ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ 86η ΔΕΘ: Ένα με το μέλλον (και) του κλίματος η ΔΕΗ

Η επιχείρηση έχει αντικαταστήσει σημαντικό δυναμικό παλαιών μονάδων της, με νέες φιλικότερες προς το περιβάλλον και σύγχρονης τεχνολογίας

Όπως ο κορωνοϊός που επελαύνει αν την υφήλιο τα τελευταία 2,5 χρόνια και η ενεργειακή-οικονομική κρίση που ενέσκηψε ως απόρροια του μεταπανδημικού ανοίγματος των οικονομιών και φυσικά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, έτσι και η κλιματική αλλαγή συγκαταλέγεται στη λίστα με τα μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις.

Οι κίνδυνοί της χιλιογραμμένοι: τα καυσωνικά φαινόμενα διαρκείας πολλών ημερών, η ξηρασία, οι μέγα-πυρκαγιές, τα πλημμυρικά φαινόμενα κοστίζουν ζωές και είναι βγαλμένα από την ίδια «μήτρα», την κακοποίηση του κλίματος. Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα το Πακιστάν των χιλιάδων νεκρών από τους κατακλυσμιαίους μουσώνες του τελευταίου δεκαημέρου του Αυγούστου, που πριν ανοίξουν οι ουρανοί η χώρα είχε πληγεί από τέσσερα κύματα καύσωνα και πολλές δασικές πυρκαγιές.

Οι επιστήμονες κρούουν πλέον το καμπανάκι του κινδύνου ότι αν η παγκόσμια κοινότητα θέλει να αποφευχθούν οι καταστροφικές συνέπειες για το κλίμα και το περιβάλλον, η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη πρέπει να διατηρηθεί κάτω από το μέγιστο όριο των +2°C, σε σύγκριση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής περιόδου. Στο πλαίσιο της ανάγκης να διασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον για το κλίμα, η εμβληματική για την Ελλάδα ενεργειακή επιχειρηματική οντότητα, η ΔΕΗ, έχει προτεραιοποιήσει ψηλά στην ατζέντα της τις περιβαλλοντικές εταιρικές πολιτικές της  εντάσσοντας σε αυτές δράσεις για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα και το νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΔΕΗ, προβλέπουν την πλήρη απολιγνιτοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής μέχρι το 2028. συμβαδίζοντας πλήρως με τον φιλόδοξο στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναδείξει την Ευρώπη ως την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως το 2050,

Επιπρόσθετα, στην περιβαλλοντική πολιτική της ΔΕΗ έχουν πλήρως ενσωματωθεί παρεμβάσεις που στοχεύουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την αποτελεσματικότερη διαχείριση υδάτινων πόρων, την ορθολογική διαχείριση αποβλήτων, την προσαρμογή των προδιαγραφών κτιρίων και υποδομών σε πιθανές μελλοντικές κλιματικές συνθήκες κ.ά.

Δράσεις αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής

Ειδικά σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής η ΔΕΗ έχει αποσύρει τα τελευταία χρόνια λιγνιτικές και πετρελαϊκές μονάδες, και επιταχύνει την απόσυρση 12 λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ισχύος περίπου 3,4 GW έως το 2023 παράλληλα με το κλείσιμο και την αποκατάσταση των αντίστοιχων ορυχείων. Συγκεκριμένα, πριν από το 2019, η επιχείρηση έστειλε στα… αποδυτήρια τις λιγνιτικές μονάδες Πτολεμαΐδα 1 και 2, 3 και Μεγαλόπολη 1 και 2, καθώς με τις πετρελαϊκές μονάδες σε Λαύριο και Αλιβέρι Ευβοίας (τέσσερις μονάδες συνολικής ισχύος 730 μεγαβάτ). Από το 2019 μέχρι το 2021 αποσύρθηκαν οι λιγνιτικές μονάδες Ι και ΙΙ του ΑΗΣ Καρδιάς (275 MW η κάθε μία), οι αντίστοιχες μονάδες Ι και ΙΙ του ΑΗΣ Αμύνταιου (273 MW εκάστη) και οι μονάδες ΙΙΙ και ΙV του ΑΗΣ Καρδιάς , 280 MW εκάστη.

Σε αυτό το διάστημα αυτό η ΔΕΗ προσέθεσε στο δυναμικό της:

>>Δύο μονάδες φυσικού αερίου συνολικής ισχύος 1.259 MW (Μεγαλόπολη, Αλιβέρι),

>>Μία υδροηλεκτρική μονάδα ισχύος 157 MW (Ιλαρίωνας)

>>Μία πετρελαϊκή μονάδα στην Νότια Ρόδο (Κατταβιά) ισχύος 115,5 MW.

 

Εκσυγχρονισμός παραγωγικού δυναμικού  

Στο πλαίσιο του εκσυγχρονιμού της η ΔΕΗ έχει προβεί σε αντικατάσταση σημαντικού δυναμικού παλαιών μονάδων της, με νέες φιλικότερες προς το περιβάλλον και σύγχρονης τεχνολογίας, καθώς και αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων για τη λειτουργία τους με βάση τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές.

Ο εκσυγχρονισμός του παραγωγικού δυναμικού  της επιχείρησης περιλαμβάνει:

>>Ολοκλήρωση κατασκευής της Μονάδας V του ΑΗΣ Αλιβερίου, με καύσιμο φυσικό αέριο, καθαρής ισχύος 417 MW. Η μονάδα τέθηκε σε εμπορική λειτουργία στις 12/8/2013.

>>Ολοκλήρωση κατασκευής της Μονάδας V, στον ΑΗΣ Μεγαλόπολη Β’, με καύσιμο φυσικό αέριο, καθαρής ισχύος 811 MW.  Η μονάδα τέθηκε σε εμπορική λειτουργία στις 27/1/2016.

>>Συνέχιση εργασιών Έργων Πολιτικού Μηχανικού, καθώς και βιομηχανοποίησης του μηχανολογικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού της νέας ατμοηλεκτρικής μονάδας στην Πτολεμαΐδα (Μονάδα V), μικτής ισχύος 660 MW με καύσιμο κονιοποιημένο λιγνίτη και με δυνατότητα παροχής θερμικής ισχύος 140 MWth για τηλεθέρμανση. Η λειτουργία της νέας σύγχρονης λιγνιτικής μονάδας, θα καταστήσει δυνατή την απόσυρση μεγαλύτερου δυναμικού παλαιών μονάδων και θα διασφαλίσει την τηλεθέρμανση της πόλης της Πτολεμαΐδας.

>>Εκκίνηση λειτουργίας το 2019 του νέου θερμικού σταθμού, ΘΗΣ Νότιας Ρόδου συνολικής καθαρής ηλεκτρικής ισχύος 115,439 MW, με καύσιμο μαζούτ χαμηλού θείου και δυνατότητα καύσης φυσικού αερίου στη θέση Πίσω Κάμπος και Πλάκα Στενή. Ο νέος ΘΗΣ θα αντικαταστήσει παλαιότερες και λιγότερο αποδοτικές Μονάδες του ΑΗΣ Σορωνής Ρόδου.

>>Συνέχιση του έργου διασύνδεσης μέσω μεταφορικών ταινιών, του συνόλου των ορυχείων Πτολεμαΐδας με τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της περιοχής, για τη βελτίωση της ποιότητας του καυσίμου τροφοδοσίας των ατμοηλεκτρικών σταθμών του Αγίου Δημητρίου, τη βελτίωση της περιβαλλοντικής επίδοσης των μονάδων παραγωγής και τη μείωση του κόστους.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα