Αφγανιστάν: ‘Έρχονται μιλιούνια πρόσφυγες προς την Ευρώπη, πανηγυρίζει ο Ερντογάν

Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν είναι πλέον καταιγιστικές και δραματικές, με τους Ταλιμπάν να αποκτούν τον πλήρη έλεγχο της Καμπούλ. Τα ζητήματα, παρά πολλά μετά την αποχώρηση των Αμερικάνων. Αυτό που απασχολεί, πλέον, την Ελλάδα και άλλες χώρες  είναι το νέο μεταναστευτικό ρεύμα που θα δημιουργηθούν.

Οι Ταλιμπάν έφτασαν μέχρι το προεδρικό μέγαρο, ενώ έχουν ήδη ξεσπάσει οι πρώτες συγκρούσεις με δεκάδες -επιβεβαιωμένα πάνω από 40- τραυματίες στα πέριξ της Καμπούλ. Την ίδια στιγμή, αναφορές για πυροβολισμούς στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, που αποτελεί τη μόνη διέξοδο, ανάγκασαν την πρεσβεία των ΗΠΑ να εκδώσει οδηγία προς τους πολίτες να το αποφεύγουν και να βρουν καταφύγιο.

Τι θα γίνει με τους πρόσφυγες;

Πολλές χώρες, μεταξύ αυτών η Ελλάδα και η Τουρκία -που κρατά ανοιχτή την πρεσβεία της στην Καμπούλ, έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους στις προσφυγικές προεκτάσεις των εξελίξεων στο Αφγανιστάν. Σχολιάζοντας αυτή την πτυχή, ο κ. Καιρίδης είπε ότι «έχουμε ήδη πολλούς που περνούν τα σύνορα προς κεντρική Ασία ή προς Ιράν, καθ’ οδόν για την Ευρώπη. Είναι βέβαιο ότι θα έχουμε ένα νέο προσφυγικό – μεταναστευτικό ρεύμα μέσω Τουρκίας, το οποίο θα έρθει στα ανατολικά μας σύνορα και θα πρέπει με τη βοήθεια και των Ευρωπαίων, βεβαίως, να αντιμετωπίσουμε. Είναι μια από τις συνέπειες».

Επιπλέον, τόνισε ότι θα έχουμε μια έξαρση στο εμπόριο οπίου «το οποίο αποτελεί την πρωτοπαραγωγική πηγή του Αφγανιστάν και το οποίο οι Ταλιμπάν, προκειμένου να διατηρηθούν στην εξουσία, ανερυθρίαστα θα προχωρήσουν στην εξαγωγή του.

Καμπούλ: Μια πόλη βυθισμένη στον φόβο

Τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν εικόνες τρόμου από την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

Δρόμοι ερημωμένοι, άνθρωποι κλεισμένοι στα σπίτια, αστυνομικοί και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που είχαν σχέση με τη φιλο-δυτική κυβέρνηση έβγαλαν τις στολές τους και πλέον κυκλοφορούν με πολιτικά. Άλλοι έβαλαν και άσπρα μαντίλια, το χρώμα των Ταλιμπάν. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες πολίτες της Καμπούλ στοιβάζονταν σε τράπεζες, προσπαθώντας να αποσύρουν τις οικονομίες τους και έτρεξαν στις αγορές για να «στοκάρουν» τρόφιμα.

Μιλώντας στο Guardian, ο Σαγιέντ, κάτοικος της Καμπούλ, περιέγραψε με δραματικά λόγια όσα ήδη συμβαίνουν και όσα έπονται:

«Ο κόσμος φοβάται. Φοβάται για τις οικογένειές του, για τις συζύγους και κυρίως τις κόρες τους. Ελάχιστοι κάτοικοι της Καμπούλ που έχουν σχέσεις με τους Ταλιμπάν χαίρονται αυτή τη στιγμή. Η πλειοψηφία πραγματικά φοβάται».

Ανησυχία για τις γυναίκες της Καμπούλ -Οι κάτοικοι δεν πιστεύουν στις υποσχέσεις των Ταλιμπάν για «ειρήνη»

Ο Σαγιέντ δήλωσε στον Guardian ότι καθώς οι Ταλιμπάν έμπαιναν στην πόλη είδε γυναίκες να κλαίνε στην άκρη του δρόμου, προσπαθώντας να βρουν ένα μέσο για να πάνε στα σπίτια τους και να κλειδωθούν. «Οι άνθρωποι έτρεχαν. Όλοι έψαχναν να βρουν ένα όχημα. Δεν υπάρχουν ταξί. Πριν, μια κούρσα κόστιζε δυο δολάρια, τώρα οι τιμές έχουν πενταπλασιαστεί».

Δυνάμεις των Ταλιμπάν πλέον έχουν τον πλήρη έλεγχο της πόλης. Όπως εξηγεί ο Σαγιέντ στην εφημερίδα, ύψωσαν τις σημαίες τους σε ιστορικά σημεία της πόλης, ενώ περικύκλωσαν ένα αστυνομικό τμήμα, καλώντας τους αστυνομικούς να παραδοθούν και να παραδώσουν τα όπλα τους.

Οι κάτοικοι της Καμπούλ δεν πιστεύουν στις υποσχέσεις των Ταλιμπάν για ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας. Στην πόλη, σύμφωνα με τον Guardian, ήδη κυκλοφορούν βίντεο με εκτελέσεις Αφγανών στρατιωτών από τους Ταλιμπάν, σε πόλεις όπως η Κανταχάρ. Οι μαχητές των Ταλιμπάν έκαναν εφόδους από σπίτι σε σπίτι.

«Θα ξεκινήσουν να κυνηγούν τους “προδότες”»

«Ξέρουμε τι θα συμβεί. Οι Ταλιμπάν θα αρχίσουν να κυνηγούν τους “προδότες”. Δηλαδή όποιους υπηρέτησαν στον Αφγανικό στρατό ή συνεργάστηκαν με το ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς. Θα αρχίσουν επίσης να στοχεύουν σπίτια πλουσίων επιχειρηματιών στην Καμπούλ» λέει ο Σαγιέντ.

«Είμαστε σε μια άσχημη κατάσταση. Δεν έχω χρήματα και έχω τέσσερα παιδιά, τρία αγόρια (3, 5 και 14 ετών) και ένα 12χρονο κορίτσι. Δεν έχω τα μέσα και τα χρήματα για να διαφύγω, τα σύνορα είναι κλειστά» προσέθεσε. Σύμφωνα με τον Guardian, αρκετοί κάτοικοι ασκούν κριτική στους Αμερικανούς, λέγοντας ότι φυγάδευσαν τους διπλωμάτες τους και άφησαν τους Αφγανούς στη «μοίρα» τους.

«Αποτύχατε να στηρίξετε τη νέα γενιά του Αγανιστάν. Μια γενιά που μεγάλωσε στο μοντέρνο Αφγανιστάν ήλπιζε να χτίσει τη χώρα με τα δικά της χέρια. Με αίμα, πολύ κόπο και ιδρώτα» είπε, από την πλευρά της, στο Associated Press η Άισα Κουράμ, μια 22χρονη φοιτήτρια.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα