτές τις ημέρες κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Και αυτό επειδή αύριο στις εκκλησίες θα διαβαστεί  ένα κείμενο που έχει αποστείλει η Ιερά Σύνοδος σε όλες τις εκκλησίες κι εκφράζει την επίσημη θέση της ιεραρχίας για τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που θα ψηφιστεί μεταξύ 12-14 Φεβρουαρίου. Και μπορεί στο Μαξίμου να έχουν μείνει ικανοποιημένοι από το κείμενο της Ιεράς Συνόδου, που ναι μεν εκφράζει την αντίθεση της εκκλησίας, αλλά δεν είναι και τόσο σκληρό, όπως ανέμεναν αυτοί που έχουν ταχθεί εναντίον του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και της υιοθεσίας.

Η αλήθεια είναι ότι στο κείμενο της Ιεραρχίας φαίνεται ότι επικράτησε η άποψη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για αντίθεση με ήπιους τόνους και όχι σκληρές εκφράσεις. Ναι μεν τονίζεται με σαφήνεια στο κείμενο ότι «η Εκκλησία δεν μπορεί να αποδεχθεί τον ομοφυλοφιλικό γάμο» και ότι «με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια προωθείται η κατάργηση της πατρότητας και της μητρότητας και η μετατροπή τους σε ουδέτερη, τα οποία η Εκκλησία δε μπορεί να αποδεχτεί γιατί θα προδώσει την αποστολή της», αλλά στο ίδιο κείμενο αναφέρεται με ρητό τρόπο πως «η Εκκλησία ούτε συμπολιτεύεται ούτε αντιπολιτεύεται, αλλά πολιτεύεται κατά Θεόν και ποιμαίνει όλους». Οι Ιεράρχες αναφέρουν βέβαια πως  «η Εκκλησία έχει ιδιαίτερο λόγο πού πρέπει να γίνεται σεβαστός».

Σε ό,τι αφορά την υιοθεσία των παιδιών γίνεται ειδική αναφορά, καθώς τονίζεται: «Καταδικάζει τα μελλοντικά παιδιά να μεγαλώνουν χωρίς πατέρα ἤ μητέρα σε ένα περιβάλλον σύγχυσης των γονεϊκών ρόλων, αφήνοντας δε ανοικτό παράθυρο για την λεγόμενη «παρένθετη κύηση», πού θα δώσει κίνητρα για την εκμετάλλευση ευάλωτων γυναικών» και αλλοίωση τον ιερού θεσμού της οικογένειας».

Ο τρόπος που θα διαβαστεί

Αυτό που ανησυχεί κυρίως το Μαξίμου δεν είναι το κείμενο που θα αναγνωστεί από τους ιερείς στο ποίμνιο κατά την διάρκεια της Κυριακάτικης λειτουργίας, αλλά ο τρόπος που θα γίνει. Αύριο που η εκκλησία μας εορτάζει τον Όσιο Ιάσιμο τον Θαυματουργό και τον Όσιο Ισίδωρο τον Πηλουσιώτη θα διαβαστεί από τους ιερείς το κείμενο της Ιεράς Συνόδου.

Όπως είπαμε ως κείμενο αναδεικνύει την αντίθεση της Εκκλησίας στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, αλλά δεν «καταχεριάζει» (όπως θα έλεγε και ο αείμνηστος Ευάγγελος Γιαννόπουλος), την κυβέρνηση και τους πολιτικούς που θα το ψηφίσουν. Όμως αυτό δεν ισχύει για όλες τις μητροπόλεις. Διότι ο κάθε μητροπολίτης έχει διαφορετική προσέγγιση στο θέμα. Όλοι είναι αντίθετοι, όμως κάποιοι είναι διαλλακτικοί και στην αντίθετη άποψη, ενώ άλλοι είναι πιο επιθετικοί. Όπως για παράδειγμα ο Μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες διακρίνεται για την ακραία ρητορική του. Έτσι ακούσαμε να λέει ότι «όποιος ψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο να μην ξαναπατήσει το πόδι του στην εκκλησία», ή πως «αν η Εκκλησία βαπτίσει αυτά τα παιδιά θα απενοχοποιήσει στα παιδιά αυτήν την αντίληψη πως αυτό που κάνουν οι κηδεμόνες τους είναι κάτι ευφάμαρτο και κακό. Θα γίνουν κι αυτά ομοφυλόφιλα».

Όπως κατανοεί και ο πλέον αδαής στις ενορίες όπου υπάγονται στην Μητρόπολη Πειραιώς είναι βέβαιο ότι οι ιεροκήρυκες δεν θα αρκεστούν μόνο στην ανάγνωση του κειμένου της Ιεράς Συνόδου, αλλά θα προσθέσουν και την δική τους σάλτσα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Σεραφείμ. Σε κάποιες άλλες μητροπόλεις είναι δεδομένο πως θα αρκεστούν μόνο στην ανάγνωση του κειμένου και τίποτε άλλο. Κι όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές «όπως είναι γραμμένο στην καθαρεύουσα αρκετοί από τους πιστούς θα δυσκολευτούν να το κατανοήσουν, ειδικά όσοι είναι απόφοιτοι πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μεγαλύτεροι σε ηλικία».

Η εντολή που έχει δοθεί προς όλα τα κομματικά στελέχη είναι να αποφύγουν τις οποιεσδήποτε αντιδράσεις. Να ακούσουν το κήρυγμα και τίποτε άλλο. Στο κυβερνών κόμμα θεωρούν πως σε κάποιες μητροπόλεις θα ακουστούν και ακρότητες, ενώ σε κάποιες άλλες τα πράγματα θα είναι πιο ήρεμα. Αυτό που πάντως τονίζουν είναι ότι «είναι σεβαστή η εκκλησία και ο λόγος της, αλλά η δουλειά της κυβέρνησης είναι να διαχειρίζεται τα προβλήματα και φυσικά να νομοθετεί».

Ζητήματα σε όλα τα κόμματα

Το εάν υπάρξουν αντιδράσεις από τους πιστούς στις εκκλησίες μετά την ανάγνωση του κειμένου είναι κάτι που ουδείς το γνωρίζει. Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν διίστανται. Αναμφίβολα κάποιοι πιστοί θα επηρεαστούν από το κείμενο και κάποιοι άλλοι όχι. Αυτό που ανησυχεί είναι μήπως επηρεαστούν οι πολίτες συνδυαστικά. Δηλαδή να συνδυάσουν το νομοσχέδιο με την ακρίβεια. Να αναρωτηθούν για το «πως είναι δυνατόν να μην έχουν υπάρξει αποτελεσματικά μέτρα για την ανάσχεση της ακρίβειας και την ίδια ώρα να υπάρχει τέτοια πρεμούρα για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών».

Την ίδια ώρα σε όλα τα κόμματα υπάρχουν αντιδράσεις. Όπως είχε αποκαλύψει η «Α» πριν από 15 ημέρες εάν τελικά υπάρξουν 100 βουλευτές από τη Ν.Δ. θα μιλάμε για τζακ ποτ. Και μπορεί από το Μαξίμου να κάνουν λόγο για 110 «δεμένους» ψήφους, όμως σχεδόν σε καθημερινή βάση αρκετοί από τους «δεμένους» δηλώνουν ότι θα κάνουν ρεπό την ημέρα της ψηφοφορίας.

Το βασικό ερωτηματικό σε ό,τι αφορά υπουργούς και υφυπουργούς είναι για το εάν ισχύσει τελικά για όλους η ίδια απόφαση. Δηλαδή υπάρχει ανεκτικότητα για τον Μάκη Βορίδη, ο οποίος ενημέρωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο τον πρωθυπουργό ότι θα απουσιάζει την ημέρα της ψηφοφορίας. Το ίδιο επιθυμούν να πράξουν και κάποιοι υφυπουργοί. Ήδη ο Γιάννης Μπούγας (υφυπουργός Δικαιοσύνης) το ανακοίνωσε, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται η υφυπουργός Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα, η οποία είναι κόρη ιερέα από τα Ιωάννινα, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης, ο υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, για τον οποίο το Μαξίμου υποστηρίζει ότι στο τέλος θα αλλάξει άποψη και θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. Αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει το Μαξίμου είναι εάν τελικά θα υπάρξουν πειθαρχικά μέτρα για τους υφυπουργούς. Όμως τότε θα μιλάμε για δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να γίνουν προσωπικές επαφές, τόσο από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και από τον διευθυντή του γραφείου του Γιάννη Μπρατάκο με τηλεφωνήματα σε μια πιο «εστιασμένη» λίστα προβληματισμένων και δυνητικά διαφωνούντων. Στο μεταξύ ήδη αναμένουν ότι το νομοσχέδιο θα καταψηφίσουν πέραν του Αντώνη Σαμαρά και οι Ανδρέας Κατσανιώτης, Μίλτος Χρυσομάλλης, Κώστας Καραγκούνης, Μπάμπης Αθανασίου, Κώστας Βλάσσης, Φώντας Μπαραλιάκος. Τις επόμενες μέρες ο Θάνος Πλεύρης που είναι και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., θα ανακοινώσει την απόφαση του. Εάν θα καταψηφίσει ή θα απόσχει, καθώς σταθμίζει τις επιλογές του και ούτως ή άλλως έχει επιλέξει χαμηλότερους τόνους τις τελευταίες μέρες. Το νομοσχέδιο καταψηφίζουν επίσης η Άννα Καραμανλή, η Φωτεινή Αραμπατζή, ο Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Νότης Μηταράκης, ο Βασίλης Γιόγιακας, ο Θεόδωρος Καράογλου και οι Μάξιμος Χαρακόπουλος και Διονύσης Ακτύπης, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους.

Ισχυρούς και καταγεγραμμένους προβληματισμούς έχουν ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Δημήτρης Κούβελας, ο Χρήστος Κέλλας, ο Τάσος Δημοσχάκης, ο Θανάσης Καββαδάς, ο Κώστας Κατσαφάδος, ο Νίκος Βλαχάκος, ο Μάριος Σαλμάς, ο Γιώργος Γεωργαντάς, ο Δημήτρης Κυριαζίδης, ο Γιάννης Καλλιάνος, ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Βλάχος, ο Σταύρος Παπασωτηρίου, ο Χρήστος Μπουκώρος, ο Θανάσης Μπούρας, ο Γιάννης Τραγάκης, ο Μάρκος Καφούρος, ο Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο Γιάννης Πασχαλίδης, η Αγγελική Δεληκάρη, ο Γιάννης Ανδριανός και ο Δημήτρης Μαρκόπουλος. Μένει να φανεί αν οι παραπάνω θα καταψηφίσουν ή θα απόσχουν. Ο Άγγελος Συρίγος ανακοίνωσε ότι θα πάρει ρεπό την ημέρα της ψηφοφορίας. Μεταξύ αποχής και υπερψήφισης είναι και ο μέχρι πρότινος άκρως προβληματισμένος βουλευτής Θεσσαλονίκης Στράτος Σιμόπουλος.

Στους βουλευτές που φλερτάρουν με την αποχή έχει ενταχθεί και ο πρώην υπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος παρουσίασε ένα μανιφέστο υπέρ των συντηρητικών αξιών προ ημερών, το οποίο όσο ήταν σε υπουργικούς θώκους δεν τις έβλεπε. Ομοίως προβληματισμένος και ο άλλος πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Μητσοτάκη, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ και ο Στέλιος Πέτσας στρέφεται προς την αποχή. Υπάρχει, επίσης, μια ομάδα νεότερων βουλευτών που έχουν προβληματισμούς, αλλά δεν είναι κάθετα αρνητικοί και εξ αυτού βρίσκονται στα ραντάρ του Μαξίμου. Ο λόγος για τη Σέβη Βολουδάκη, τον Διαμαντή Γκολιδάκη, τον Χρήστο Δερμεντζόπουλο, τον Γιάννη Γιάτσιο, τον Γιώργο Γιάννη που δεν έχουν ακόμα αποκρυσταλλώσει την τελική τους στάση.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, ως γνωστόν ο Στέφανος Κασσελάκης έχει επιβάλλει κομματική πειθαρχία, για την οποία διαμαρτύρονται οι περισσότεροι. Κι εδώ υπάρχει μία ομάδα τουλάχιστον έξι-επτά βουλευτών, που δυσκολεύονται να το ψηφίσουν και σκέφτονται την αποχή από την ψηφοφορία. Στον ΣΥΡΙΖΑ για να διαγραφεί κάποιος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν αρκεί μόνο η επιθυμία του προέδρου του κόμματος, αλλά για να ισχύσει θα πρέπει να την υπογράψει και ο πρόεδρος της Κ.Ο. Σωκράτης Φάμελλος. Και ο τελευταίος στις Σπέτσες ξεκαθάρισε προς τον κ. Κασσελάκη ότι δεν υπογράφει την διαγραφή κανενός βουλευτή για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Τα δέκα «πράσινα ναι»

Στο ΠΑΣΟΚ ο Τομέας Δικαιωμάτων έχει αναλάβει δράση, όπως και τα πιο παλιά στελέχη, προκειμένου να πειστούν όσοι εκφράζουν προβληματισμό για την τεκνοθεσία. Σίγουρα στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν 10 που θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. Εκτός του Νίκου Ανδρουλάκη «ναι» θα ψηφίσουν ο Παύλος Χρηστίδης (θα είναι και ο εισηγητής εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ), ο Παύλος Γερουλάνος, η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, η Μιλένα Αποστολάκη, ο Δημήτρης Μάντζος, ο Παναγιώτης Δουδωνής, ο Στέφανος Παραστατίδης και φυσικά ο Γιώργος Παπανδρέου. Επί της αρχής θετικά διακείμενοι στο νομοσχέδιο θεωρούνται επίσης η Κατερίνα Σπυριδάκη, ο Γιάννης Τσίμαρης, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ο Γιώργος Μουλκιώτης, ο Μιχάλης Κατρίνης, η Νάγια Γρηγοράκου και ο Δημήτρης Μπιάγκης. Ισχυρές ενστάσεις εκφράζουν οι δύο μειονοτικοί βουλευτές σε Ροδόπη και Ξάνθη, Ιλχάν Αχμέτ και Μπουρχάν Μπαράν, οι Σταύρος Μιχαηλίδης και Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, ο Τάσος Νικολαΐδης, η Κατερίνα Καζάνη, ο Μανώλης Χνάρης, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, η Χριστίνα Σταρακά και ο Ανδρέας Πουλάς. Στους προβληματισμένους κατατάσσονται επίσης η γραμματέας της Κ.Ο., Ευαγγελία Λιακούλη, ο Απόστολος Πάνας, ο Γιώργος Νικητιάδης, καθώς και οι Φραγκίσκος Παρασύρης και Ελένη Βατσινά.

Από την Χαριλάου Τρικούπη τονίζεται ότι ουδείς από το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει κατά του νομοσχεδίου. Τουναντίον όσοι τελικά δεν πειστούν να το υπερψηφίσουν θα τους ζητηθεί να απόσχουν.

Τέλος στη Νέα Αριστερά θεωρείται δεδομένο ότι θα απέχουν οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές Οζγκιούρ Φερχάτ και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα